Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Superbad, avagy miért ciki a szex? (Superbad) -2007-

2013.06.24

Lúzerek akcióban


A Superbad sokkal több, mint amit a borító sugall és amit első ránézésre gondolna róla az ember. Nem csupán egy szimpla tini/vígjáték, hanem annál sokkal több. Ennek a nagyszerű humorral megáldott filmnek sok mondanivaló ja is van. Nem csak a "kanos srácok puncit" akarnak témát boncolhatja (persze azt is), hanem a barátságról és a szerelemről is, méghozzá ügyesen lavírozva a nyál és a giccs határán, de az soha át nem lépve.
pk-22-sb-191-.jpgGreg Mottola figyelt az arányokra, és ahol kellett, mert durvább poénokkal operálni, máskor pedig előtérbe helyezte az érzelmeket nagyszerű arányérzékkel. A színészeket szintén csak dicsérni lehet, elég csak megfigyelni, hogy azóta ezek a srácok és csajok hová jutottak, elég csak Jonah Hillre, vagy éppen Emma Stone-ra gondolni, akik azóta Hollywood legkeresettebb sztárjai közé tartoznak. Persze a 2 rendőr karaktere szerintem mindent visz. Bill Hader és Seth Rogen párosa valósággal lubickol az őrültebbnél őrültebb jelenetekben.
pk-08-sb-242-.jpgA fiúk generációjának problémáinak boncolgatása is kellemesen van tálalva, poénosan, mégis figyelemre méltóan. A lányok becserkészése, mint motívum most is az egyik leghangsúlyosabb szerepet tölti be, ahogy ettől a műfajtól el is várja az ember. A történet nagy vonalakban nem tartalmaz újdonságot, viszont a részletekben telis-tele van frappáns és ötletes megoldássokkal, így a főhősök a megérdemelt jutalmukat nem feltétlenül úgy (és nem feltétlenül azt) érik el, ahogy az első pillanatban várná az ember, és ez nagyon jó. (A kölyök fasz rajzolási mániája pedig akkora poén, amin megszakad az ember.) A kalandok, amiken átmennek a barátok sok mindenre megtanítja őket, és nem mellesleg sok súlyos arccal is megismerkednek, a mi rekeszizmaink nagy örömére, és közben frankó zenéket is hallgathatunk.
Nehéz azt mondani egy olyan filmre, ami tele van alpári humorral, hogy okos és átgondolt, itt mégis ezt kell mondanom, méghozzá még gondolkodni is lehet rajta (nem vicc!), nálam egyértelműen a legjobb és legviccesebb film a műfaján belül, az Amerikai Pite első része óta. Na szassztok' gangszták! :))

 

Értékelés: 9 pont

  

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.