Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alkonyat (Twilight) -2008-

2009.08.17

Szerelem "oroszlán és bárány" között, de hogy ??


Az említett "idézet" a filmből származik, és lehet, hogy az én ismeretem hibásak, de egy oroszlán élete során nem találkozik 1 báránnyal sem ,szóval lehet e helyett más hasonlat jobb lett volna ,de ennél a filmnél ez a legkevesebb.
Stephenie Meyer azonos című regényéből néhány hozzáértő úgy gondolta ,hogy megérett, hogy ezt vászonra vigye. Catherine Hardwicke lett megbízva a rendezéssel. Kapott maga mellé egy mindössze 1 filmes fogatókönyvírót (Step Up egyik írója), akivel aztán valami borzalmas maszlagot dobott össze.

Itt jegyezném meg ,hogy az Alkonyat c. könyvet nem olvastam, de biztos vagyok benne ,hogy sokkal jobb lehet mint a film.
Kép A történetben egy végzős gimis lány elköltözik az apjához egy kis városkába, ahol beleszeret a suli egyik "legsármosabb" (tinilányok szerint legalábbis) fiújába ,akiről azonban kiderül, hogy egy vámpír.
Az események aztán olyan giccsesen és nyálasan tálalják a 2 "tini" románcát, hogy erősen gondolkoztam, hogy C vitamin helyett, egy kis ciános kapszulát keresek a fájdalmakra.
És nem csak ezzel van a baj, a meglepő, hogy a Tizenhárom egykori rendezőnője, előtte jónak mondható látványtervező volt, de itt az "úgynevezett" akció jelenetek is nagyon gagyinak sikerültek. Autómegállítóás, fár amászás, ugrálás, suhanás egy egyéb dolgok, mind-mind nevetségesen néztek ki.Kép  Voltak benne jó ötletek, a "vámpír baseball például nálam "+10%-ot" (ha lehet így mondani) adott az összesítéshez" a mellékszereplő gimisek szinte semmi vizet nem zavarnak. Veszélybe se nagyon kerül szinte senki a filmben, szóval az izgalomról teljes mértékben lemondhatunk. A némi vámpír legendába való belemerülés olykor nézhetővé teszi a jeleneteket, és a vámpír doki által sugárzott "vegetáriánus" életmód kifejezetten tetszett. Tehát vannak benne pozitívumok is, bár szinte mindet elsoroltam.

A színészek játékáról nem lehet túl sok jót mondani, talán csak Billy Burke alakított hitelesen. A tehetséges Kirsten Stewart sem volt rossz, de átlagosnál szinte senki nem mondható jobbnak, sőt valaki egyenesen borzalmas volt. A történet vezetése szinte egy helyben ácsorog nagyon sok ideig, hogy aztán nagyot durranjon a végén... vagyis én azt hittem. De nem(!), a vége is ugyanolyan szar, mint az eleje, vagy a közepe. A mondanivaló szájbarágós, a látvány kiábrándító, a zenék és hangok is kifejezetten gyengék. 

Kép

A romantikával semmi bajom, de ilyen szinten tinilányosítani és ömlesztett szirupos és giccses nyálba beforgatni ezt a valamit, nah ettől kicsit kiakadtam. Az unalom pedig teljes mértékben eluralkodott rajtam a film felére, onnantól csak a végét vártam. És lám valamelyest megérte, mivel a végcímnél felcsendül egy zseniális Linkin Park nóta, legalább valami pozitívum a végére, bár ehhez nem sok köze volt a filmnek. 

Értékelés: 3 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fun

(petkonsonrajongo, 2012.06.17 14:19)

tök cukcsi volt a film, alig várom a hatodik részt

serbán_beatrix@citromail.hu

(serbán beatrix, 2011.07.28 20:58)

én vagyok a legnagyobb rajongotok de sajnos csak vagyok szóval csak hallani tudtam de még az is nagyon jó volt.

Re: serbán_beatrix@citromail.hu

(Boka Gábor, 2011.08.02 15:23)

Értem(?) Beatrix, de a filmért rajondsz, vagy az oldalért ?!

Válasz az előttem szólókhoz

(Boka Gábor, 2011.04.16 12:50)

Köszönöm a véleményeket és a dicséreteket egyaránt. Igyekszem, a többi részről is írok majd természetese. :)

Re: Válasz az előttem szólókhoz

(brigi, 2011.07.05 18:37)

Én olvastam mind a négy részét, de filmen csak az elsőt néztem meg. A többire nem voltam kiváncsi. Nagyon nagy csalódás volt számomra. A filmből egy csomó lényeges dolgot kihagytak amire szükség lett volna a folytatások megértéséhez(pl:a legenda a farkasokról). Szerintem a könyv igen is jó volt. Persze nem egy világirodalmi műremek, de hogy egy kicsit kikapcsolódjon az ember arra tökéletes.Nekem a negyedik rész tettszett a legjobban, pont azért mert más mint az eddig megszokott vámpÍros történetek.

Könyv

(GNR eOldal, 2010.08.09 18:08)

A filmmel kapcsolatban tényleg nagyon igazad van. Amúgy a nő szerintem sem tud írni, de a könyv nekem nagyjából tetszett. Olvastam már jobbat is, de szerintem a könyv maga nem olyan rossz. A film nagyon-nagyon szar. Már bocs a szóhasználatért, de ez még enyhe kifejezés.

A könyv

(Commander, 2010.04.14 19:25)

Szia!

Jók a tartalmi összefoglalásaid, nem kevésbé a kritika. A helyesírási hibát pedig te is tudod miért hozták fel...egy fannak valahogy piszkálódnia kell ha lehúzzák kedvencét:)

Annyit fűznék hozzá a korábbi könyv véleményekhez, hogy az emberek manapság igen ritkán olvasnak ténylegesen minőségi köteteket, ebből következőleg nincs is mihez viszonyítaniuk. Ez a tvájlájt könyv egyszerűen borzalmas! Ez a nő nem tud írni! A sivár gyatrasággal fogalmazott tőmondatai bárkit kikerget a világból akinek igénye van a színvonalas művek irányába. A történet meg eleve halott, az évezredes vámpír kultúrát teljesen leradírozza és újat kreál a maga nevetséges voltában. Sokra tarthatja magát...

További sok sikert az oldalhoz!

pedig neeeem is..

(Ms. Clint Eastwood, 2010.03.21 23:17)

Nos, inkább személyiségi dolog nálam az elfogadás..:-D

Nem igazán jött be maga a film, de szem előtt tartva, hogy a készítők a romantikára vágyó tinilányokat célozták meg, el kell ismernem, mindent elértek, amit akartak. Annyi -elnézést- de *arral tömik a fejüket, hogy ez már-már a nézhetőség határát súrolta:-D

Mrs. Eastwoodnak

(Boka Gábor, 2010.03.03 21:23)

Hölgyem, maga tényleg túl jóindulatú, de lehet ez a "neméből" adódig, egy ilyen filmnél. :D

Ennyire azért nem rossz..:-)

(Clint Eastwood, 2010.03.01 21:55)

Megnéztem, mert kivi vltam, mijeza óriási mizériahullám..nem vártam sokat, és őszintén szólva, kevésbé jót vártam. Egy délutáni esős napra tökéletes mozi. Tehetségekben a film bizony nem bővelkedik, nekem az akciók kevesek és silányak, a végén meg gyakorlatilag semmi extra..
Női szemmel a kislány csini, de fel nem fogom, miért nem volt szegénynek egyénisége, a vámpírgyerek meg minden, csak nem jóképű..az erős sminkjétől kiakadtam, ennyire nem kellett volna erőltetni a sápadt bőrt és vörös ajkakat.
Összességében mégis értem, miért jön be a tinilányoknak, és tényleg nem volt annyira gáz, mint gondoltam..
nálam plusz 10-15%, hogy nem trancsírozós-véres-csöpögős, amin a mai tinédzser kultúra nevelkedett..és vegaként értékelem a vega vámpír poént is, valamint a borongós-esős hangulat is tetszett, így kb 55-60%, erős jóindulattal.

válasz Jannának

(Boka Gábor, 2009.12.31 16:52)

Pedig írádosban érzhető a gúny is, nem kicsit. Tudom, hogyan kell írni, elvégre csináltam már közel 50 oldalas szakdogát is, de itt nem wördbe írok, és nem különösebben foglakoztat, hogy miközben írok, hová esik a vessző, sietés átka.
Amúgy semmi baj, hogy írál, a "film" szót már több helyen magyaráztam, hogy direkt, valaki felé daccból írtam ekkortályt így, de már nem teszem egy jóideje.
Az meg, hogy Bella 3.os, szerintem másodlagos, énis ember vagyok tévedek, és a szóhasználatom azért ilyen, mert én nem egy "afféle lenéző kritikus" vagyok, hanem "csak" egy szimpla filmszerető, és hasonló embereknek írok, hogy ez mennyire igényes, azt mindneki döntse el maga, szerinted pocsék, nincs ezzel baj.
Köszi, hogy írál. CIAO

Helyesírás, meg miegyébmás...

(Jena, 2009.12.30 12:39)

Igen, a helyesírás. Film és nem 'fílm". A szóközt nem a vessző elé, hanem utána kell tenni. Azért ha már kritikákat írsz, próbálj meg normálisan! Írd meg a Word-ben (okos gépezet, kijavítja a hibákat), vagy csapj fel egy helyesírási értelmező kéziszótárt (tudod, amiben betűk vannak, meg szabályok). Ha igazán igényes filmkritikai oldalt akarsz, ne a mai tinik szókincsét használd (nah stb.)
Magához a kritikához: ha írsz, keress rá pontosan az adatokra! Bella (a főszereplő lány, aki belezúg a vámpírba), nem végzős, csak harmadikos. Azért a főbb szereplőkről készíthettél volna egy összeállítást (R. Pattinson, R. Lefevre, P. Faccinelli, E. Reaser stb).
Ezt nem azért írom, hogy lefikázzam, csak ezekre oda kéne figyelni. Még valami: ha azt akarod, hogy komolyan vegyék az írásaid, ne Comic Sans MS írj, valami komolyabb betűtípussal!

Alkonyat

(Boka Gábor, 2009.12.03 12:04)

Nem is akciófilmet vártam ,ezt nem lehet ellenem felhozni.
Csakhogy romantikát vártam ,de giccs és nyálparádét kaptam ,a kettő között óriási a különbség!!

Nem akció! romantika!

(laree, 2009.12.01 13:17)

Én is olvastam a könyvet és úgy gondolom, hogy tényleg sokkal jobb mint a film. De azért a filmet sem kell sajnálni. HA már a mozibevételeket meg a dvd-eladásokat, letöltéseket nézzük, akkor mégse lehet annyira borzasztó. Lehet azért volt benne annyira kevés akciójelenet és azért ,,csöpögött a nyáltól,,, mert romantikus filmnek szánták és nem akciónak. A vámpírok megjelenése sem az akció előfutára volt, hanem a romantikát és a hangulatot fokozó szerepe volt. Inkább azoknak való a film, akik érzelmekre és nem vérfürdőre vágynak.

Edit

(Edit, 2009.09.25 20:32)

Én olvastam a könyvet és az abszolult nem ilyen! Az elképesztően jó! És jól keveri benne az írónő a romantikát az izgalommal! De a film számomra a könyv után nagyon kiábrándító mert csak a fő vonalban hasonlít rá! És rengeteg fontos dologban külömbözik! Szerintem érdemes elolvasnia könyvet és inkább a filmet mellőzni! Az értékeléseddel egyet értek! Ez a film elég gáz! Kiváncsi vagyok a New Moon-t menyire cseszi el!

Boka Gábor

(Del Piero, 2009.08.23 17:43)

Azért mert nagy a rajongótábora valaminek még nem feltétlen nézhető a dolog...

Alkonyat

(8éves, 2009.08.23 16:40)

Tipikus tini film/szerintem/..
Igazából másra számitottam amikor láttam a trailert,mert ott ugyan látszik hogy van benne romantika,/ami nem baj/ csak sajna a film 85%át ez jellemzi,és a vámpir story 15%/kevés/
Ettől függetlenűl,érdemes megnézni mivel hatalmas a rajongó tábora a filmnek..üdv 8éves..