Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kincs, ami nincs (Chi trova un amico, trova un tesoro) -1981-

2009.08.29

Felejtsd el a spenótot, egy igazi tengerész a Puffinból nyeri az erejét !


A neves western, akció, krimi és vígjáték író és rendező, másodszor (Hillel harmadszor) dolgozhatott a 2 olasz "pofonlegendával" együtt.
A film azért lett meglátásom szerint tökéletes, mivel nem akart igazán világmegváltó lenni, egyszerűen csak szórakoztatni akarta az embereket. Dehát ilyen szinten ? Bizony ebből a zseniális és megunhatatlan matinéfilmból egy örök klasszikus lett, és személy szerint a kedvenc Bud Spencer és Terence Hill filmem (persze holtversenyben az És megint dühbe jövünkkel ,amit szintén Corbucci rendezett).
Kép A történetet nem hiszem, hogy lenne olyan aki nem ismeri (aki mégis az érezze magát popóndurrantva). De a fiatal titánok kedvéért röviden: Johhny (Terence Hill) egy igen szerencsétlen, de nagyon leleményes balek, aki minden pénzét elveszítette és a maffia is a nyomában van. Viszont kap a bácsikájától egy kincsestérképet ,melyen egy sziget van ahová temérdek kincs van elrejte (az öreg szerint legalábbis). 2 legyet üt egycsapásra ugyanis el akar menekülni a gengszterek elől ,de a zsákmányt is fel akarja kutatni, így elbújuk Charlie (Bud Spencer) hajójára ,aki egy neves (és finom xD ) lekvár gyártó cég szponzorálásában hajózik ki hónapokra. (Ahogy Bud Spencer a betanúlt szlogent ismételgeti az egyenesen "haláli" és ma már szállóigének számít.)Itt aztán poént-poénra halmoznak, míg ránem "találnak" egymásra (na nem érzelmileg, hanem szó szerint) ,majd utánna mégnagyobb sebességbe kapcsolnak, hogy bizonyos okok folytán (melyekhez Johnnynak persze semmi köze) eljutnak Pongo-pongó szigetére.

Kép

Ezután a komikus helyzetek és tréfák mégtöbb akciót kapnak segítségűl. El kell agyabugyálni a rettegett kalózokat ,megküzdeni egy veterán japán katonával, később még a régen látott maffiózók is megjelennek szerencsétpróbálni. Aztán ott van a kincs, vagy nincs ott ? Vagy ha ott van, biztos ,hogy kincs ? (Jaj ,nehogy bekavarodjunk már. :D ) A 2 főhős mellett igen színes lett a mellékszereplői paletta is. Van együgyü Anulu (dejól hangzik ez a szópár) kedves, nagydarab Mamma, harcos kis sárga szamuráj, gyönyörű bennszülött lányok, "félszemű" és fejhallgatós kalózok és még az amcsi haditengerészet is megjelenik a filmben.
Hogy ezt élvezi-e az ember ? Az nem kifejezés. A csodálatos tenger és még gyönyörűbb sziget fényképezése magáért beszél A színészek játéka mókás és telitalálat. A történet fordulatos és vígjátékokhoz képest még nagyszerűbb ,mint a többi fílmjükbe ,mert bár egyszerű mégis szépen futtatott és kitalált az egész. A verekedések a megszokottak, Hill kreatívan és fűrgén, míg Spencer lomhán, de írtózatos erővel osztja az "áldást". A pofonosztókat kalandjai során elkíséri még valami (amire ismét csak egy magasztor szót találtam) ,méghozzá a brilliáns muzsika. Sokszínű ,pörgő ,átfogó és illeszkedik a film zseniális hangulatához. A többször ismétlődő alap dallamok pedig máig az egyik kedvenc (film)zenéimnek számítanak.

Kép A hangulata engem mindig elkepráztat és elnyűgöz. Akármikor megnézhető, mégsem válik soha unalmassá. A tökéletes szórakozás mintapéldája ,műfajának örök gyöngyszeme. Elnézést, ha túl sok a magasztos jelző, már csak 1 szót tennék hozzá a leírtakhoz: IMÁDOM! :)

 

 

 Értékelés: 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kincs ,ami nincs

(Boka Gábor, 2009.09.24 16:52)

Ennek örülök. :D

ami nincs

(csabibarca, 2009.09.18 20:55)

Igazi klaszisk amit sha nem lehet meguni.Mindenben 1etértek amit leirtál.

Kincs ,ami nincs

(Boka Gábor, 2009.09.01 19:53)

Ennek nagyon örülök. És ne feledd ,csak a Puffin adhat neked erőt és bármit legyőző akaratot. :)

nincsen.hu

(Anita, 2009.09.01 13:32)

jóóóóh, teljes mértékben egyetértek :D nagyon imádom én is ezt a filmet, és engem is mindig elkáprasztat a hangulata.