Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gumiabroncs (Rubber) -2010-

2014.03.12

Mi a fenének filmet készíteni egy gumiabroncsról? Csak mert!Művészfilm. Sokakat elrettent, mások azért nézik, mert így magukat az "átlag nép" felé képzelik intellektuálisan.
Én nem nyomok rá felesleges colort, az igazságot döntse el, ki-ki maga, de ami a filmet illeti eljutott valamelyest szélesebb körbe (persze ezen réteg műfaj berkein belül persze, szinte csoda, hogy kis hazánkban is ilyen hamar megjelent).

4.jpg


Vannak hibái, persze, hogy vannak, sőt néhol azért a túlzások nem olyan ütősek(a legtöbb esetben azok!), sőt picit unalmasak is...DE! 
De van benne egyediség, ötlet, vállalkozó szellem, ami ezt a filmművészeti dolgot valahol mindig is életben, sőt frissen tartotta, mert nem csak a képregényes világvégékből, valamint Depp, Willis, Pitt, DiCaprio, Spielberg, Cameron stb...következő blouckbusteréből áll a mozi világa (egyébként mind a 6 hirtelen felindulásból említett filmest nagyon kedvelem és sokra tartom), hanem az ilyen szerzői filmekből is, sőt legalább olyan fontosnak tartom őket, mint a nagyköltségvetésű közönségfilmeket. 

6.jpg


A történet végtelenül egyszerű. Egy gumiabroncs életre kel, és próbálja magának felfedezni a világot, bizonyos szempontból, akár egy kisgyerek. Játszik, alszik, autóversenyt néz a tv-ben, csatangol, csajozna(??), és, ha dühös, akkor az előtte álló akadályt, legyen az egy kólás üveg, vagy egy ember, azt elpusztítja. Nem tudja, hogy ez másokra milyen hatással van, de neki erre van szüksége. 
A színészek nem éppen világsztárok, de ez valahol logikus is egy mozi esetében. Queintin Dupiuex igazi mindenesként (rendezést, fényképezést, zeneszerzést, vágást és ki tudja még mit vállalt magára)  meséli el szeretett alkotását. Gyakran kikacsint a nézőre, ami jó pár megmosolyogtató pillanatot szerez. Olykor kicsit ugyan megtörik a cselekmény, de végig jó nézni azt az abszurd helyezet, amit elénk tár. 
Elvégre egy gumiabroncs utazását követhetjük nyomon, ami valljuk be, ez eddig soha nem látott jelenség volt.

 

2.jpg


A filmet viszont csak azoknak merem jó szívvel ajánlani, akik fogékonyak az elvontabb alkotásokra, és akik sok dolog megmagyarázása helyett egy laza "mert csak" felfogással is beérik. (Ahogy a film felvezetésében is halljuk, a filmtörténet elég sok (nagy) alkotása élt már ezzel a lehetőséggel, szerencsére.)

Értékelés: 10/7 pont


)

 

Rendezte: Queintin Dopieux

 

Forgatókönyv: Quintin Dopieux 

Fényképezte: Quintin Dopieux

Zene: Gaspard Augé, Quintin Dopieux

Szereplők: Roxane Mesquida, Stephen Spinella, Thomas F.
Duffy

Költségvetés: 500 ezer dollár
 

Francia
79 perc

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.