Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terminátor: Megváltás (Terminator: Salvation) -2009-

2009.08.03

Mindenki érdemel megváltást ?

 

2009-ben az általam legjobban várt film volt magasan. Ahogy az elvárásaim is magasak voltak, de tudtam, hogy már ez nem az az akciófilm lesz, tehát én simán el tudok vonatkoztatni az előző epizódoktól.
Úgy látom ez olyasfajta film lesz, ahol nem nagyon lesz aranyközépút, és sokak nem bírják elviselni és megérteni, hogy miért lett ez más ,mint az előzők. Ezáltal sokak gyenge filmnek fogják látni, a másik oldal pedig az aki azt mondja ez űberjó lett. Megosztja az embereket majd, és idővel mégjobban szerintem.
Szerintem ennél a filmnél az számít majd igazán, hogy valakit magával ragad-e majd az új "feeling" vagy sem.
Jelentem engem nagyon magával ragadott!

terminator_salvation.jpg

Úgy érzem erről felesleges regényt írnom, mivel az, hogy kit mi fog meg érzelmileg és hangulatilag az mindenkinél szubjektív. Tehát ezzel nem is foglalkoznék.
A rendezés volt számomra az egyik nyitott kérdés mielőtt megjött a film. McG már az első rendezésénél bizonyította, hogy jól bánik a technika alkalmazásával és egy nagyon látványos Charlie Angyalai filmet dobott össze. Aztán a többi filmje szinte szót sem érdemel. És most valahogy neki jutott a "megtisztelő" (ám kemény) feladat, hogy visszahozza a Terminátort az életbe.
Úgy érzem sikerült neki. Viszont voltak hibái ez tény. A látvánnyal szerintem nem volt gond, szeretem a postapokaliptikus ábrázolást, mégis keveredett a modern számítógépes technikával ,ami szépen mutatott együtt a vásznon. Viszont több vért vártam tőle.
A látvány szerintem lenyűgöző a legtöbb esetben, látszik, hogy nem aprópénzből készültek a nagyobbnál nagyobb robbanások és lövöldözések, üldözések és még sorolhatnám milyen akciók. És pont ezért jó a film, mert sokrétű, sokféle akció és harc váltja egymást.
A történet. Na igen, a legtöbben ezt fikázzák a filmben, hogy nem elég Terminátoros és kevésbé kelt feszültséget. Ezzel részben én is egyetértek, mivel nagyobb a tér, több a robot és kevés a megszerethető karakter, de azért akad. A fordulatok a helyükön vannak egy akciófilmhez képest. Marcusos ugyebár sejthető, de nem lövi az egészet az ő harca. 
Bizony nem hiába említettem, hogy az ő harca. Sam Worthington karaktere jóval kidolgozottam mindenkiénél, és ez direkt volt így. A készítők a Megváltást egy Cyborgra "értették" és szabták rá. John Connor, mint az emberi ellenállás utolsó reménye nagyszerű, de néhol háttérbe vonuló jelenléte is nagyon fontos, de kevésbé részletes és néhol ön ismétlően hat.
t4johnconnor.jpgA színészek játékával nincs gond. Bale most is zseniális (ahogy szokott), de Sam W. most még nála is élethűben játszotta az "félTerminátort". Minden üvöltése, agressziója, érzelme, meglepődöttsége, dühe iszonyatosan átjött róla.
Sajnos Linda Hamilton lett még most is a legfontosabb női karakter (persze kis túlzással), azaz a hangja, mivel a csaj karakterek, főleg Connor párja szinte semmit nem tesz hozzá a történethez, pedig még babát is vár, de egész filmbe nem kerül veszélybe, amit sajnáltam személy szerint.
A zenék nem rosszak, a szokásos ütemekkel indul a film, amitől én azonnal libabőrös lettem. A T-800-as belépőjénél is felcsendülő dallam valami borzongató hangulatot és feelinget adott.
Mivel egy megteremtett sci-fi akcióról beszélünk, ami a jövőben játszódik előkerül a logikai baki témája is. Bizony vannak benne érdekes és olykor talán butának tűnő jelenetek is, de, hát ez a műfaj úgymond "velejárója". A főhős kibírja jó ideig míg át van szúrva, és hasonlók, de tiszta szívből mondom, hogy ez engem NEM ÉRDEKEL(leszarom). Én soha nem kértem számon John McLane-en sem, hogy túlél mindent, mert ez a DOLGA, ezért akció, ill. sci/fi a film.
Persze megértem azt is akinek ezt nem veszi be ilyen simán a gyomra, nálam megszokta. :) 
t800-thumb-t4.jpgÖsszességében azt tudom mondani, hogy úgy tekintsen mindenki erre a filmre, mint egy "új korszakos Terminátor" születésére.
Ahogy a Craig -es Bond filmek ,úgy ezek is sok helyen szakítanak majd (és szakított már ez is) a hagyományokkal. Pont ezért nem T4 a film címe, hanem Megváltás. Az alap megvolt, de a folytatás más mederben folyik tovább.
Még annyit tennék hozzá, hogy 1-2 giccses beszólás a filmben olykor mosolyra ad okot, de tény, hogy John Connor megteheti, mivel ő "ott volt" és átélte az előzményeket ugyebár.

 


Tehát én, ha lehet ilyet mondani: a hatása alá kerültem a 4. Terminátornak, de természetesen nem tartom többre, mint a régi részeket (bár szerintem a T3-nál jobb), az első kettő nem véletlenül lett kultusz, ugyebár.

 

Értékelés: 10/ 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

luv it

(Mrs. Eastwood , 2013.10.31 01:23)

Erre nem tudok mást reagálni: jó írás, a film pedig.. ahogy írtad: vagy beránt, vagy nem. "Leszarom" detto:D Sam amit leművel, az valami fenomenális, nálam szintén 8-as, viszont bekerült a kedvenc dvd-im közés, sokszor láttam, de nem unom. Csak a kevés bevételt sajnálom, mert nagyon szeretnék folytatásokat, lehetőleg Sam visszatérésével..
Azért Bale visszafogott szerepe kissé meglepett, de Sam gyerek remek karaktere mindent vitt.

Re: luv it

(Boka Gábor, 2013.10.31 13:23)

Mrs. Eastwood

Bale eredetileg a Sam karakterét kapta volna, de ő szerette volna inkább John szerepét, és azért lett az övé egy picit kevésbé kidolgozott, mert így utólag írtak hozzá neki részeket, hogy 2 főszereplős legyen a mozi.
Pénzügyileg ugyan tényleg nem volt valami sikeres, de már tervezés fázisában van az új Terminator epizód, ám vélhetően teljesen úgy stábbal és teljesen más irányvonallal. (A pletykák szerint ismét a múltba küldenek majd robotot, állítólag az 50, vagy 60-as évekbe...)