Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Star Trek -2009-

2010.01.02

Szekerek az űrben ?? Eddig nem tartottam sokra, eddig...


Soha nem voltam egy Star Trek rajongó, sőt igazából nem kedveltem sem a filmeket, sem a sorozatokat. Ennek ellenére nem voltak előítéleteim, de sokat sem vártam tőle. J.J. Abrams a Mission Impossible 3. része mellett most rendezett másodjára, és a rutinszerzés jól sikerült.
Kép Bizony nehéz megfelelni egy ekkora névnek, mint a Star Trek, a rajongók nagyon be tudnak dúrcázni egy-egy "furcsa" megoldás láttam, hát érzésem szerint ezzel nekik sem lesz gondjuk.
A színészek nagy része feltörekvő színészpalánta, és szerintem kifejezetten tehetségesek. Chris Pine lendületes, karakteres, és bár nem kiforrott színész még, ezúttal a humoros oldala elvitte a kapitány szerepében, de aki igazán megfogott az alakításával, az az "új/fiatal" Spockot alakító srác volt, bizony első igazi nagyfilmes megmérettetésén kiválóan helytállt, látjuk még őt ebben biztos vagyok. A mellékszereplő gárdára pedig senkinek sem lehet egy szava sem, minden "nagy" név odatette magát maximálisan. Simon Pegg feltűnése jó ötlet, Bana szerintem nem is nagyon tudna rosszul játszani, Winoma Ryder és Karl Urban alkalmazkodtak a háttérember szerepéhez, a kínai és orosz srác sem volt éppen rossz, Zoé SalandaKép  szép és meggyőző, de aki a legfigyelemreméltóbb volt az "természetesen" Leonard Nimoy visszatérése legendás szerepébe, ebből is látszik, hogy Abrams-ék mennyire is tisztelték az eredeti alkotást és próbáltak tisztelegni is előtte, piros pont érte.
A stáb teljesen profi volt, gyakorlatilag az operatőrtől, a vágókon és forgatókönyvírókon át egészen a zeneszerzőig, sőt a legutolsó díszletes és látványtervező brigád is a(z) MI:3-ból lett ismét összeboronálva, közös ismertségük gyümölcsöző volt, egy akciódús film formájában.
A történet kiváló, sci-fi akcióhoz képest pedig meglepően bátor és szerteágazó, kockáztattak és bejött. A zenék jók, a fényképezés szintén, a látvány pedig olykor a lenyűgöző szót is simán kiérdemli. Szépen felépített cselekmény mellett a karaktereket is nagyszerűen bemutatják és megismertetik velünk, aminek külön örültem, ugyanis most legalább odafigyeltem erre a "mókára" is az általam favorizált Star Wars széria mellett is egy kicsit.
Kép Az akciók látványosak és sűrűek, mégsem megy az öncélúság irányában, mindennek úgy tűnik megvan a helye és ideje, és ez igaz is, 1-2 hibát kivéve, de ez bőven belefér.
Azért a műfajából adódóan szinte azt "kell" mondani, "alapvető", hogy fellépnek "érdekes és logikátlan" dolgok is, amelyeken kicsit én is elgondolkodtam, hiába...
Viszont amit hiányoltam a filmből, hogy nem volt igazi test-test elleni harc a "fő gonosszal" és a nyitó ütközet zsenialitása után nem kapunk még egy hasonló volumenű űrcsatát, de ne legyünk telhetetlenek, mert izgalomban nincs hiány egy percre sem.
Ezek után azt kell mondjam, hogy én, aki gyermekkora óta Star Wars rajongónak tartom magam, ezúttal elcsábultam a "rivális" irányába, és kissé megilletődötten mondom ki, de cseppet sem alaptalanul: nagyszerű reboottal van dolgunk és várom a folytatást, csak így tovább!


Értékelés: 10/8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ST

(Mrs.Eastwood, 2013.10.31 01:14)

Bevallom, sokáig halogattam a megtekintést, mert nem voltam sosem Trek rajongó. Kedveltem, de nem szerettem. Még a retró sorin nőttem fel, volt pár jó rész, de igazán a karakterek tetszettek, a sztori(k) nem annyira. Első megtekintésnél úgy álltam fel, hogy ez valami szörnyű..főként a kapitány gyerek irritált, nemcsak a tenyérbemászó szerepe, maga a színész sem volt szimpatikus, a Spock-ot alakító srácot pedig nehéz volt elvonatkoztatni a Hősök-beli szerepétől. Maga a film bejött volna, de ezek lesokkoltak. Nagy meglepetésként ért viszont Nimoy megjelenése, a régi sorozatban ő volt az abszolút kedvencem, így később ismét megnéztem, direkt a többiekre fókuszáltam, a kapitányra nemigen figyeltem, így már sokkal jobban tetszett.
Most 7-est adnék, és újbóli megtekintéskor talán emelném 8-ra is, mert egyébként volt pár igen lenyűgöző jelenet, és ami külön tetszett, az Spock emberi oldalának bemutatása (főleg egy hölgy segítségével), és hát Mr. Nimoy... ő zseniális, természetesen. Karl Urban-t szeretem, jó volt látni, de, ami nagyot dob a fimen, az az igényes látvány, abba én sem tudnék belekötni.
Köszi az írást, jó ismét olvasgatni :)