Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyaloggalopp (Monty Python and the Holy Grail) -1975-

2009.09.05

A kedvenc szinem a zöld, ez biztos! Mehetek ? xD


A Monty Python, már-már "piszkosul" kevés pénzből és amatőr eszközökkel készített klasszikusa. A megvalósítás miértjét nem is próbálták sohasem palástolni, elég annyit említeni, hogy lovak helyett kókuszdiók csattogtatása adja a lódobogás hangját, és ezt még a film önmaga is "gyermetegnek" tartja.
A film eleje nagyon idegesítőre sikeredett és bár annak is szánták, és gondolom a játékidőt ilyesmi eszközökkel is kellett nyújtaniuk, szerintem sokan gondolták "annó" ,hogy: "Szerintem hagyjuk itt a mozit." Szóval az elejét én azóta is mindig áttekerem, de mindenkinek ajánlom ,aki először fogja majd (remélem minél hamarabb) megtekinteni a filmet, hogy bírja ki azokat a számomra kínos perceket, mert megéri.
A történet (legalábbis így nevezném) a 10. századi Angliában játszódik, a főhős pedig Arthur király, aki lovagokat toboroz a Kerek asztalhoz. De a küldetése megváltozik, mikor Isten azzal bízza meg őt ,hogy keresse meg a Szent Grált.
Az útjaik során viccesebbnél viccesebb "kalandokba" botlanak, elnézést talán nem is jól fogalmaztam, mert minden ökörséget egy másik még nagyobb ökörség követ sorról sorra.

Kép

Iszonyatos és haláli párbeszédek jellemzik az egész filmet.
Csak néhány barom (muszáj ezt a szót használnom,de jó értelemben) jelenetet említenék példának: A Fekete lovag felaprítása, aki még kezek és lábak nélkül is le akarja a Király lábait harapni tőből, aztán találkoznak a lovagok útjuk során más lovagokkal, akik annyira veszélyesek, hogy bárkit képesek leszerelni a "varázsszavaikkal" (NI! xD ). Többek között van még itt boszorkány megállapítás, "halott"szállítás, gyilkos hídon való átjutás (vagy át nem jutás) bonyolult kérdésekkel és a személyes kedvencem, ami szerintem a film csúcspontja egy vérengző, mindenre elszánt gyilkos  (és brutális)  NYÚL.Kép  Aki ezek után valami történelmi tanulságot, vagy akárcsak értelmet várna a filmtől, az sürgősen felejtse el. 
Ez a (szimpla) "marháskodás" ugyanakkor mégis olyan szintű ,és könnyed, hogy azóta legendássá lett. Az angol humor egyik legnagyszerűbb pontja máig ,a színészek azóta kultfigurák és a csapat neve világszerte ismert lett. De azért néha nemcsak az eleje húz fel a filmnek, hanem minden olyan rész, ami csak a film játékidejét hivatott meghosszabbítani (intermezzók, mai történész beszéde és hasonlók). Ettől függetlenül egy utánozhatatlan "idiótaság", melyen nem fog az idő vasfoga.

Értékelés: 10/9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gyalog

(Boka Gábor, 2009.09.08 20:05)

Az utolsó mondatod elemeivel egyetértek, a zárójelek közöttiek szerepének fontoságával nem. :)

-

(Che Guevara, 2009.09.08 20:03)

Az angol humor remeke! De nem értem, hogy mi baj lenne az elejével, valamint a bejátszásokkal. (intermezzók, régész setöbbi) Ugyanannyira illenek bele a filmbe mint minden más. Semennyire:) Iszonyat nagy ökörségek azok is. A boszorkányos fejtegetéssel és a szent kézigránáttal együtt.