Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Űrgolyhók (Spaceballs) -1987-

2009.08.05

Mennyi balfasz! :)
(a Schwarz legyen veletek)


Mel Brooks ez előtt a kultklasszikus előtt  már több, mint egy évtizede nem rendezett filmet. Itt viszont teljesen magához ragadta az irányítást, a már említett rendezés mellett, szerepelt is a filmben, a pénzbe is jócskán beleadott és természetesen íróként is tevékeny részt vállalt a műből.
Az Űrgolyhók cím alapján egyből kiderül, hogy vígjátékkal van dolgunk, de nem is akármilyennek, egy óriási Star Wars paródiát kapunk a készítőktől.
A színészek között akad több nagy név is, a főszereplő Bill Pullman példáúl itt kapta meg élete első fontos szerepét. De persze John Candy neve már akkor is sokat jelentett. A színészek azt hozzák amit egy ilyen stílusú moziban kell. Rick Moranis pedig még kifejezetten, hogy úgy mondjam, még túl is játszotta a dolgot, ami persze örömteli.

Kép A történet persze nem a SW lemásolása, és itt a cselekmény haladása közben másra is figyeltek, persze több fontos csomópontot azért követ ,de nem szigorúan.
Lone Starrnak meg kell mentenie Vespa hercegnőt ,ebben segít neki Morzsa ,a félig kutya félig ember keverék. Útjaik során eszméletlen sok poént halmoznak fel.
A film gyakorlatilag az elejétől a végig otnja magából a viccesebbnél viccesebb szituációkat, aranykopéseket és látványvilágot.
Már azt nemtudja az ember, hogy sírjon vagy nevessen ahogy a film elején egy írdatlan -bazi -óriási űrhajó elzúg a képen, és az a zene, 'te jó ég'! :D .
Dark Helmet viselkedése, öltözködése és megnyílvánulásai mind mind poénosak.
Kapunk Yoghurtot is, ami szintén zseniális, de sok-sok SW-ból vett figurának találtak ki olyan marha klónt, hogy hihetetlen. Aztán van itt 1000 éves sólyom helyett Sas 5-ös, ami nagyon drúva jármű ám :)

A Lucas Jedifilmje mellett azért kapunk itt más klasszikus alkotásból is "újfajta" értelmezést (főleg sci/fi vonalból persze), kis Alien egy pici Majmok bolgyója ,mind mind színesíti a filmet.

Kép A legnagyobb fegyvere a brutális ötletesség, és marhaság amit elképzelni sem tudok, hogy találhatták ki. És ami még ennél is fontossab ,hogy akárhányszor megnézi az ember a filmet úgyanúgy megszakad a röhögéstől, ami ritka mint a fehér Zorro manapság.
A zenék nagyszerűek (azért ez Jon Bon Jovi kéznyomát is dícséri ugyebár), ahogy a látványra sem lehet panasz. A fényképezés is jó, bár azért a filmből megtudhatjuk, hogy veszély munka ez olykor :) És amit ott kalózkodásnak gondoltak 87-ben, hogy film közbe már kinn van a kalózkópia, az óriási ötlet, és ha belegondoltok manapság majdnem elértük ezt a szinten, egy film még nem is megy moziba, de már (ócska minőségban igaz) letölthető....dúrva nemde?
Csak említés szintjén néhány szó amit ha hall valaki aki látta ezt a remekművet máris mosoly űl az arcára : kalózfilm, ipari árammal működő hajszárító, táncoló/éneklő "utas" , LEVEGŐPORSZÍVÓZÁS, bazinagy űrhajó, elképzelhetetlen sebesség ,"kávéradar", "medveöv", sivatagátfésülés, "teleport", BALFASZOK , Merci, dzsembomba, szüzesség jelzős robot, "megfejthetetlen" kombináció, erő..öhmm, akarom mondani Schwarc, busz, beszélő pizza, fénykardgabajodás...és ez csak ízelítő.
Aki nem ismeri ezeket, annak sűrgősen ajánlom, hogy pótolja, mert talán a világ (egyik) legjobb paródiafilmjéről maradt le életében.
1 dolog biztosan garantált : a féktelen és 90 percen át (és persze utánna sem) nem múló röhögés. Műfajának alapfilmje, kötelező darab!

Értékelés: 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

-

(Che Guevara, 2009.09.22 12:00)

Teljesen egyetértek! HATALMAS FILM! Kötelezően megtekintendő ökörség mindenkinek.

Űrgolyhók

(Boka Gábor, 2009.08.29 22:17)

Ahogy mondod! :D

Űrgolyhók

(8éves, 2009.08.27 21:20)

Hatalmas vigjáték,remek szinészekkel és poénokkal,110%os..