Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alkonyat - Újhold (The Twilight Saga: New Moon) -2009-

 Újhold...új szenvedés


A legfontosabb kérdésre a választ már most az írásom legelején megadom. Lehet-e rosszabb folytatást készíteni az amúgy is nagyon gyenge első Alkonyat mozihoz? Az Újhold maximálisan bebizonyította, hogy IGEN, lehet. Az első rész női rendezőjének leváltása Chris Weitzre (Az arany iránytű) semmilyen pozitív ráhatással nem bírt a saga 2. epizódjára nézve. A karakterek továbbra is (hogy stílszerűen fejezzem ki magam) vér cikiek, egyedül azt a Taylor gyereket lehetne megdicsérni, amiért kigyúrta magát, mert ő legalább néz ki valahogy, ha már színésznek borzalmas. Még ennyi pozitívum sem mondható el a hős(fos)szerelmes pár férfi(?) tagjáról, a Pattanás srác valami irdatlanul pocsék színész, alakítása minden mimikát nélkülöz, és az egész filmben, ha lehet még nyomorékabbu
l bámul, mint az első részben. Továbbá feltűnt, hogy a mi kis hősünk csak, és szinte kizárólag lassítva képes közlekedni, tehát vonul, mint egy végét járó tehén, és közben dobálja azt a "hatalmas" kisugárzását jobbra-balra-jobbra-balra, há' majdnem agyvérzést kaptam tőle. Az abszolút főszereplővel, a Bellát alakító Kristen Stewartal igazából nem lenne bajom, mert látszik, hogy tehetséges, egyszerűen itt semmi elvárás nem volt vele szemben, így természetesen ő is elég gyengus volt. Aki viszont nálam plusz pont, és az egyetlen, aki tudja, hogy mi a szakmája az Billy Burke, sajnos ezúttal sem kapott sok teret, pedig ő legalább próbálkozott, kár a kevés szerepeltetéséért.
kristenandpatt.jpgA sztori még unalmasabb, a dialógusok pedig olyan agyzsibbasztó elemekkel próbálják elhitetni velünk, hogy itt aztán olyan szerelem dúl, hogy a Napot kettéfingja bármikor. Az egyik kedvencem ez volt benne: "Mindent megadsz nekem, pusztán azzal, hogy vagy." ... itt erősen gondolkodtam rajta, hogy vonat elé vetem szánalmas életem, mert én ehhez vagy kevés vagyok, vagy sok, érzésem szerint az utóbbi. De azt is megjegyeztem, hogy a 28. percben érkezik el az egyik csúcspontjához ez a nagyszerű film, ott bizony azt láthattuk, ahogy Bella egy fotelban gubbasztva ül, mereng, elmélkedik, meg minden ami egy bánatos lánnyal ilyenkor jár, és közben forog körülötte a kamera és telnek a hónapok...itt bizony kivettem a lemezt, nem bírtam a megpróbáltatást, pedig elég edzettnek tartom magam, de ehhez inkább egy mazochista kellett volna, vagy baromi sok nyugtató és/vagy sok alkohol. De semmi probléma másnap újúlt erővel vetettem bele magam a kalandok sorába (magyarul az unalamtengerbe). És láss csodát, valamelyest öröm ért, ugyanis ez a vámpír imitátor versenyről az első körben hazazavart hülyegyerek SEHOL sincs, eltűnt, elhúzta a belét és kb egy 40-50 percig csak néha tolja elő a mafla pofáját, hogy szellemként néha terrorizálja a kiscsajt, nem sok sikerrel.
A sztori itt elsősorban Bella és a kis izompacsirta kapcsolatának alakulására fókuszál, de, mint tudjuk ez egy nagyon "fantáziadús" világ, így az ő enyelgésükbe is üröm kerül, mert kiderül, hogy a kis indiánivadék bármikor át tud változni molykutyává, vagy csillámhörcsöggé, vagy mi a lófasszá, mivel a farkas(ok) CGi-s megjelenítése rettenetesen szar, élettelen és bárgyú. (Amúgy érdekes, hogy úgy működik az átalakulása, mint Hulk esetében, tehát elég felhúznia magát és már változik is, kérdem én, hogy lehet, hogy még sosem változott át csak az erdőben??? Fátylat rá, a logika úgysem található meg sehol a filmben.)

(A film előzetese. Vigyázat: azonnali párásodást okozhat a monitorodon!)


Akcióból sosem elég alapon úgy gondolták, hogy ne is nagyon zavarja meg az amúgy is feszes tempót és nagyszerű cselekményvezetést, így mindössze egy erdős összecsapással le is tudták a dolgot, ami egyébként meglepő módon nézhető volt, bár a lassításokat itt sem ússzuk meg. A fényképezés legtöbbször banális, egyedül az Olaszországi tájak bemutatása fest szépen.
A szerelem ábrázolásának én továbbra sem találtam szikráját sem, ellenben több nyál csurgott el, mint amennyit Etiópia teljes lakossága el tudna fogyasztani egy aszály idején. Vannak őrlődések, be nem váltott ígéretek, de persze mindenki várja, hogy majd a "nagy katarzis" újra helyrerak mindent. Igazából, amikor Edward elutazik a vámpír tanácshoz, hogy végezzenek vele, eszembe jutott, hogy ez nyilván egy emós kis köcsög, csak direkt álcázta magát és megváltoztatta az "egyik szemem sír, a másik haj" kinézetét, hátha akkor megszabadítják az óriási kínjaitól, melyek a be nem teljesülhető szerelme miatt úgy gyötrik, hogy semmi változás nem látszik rajta, ugyanis boldogan is 100%-osan így bámult ki a fejéből.
De sajnos hiába drukkolunk, hogy ha más nem akkor szólnak Pengének, aki végre lenyisszantja a csoffadt nyakáról azt a nagy kitüremkedést, ugyanis mikor meglátná őt vélhetően halálra röhögné magát és azt kérdezné: "Na jó most komolyan, hol van az igazi vámpír, ne szivassatok már!"
tay.jpgEz azonban egy tiniknek szóló filmnél szóba sem jöhet, így a film 106. percében bekövetkezik a második agyhalál, mely teljes apokalipszist okoz az emberi tudatban. 'Kristen Stuwart futása' alcímen is nevezhető az a félemetesen igazlmas és lélegzetelállítóan LASSÚ vonaglás, mely mellett Zrínyi kirohanása, puszta fogócskának tűnhet, Logan pedig ezután kocogásra kereszteli majd a róla szóló menekülős alkotást.
Sajnálom, de ezt muszáj vagyok részletesen is bemutatni: Tehát Bella lobogó hajjal fut a keskeny (és gyönyörű) olasz városka kis utcáin LASSÍTVA, eközben a majdnem elalvó tekintetű párja megy, csak úgy LASSÍTVA, majd Bella ismét tovább szalad LASSÍTVA a fesztivál népe között és szökőkúton át, Edward király pedig fakó ló nélkül továbbra is kifelé sétál LASSÍTVA az épületből, és a totális megsemmisülés, mikor ŰBERLASSÍTVA egy Armageddont előidézve sorsuk ismét összefonódik. Dakota Fanningben bíztam egy kicsit, hogy majd ő legalább hoz valami színt a filmbe, de mondanom sem kell, ő is rosszul játszik. A zene volt talán az első rész legerősebb pontja, itt azonban az is maximum átlagosnak nevezhető és a film végi Linkin Park nótát sem kapjuk meg újra (bánatomra, mert a kedvenc együttesem), azonban a stáblista alatt legalább felcsendül egy egész korrekt szám.
Tehát mindenki láthatja, hogy egy olyan folytatással van dolgunk, ami az amúgy is igen erős első felvonásra még rátett egy lapáttal és olyan bűnfospocsék (így egybe!) filmet kapunk az alkotóktól, hogy legszívesebben mindegyiknek azt üzenném, amit Les Grossman a Trópusi viharban, ezzel búcsúzom is kedves rohadékok: Lépjetek egyet hátra és szó szerint BASSZÁTOK arcon magatokat!

Értékelés: 2 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

wauuu

(Mrs. Eastwood, 2012.08.16 04:01)

molykutya és csillámhörcsög.. becarás jó az írásod :))

milyen cím kell ide? :D

(KenytheOne, 2011.12.07 12:09)

Szép volt haver, bár szerintem túlértékelted kicsit. :') De ezt betudhatjuk így öreg korodra a meglágyult szívednek.

Alkonyat

(Cartman8, 2011.12.07 11:18)

Nem értek 1et,azért nem ennyire rossz film ez:D

Re: Cartman8

(Boka 10, 2011.12.07 11:56)

Veled már megbeszéltem, hogy DE!

_

(blablabla1, 2011.08.21 21:49)

Nem akarok semmi rosszat írni, esetleg feléd bántót, mint ahogy itt Te tetted közzé a 'gondolatod' másokkal szemben. Egyszerűen arról van szó, hogy a kritika, nevezetesen a filmkritika eléggé messze áll attól, amit Te leírtál, attól függetlenül, hogy humorosan akartad-e megfogalmazni vagy sem. Természetes, hogy vannak olyan emberek, akiknek nem jönnek be az e fajta filmek, de mindennek van határa. Hogy jössz Te ahhoz, hogy színészeket bírálj, akikről fogalmad sincsen. Rosszul játszanak? Túl előítéletes vagy, barátom! Te tudnád azt a szintet hozni? Valakire azt mondani, hogy hülyegyerek? Mert? Nem vagyok sem Twilight fan, sőt, Robert Pattinsonért sem rajongok, de a Twilight- filmeket láttam. Ha a film olyan lenne, amilyennek leírtad, akkor nem rajonganának érte ennyien, nem? És nem csak lányok rajongók, hanem találsz köztük férfiú egyedeket is, nemde? És úgy látszik, a lassított jelenetek nem a gyengéid... Nem is baj, de ezen ennyire ki kell akadni, hogy van ilyen is benne? Drámaibb lesz tőle egy jelenet, stb... Ez egy romantikus film...problem? Olaszországért odavagy, ez letűnik. Talán ez az az egy, ami tetszett a filmben? " "Mindent megadsz nekem, pusztán azzal, hogy vagy." ... itt erősen gondolkodtam rajta, hogy vonat elé vetem szánalmas életem, mert én ehhez vagy kevés vagyok, vagy sok, érzésem szerint az utóbbi. " Sok, vagyis több vagy ennél a mondatnál? :D Ez szerelem, semmi egyéb. Úgy látszik, ez sem adatott meg neked eddig, de ahogy elnézem, nem is fog... Ha így akartál filmkritikus, vagy egyéb lenni, akkor rossz felé haladsz, csak megsúgom. Körülbelül ennyit akartam mondani, és jöhetsz azzal, hogy mindenkinek van véleménye, stb. Persze, hogy van, ahogy nekem is Rólad. Aztán lehet, normális srác vagy, de ez sehol nem tükröződik. Lényegtelen, ugye?

Válasz blabla

(Boka 10, 2011.08.21 21:56)

Én téged nem neveztelek nemnormálisnak, mert nem ismerlek, ellnben te 1 írásomról már személyeskedésbe mész át.
Mivel ez az én blogom, miért ne tehetném meg, hogy azt fikázok, vagy dícsérek, akit akarok ?!
És igen, ez egy vélemény, ha kritikát akarsz talán olvas el olyan írásomat, amit komoly filmről írtam, esetleg Félszemű vagy ilyesmi.

És nem EZ NEM ROMANTIKA, ez NYÁL, a kettő között óriási különbség van.
Én elfogadom, hogy te utálsz engem, vagy amit csinálok, szíved joga, sőt legalább le merted írni, ami becsülök mindenkiben, aki legalább nem beszari.

De pár kérdésedre válaszolva, miaz, hogy én tudnék-e jobbat, ez a leg demagógabb hozzáállás, ugyanis nem én játszom, és, hogy Réz Andrást idézzem, "attól, hogy én nem tudok tortát sütni, még meg tudom állapítani, hogy finom-e", (egyébként jobban játszottam volna igen, ugyanis jópár színészi díjat kaptam már, de ez lényegtelen).

Szóval igen, nyugodtan mondhatom egy számomra fosnak tartott alakításra, hogy szar, és hülyegyerek, minden további nélkül, és aki ezen kiakad azzal van a baj, mivel magára veszi, pedig nem éppen komoly hangvételű a dolog, ezt le kellene csekkolni azért.

__

(blablabla1, 2011.08.21 23:00)

Személyeskedés? Hol láttad azt? Mondom, lehet normális vagy, lehet nem. Ezt bárkinek írhatom monitoron keresztül, akit nem ismerek, nem? És nem mondtam magamról, hogy én netán normális lennék. Senkit sem skatulyázok be sehova anélkül, hogy ismerném. Persze, hogy ez a Te blogod, azt írsz, amit szeretnél. De mivel blog, bárki olvashatja. Persze, fikázz itt mindenkit, akit szeretnél, max az ért egyet Veled, és értékeli amiket leírtál, aki ugyanígy 'utálja' a filmet, és a színészeket. esetleg antiklubokon gondolkodtál már? Vagy annyira nem érdekel a téma? És olyan kommenteket vársz, hogy : 'ezaz', 'csak így tovább'?? Vagy még hozzászólásokat sem vársz? Az oldal címe: Boka Gábor filmkritikái. A véleményed itt is kritika, nem? Elolvastam a Félszemű kritikádat. Most be kell valljam, jobb,mint ez!:D gondolom, az a film tetszett... De ezzel sincs baj, hogy Neked ez a stílus nem jön be. De érted, ha valami ennyire nem, akkor azt nem kell ilyen fokon negatív kritikával (bocs, véleménnyel) illetni. És hol írtam, hogy utállak? Meg amit csinálsz? Még egyszer leszögezem, hogy nem vagyok sem rajongója ennek a sztorinak, sem egyik színésznek sem, akik benne szerepelnek. És azért az bátor kijelentés, hogy Te tudnál jobbat. Tudom, nem így kellett volna kérdeznem , és igaz, le is írtad, de csak olyan írjon ilyeneket, aki esetleg jobbat tudna. Te írtad, hogy jobban játszanád. Én elhiszem azt is, hogy megannyi díjad van. De nem olyan biztos az, hogy jobb lennél Robert Pattinsonnál. Még egyszer mondom: NEM RAJONGOK ÉRTE, sőt, még nem is tetszik, de annak ellenére mutatott és letett az asztalra pár dolgot már. Romantika-nyál... Ki minek nevezi, ugye? Nem akarok személyeskedni, de ha van barátnőd, akkor Te hogy beszélsz vele? Valószínű, hogy a filmben is van jó pár túlzás, de romantikus film. Ez van. Tudok jobbat mondani, pl. Angyalok városa. Nekem jobban lejön a lényege, mint az Alkonyat-szériáknak. De valahogy nincs kedvem ezer tinilánykával vitatkozni, akiknek Roberttől vagy Lautnertől lesz nedves a bugyija, meg Bellák akarnak lenni. De akkor sem tudnék hülyegyerekezni valakit, egy filmben látott teljesítménye alapján. De gondolom már nincs kedved leülni és megnézni több filmjét. (ez már csak vélemény, nehogy magadra vedd aztán! ) Nem akartam itt sem haraggal, vagy utálattal beszélni, az előbbi kommentem sem arra volt jó, de tudom, mindenkinek lehet véleménye. további jó éjszakát! :)

Re: __

(Boka 10, 2011.08.21 23:10)

Nagyon sok mindenben tévedsz és rosszak a feltételezéseid.

Pattisonnak több filmjét is láttam, és mindenhol bűnrossz, de amint látom egyszer jól játszani, nem fog nehezemre esni dícsérni sem hidd el, ilyen tekintetben (is) objektív vagyok.
És nem hiába az AranyMálna díjak,mint a legrosszabb színész többször is.

Antiklub ? Ugyan, ha a harmadik rész tetszik, annak én csak örülnék, semmilyen előítéletem nincs egy filmel kapcsolatban sem.
És igen, én a barátnőimmal mindig is úgy bántam, mint egy társal, nem ilyen nyálas szövegekkel érezteti az ember az igazi szerelmet, a romantika teljesen más dolog, persze lehet csak én vagyok régimódi, sőt lehet hülye is vagyok (tudom nem mondtam, ne félj nem így értem), de akkor tartom magam ahoz, hogy a véleményem igenis helytálló, akinek nem tetszik amint látod nyugodtan leírhatja én pedig igyekszem normális választ is adni rájuk, akár pozotív, akár negatív.

Re: Re: __

(blablabla1, 2011.08.21 23:27)

Wáó! Mintha az utolsót nem is Te írtad volna. :D Értem. Szóval van harmadik része, és a negyedik is nemsokára kijön. És bocs, nem tudtam, hogy láttad több filmjét is, de ezek szerint neked maga Pattinson sem szimpatikus. Majd, ha beleveted magad a harmadikba, nagyon várom a Véleményed. A szerelemről meg megint annyit, hogy mindenkinek másban jön le, a romantika is ilyen. De valószínűleg elolvadnának páran, ha valaki ezt mondaná nekik. Nem, én nem tartozom közéjük, nem úgy értem, de ez csak egy kis túlzott romantika, ennyi. Nyálnak nem nevezhető, szerintem, szerinted mégis. Van ilyen, más a véleményünk dolgokról. Azt mondod, hogy helytálló a véleményed. Ez mind szép és jó, csak nézőpont kérdése az egész, ezt szerintem Te is tudod... Tisztelek én mindenkit, és valóban nem ismerlek, nem hülyézlek le, meg semmi. A normális válaszodat/válaszaidat meg köszönöm.

Re: Re: Re: __

(Boka 10, 2011.08.22 09:51)

Én éppen azon gondolkozta, hogy az első hozzászólásodat más írhatta, mert utánna folyamatosan lettél "értelmesebb", ha szabad ilyet mondanom, gyorsan ellenőriztem is a feladó nevét, és fúrcsáltam, hogy ugyan az.

A másik dolog, hogy azért, mert nekem valaki nem szimpatikus nem jelentené azt, hogy nem ismerem el, de ezt a srácot eddig nem volt miért dícsérni, mert mindnehol pocsék, mondom ezt, mint egykori színész és, mint olyan, aki tudja milyen egy hiteles alakítás stb...

De ahogy írtam Kristen Stewart is gyenge volt ebben a filmben, de példáúl a sokak által (főleg tvájlájt fanok) nem is ismert Runawaysben, vagy a Kalandparkben, sőt még gyermekként a Pánikszobába is hihetetlenül erős alakításokkal rukkolt elő, tehát nekem a szimpátia nem számít bele, hogy elismerjem ha valaki, és ha rossz persze, és azt is be szoktam ismerni, ha az én kedvenceim közül mellényúl valamelyik, simán.

Clint Eastwoodot példáúl gyerek koromban nagyon nem bírtam, később sem lett sosem a kedvenceim között, de világ életemben elismertem a munkásságát és, ha kiváló dolgot tett le azt aztalra. (Esetleg ajánlom, hogy olvasd el a Gran Torinoról az írásomat, hogy lássd.)

Remélem így már látod, hogy számomra nem létezik skatulya, bárki kiléphet belőle pozitív és negatív irányba is, de azt bizonyítania kell.

rappercsaj1@citromail.hu

(twisgarajongo, 2011.08.21 21:20)

En nemtuom ti hogy vagytok vele de ez egy fortelmes nagy hazugság ami ide le van írva!Eloszor aki latta a filmet es meg is ertette az szerintem maximum annyi rosszat tudna elmondani hogy a Saga masodik reszeben nem olyan sokszor tunik fel Edward,inkáb Jacob...masodszor pedig a film tele van izgalommal es csupa erdekes tortenesekkel,es tudom mondani hogy ezt a filmet akarkinek tudnam ajanlani,mert nem csupa hulyeséget tartalmaz,mint például a Terminátor,vagy mint az Avatar...ezek csupa hulyeseget tartalmazo filmek..amiket csak unni lehet es nem szeretni,a Twilight Saga más!Aki nem latta az mindenkeppen nezze meg,mert biztos fog neki tecceni,aki meg latta,az nyissa ki jobban a fuleit es a szemeit,es nézze meg még 1* mert szerintem más filmet latott es nem pedig a Twilightot...mert errol rosz velemennyel csak az van aki nem figyel oda film lenyegere'!Tomoren ennyit szerettem volna mondani errol a fantasztikus es esemenyekkel gazdag filmrol,amit nem csak Angliaban,New Yorkban,es az USA ban szeretnek,mert Kinaban,Japanban,Braziliaban es egesz vilagban ismernek es szeretnek!!! :) koszi EGY RAJONGO...

rappercsaj1@citromail.hu

(Boka 10, 2011.08.21 22:01)

Először is, NEM HAZUDOK, ha így látod, akkor te egy olyan ember vagy, aki nem tiszteli mások véleményét.
Én elfogadom, hogy neked tetszik, nincs ezzel semmi baj, de ne személyeskedj itt, hogy HAZUDOK, ezt bárkire lehetne mondani, akinek nem egyezik meg a véleménye a tiéddel ?? Ugye, hogy nem

Másik dolog, ha én valamit nagyon unok, akkor nem nevezem izgalmasnak, mi volt benne az izgalmas, csak érdekelne??

És ha bármit megkérdezel, aki a filmekhez ért, akkor csak röhögne az olyan kifejentésen, hogy a Terminator semmit nem ér emelett a gyér alkotás mellett...

vegmiki@hotmail.com

(Mike, 2011.08.17 20:03)

Az írás (és a hasonlatok benne) sokkal, de sokkal szórakoztatóbbra sikeredett (legalábbis szerintem) mint ez a remek maga, ami tényleg alkalmas az apokaliptikus állapotok kiváltására. Szégyen, nem szégyen, egyik legjobb barátom párjának rajongása "miatt" moziban kellett megnéznem, de legalább a cimborával jót derültünk a látottakon, meg a rajongókon, akik között többen könnyes szemmel ültek. Na, ez az írás, a röhögés a helyszínen, meg azok a percek amikor barátnőmmel oltjuk ezt a mozit, azok értek valamit az egészben...:)

Ui: "Will Hunting" voltam :)

Re: vegmiki@hotmail.com

(Boka 10, 2011.08.17 20:06)

Örülök, hogy tetszett, máskor a Will Huntingot írd a Mike helyére, úgy lesz pontos, persze csak ajánlás. :D

Re: Re: vegmiki@hotmail.com

(Will Hunting , 2011.08.17 20:07)

Egyelőre szerzem a tapasztalatot, de meglesz! :)

Válasz Cartmannek

(Boka 10, 2011.08.17 19:49)

Először is, ez a második rész. :D
Másodszor pedig, aki erre 10/6-ot ad, az nemnormális, főleg nem egy férfi, bocsi, de szerintem így van. :)))

Akonyat

(Cartman8, 2011.08.17 19:46)

Ennyire talán nem volt rossz az első rész,több fightal kevesebb nyállal fogyaszthatóbb lenne!
6/10
És a film képi világa/hangulata rendben volt,az már más kérdés hogy a színészi kvalitásokkal ha van nekik nem voltam maradéktalanul elégedett...
Ennyi lenne a kritikám,remélem nem volt gáz:D