Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Star Trek - Sötétségben (Star Trek Into Darkness) -2013-

2013.12.15

Az Enterprise fantasztikus kalandja


J.J. Abramsnak sikerült modernizálni a kultikus Star Trek univerzumot (írásom az első részről: 
www.filmkritikak.eoldal.hu/cikkek/sci-fi/star-trek--2009-.html ) , méghozzá nem is akármilyen minőségben. A rendező ott folytatja ahol korábban abbhagyta, melyben ismét a kiváló forgatókönyv volt a legnagyobb segítségére. Ismét nagyszerű történetet mesél el nekünk a szemüveges krapek. Blouckbasterhez képest különösen erősnek nevezhető a sztori, kiváló szereplő és cselekményvezetéssel. Kirk, Spock és társainak tovább folytatódik az egymáshoz csiszolódása, súrlódása és jellemfejlődése.

 

trek12224.jpg


A szereplők már teljesen otthonosan mozognak karaktereik bőrében, és nem csak ők egymáshoz, de már mi is egyre jobban ragaszkodunk, és ami még fontosabb drukkolunk nekik fogcsikorgatva és ez nagyon jó dolog.
Ennél a résznél engem már egy cseppet sem zavart, hogy én Star Wars fan vagyok, mert a korábbi ellenszenvemet az Űrszekerek iránt már legyőzte a 2009-es film. Szóval bár sokak számára kézenfekvő, én nem mennék bele az űreposzok összevetésébe...felesleges is lenne.
startrek.jpgAmi még 1 szinttel feljebb emeli a lécet a Sötétségben, az a zseniális alakítással előrukkoló Benedict Cumberbatch. Emlékezetes az ördögien gonosz és intelligens Kahn szerepében, sőt olyan szinten eggyé válik ezzel a karakterrel, hogy Ő maga Kahn, amire csak a legnagyobb karakterszínészek képesek. A veszély hatalmas és az Enterprise legénységének minden tagjának a legjobbat kell nyújtani, hogy felvehessék a versenyt ezzel a félelmetes ellenféllel szemben. Chris Pine, Zachary Quinto szépen építi fel a kapcsolatuk sarkalatos pontjait is. A mellékszerepekben is magabiztosan mozognak a színészek, a legjobban talán Simon Pegg jár, aki előrébb lépett vásznon töltött perceivel, picit talán Anton Yelchin és Karl Urban kárára, de természetesen ők is, ahogy minden fontosabb karakter megkapja a maga kis "hőstettét". Én személy szerint picivel több teret adtam volna Uhulának is, mivel Zoé Saldana akció közben sokkal dögösebb, szerencsére ebből is kapunk egy kis bemutatót. Egyébként a cím picit félrevezető, mert ugyan picit tényleg "dárkosabb" lett az új Star Trek, azért nem kell drasztikus változtatásra gondolni, mivel bőven jutnak ezúttal is poénos jelenetek és vicces szópárbajok egyaránt.

 

uss_enterprise_in_star_trek_into_darkness-1920x1080.jpg


A látvány, ha lehet még lenyűgözőbb, mint eddig. Az akció jelenetek nagyszerűen koreografáltak és kiválóan fényképezettek egyaránt. A drámai jelenetekre nem tudok más szót találni, mint azt, hogy TÖKÉLETES. Dramaturgiailag minden a helyén van. Az érzelmi skálánkat a maximumra járatják Abramsék. A vizuális megjelenítés mellett a hangok és a zene is csak dicséretben részesülhet. Nagyon hangulatos a korábbi legendás dallamok felcsendülését újra hallani, a hangeffektek pedig tű élesek.

 

star-trek-into-darkness-quinto-cumberbatch-pine.jpg


Igazi nagybetűs ÉLMÉNY tehát Kirk Kapitány és legénységének eme bevetése. Igaz, hogy kihagytam szándékosan a Star Wars párhuzamot, de a következő véleményemet (és bizakodásomat) nem rejthetem véka alá, és megosztom veletek: megnyugodtam, J.J. Abrams személyében a lehető legjobb kézbe került a Csillagok Háborúja világa!

Értékelésem: 9/10 pont

 

 

Rendezte: J.J. Abrams 

 

 

Forgatókönyv: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof 

Operatőr: Daniel Mindel 

Zene: Michael Giacchino 

 

 

Szereplők: Chris PineZachary QuintoBenedict Cumberbatch, Zoé Saldana, Simon Pegg, Karl Urban, Peter Weller, Anton Yelchin

 

 

Filmhossz: 125 perc