Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasonmás (Surrogates) -2009-

2009.10.10

Bruce Willis megint megmenti a világot, mert nincs jobb dolga.


Jonathan Mostow 2003 után ismét rendezett és ismét egy sci-fi/akciót. A Terminátor 3-al ellentétben itt próbálta a krimi vonal irányba is elvinni a dolgot. Ehhez megkapta Bruce Willist főszereplőnek, aki a Die Hard 4.0 után vállalt ismét igazi címszerepet egy nagyszabású moziban. Mikor ezeket én megtudtam egyből csorogni kezdett a nyálam, ugyanis rólam köztudott, hogy az Armageddon főhőse a kedvenc színészem. Lássuk, hogy ez elég volt-e.

Kép

A film egy fiktív jövőben játszódik, ahol az emberek nagyrésze a hasonmásán keresztül éli az élete "érdemi" részét és szinte csak a vegetatív funkciók ellátása érdekében állnak fel a neuron székből, ahonnan a gondolatikkal képesek irányítani a gépeiket. Kép Willis egy bizonyos Greer ügynököt játszik, aki az FBI egyik legjobb nyomozója (ez nála az alap). A cselekményt egy kettősgyilkosság indítja el, ami sok kérdést hagy maga után, miután valaki képes a hasonmásán keresztül megölni a mását éppen irányító operátort, pedig ez "elvileg" lehetetlen. A sztori tehát roppant érdekesen és izgalmasan kezdődik, kellően felcsigázza a sci/fi-t kedvelő nézőket. Ezután egy picit leül a film, hogy egy kis nyomozgatás vegye kezdetét. A szokásos "kihallgatás a fontos láncszemeknél" panelből áll a dolog. A Játssz/Ma és a T3 írói azért próbálkoztak pár kisebb nagyobb fordulatot is becsempészni a műbe ,ami részben sikerült - részben nem, mert bár sok dolog kiszámítható, azért a vége felé vannak benne meglepő részek is. Mindent egybevetve a történet nem nyújt semmi újat, de legalább akciók nélkül is leköti az embert. Bizony, ugyanis "igazi" akcióból jóval többet várna az ember egy olyan filmtől, ahol Willis először 'robotként', majd emberi formában mászkál egy robikkal teli világban és ráadásul FBI űgynök is. Ehelyett feszült tempójú mászkálásokat és érzelmes beszélgetéseket kapunk. Igazából a jó öreg "John McLane-nek" mindkettő jól áll. Ettől függetlenül én jóval több lövöldözést és verekedést vártam ,amiből alig kaptunk. Azt viszont el kell ismerni, hogy a helikopteres(majd később gyalogos) és az autós üldözések roppant látványosak és izgalmasak voltak. Emellett van még néhány kisebb nagyobb mozgolódás, olykor Greer ügynök nélkül is. A látvány amit a világ nyújt mindenesetre szemrevaló. A film vágása nagyon profi, simulékony a látványvilághoz, melyet a nagyszerű fényképezés Oliver Wood(Ál/Arc ,Bourne trilógia)-tól tovább fokoz. A zenék ahogy illik felpörögnek az eseményeknél és langyosak maradnak a beszélgetős részeknél. A világ nagyon színes és érdekes. A forgatókönyv felépítése viszont már kevésbe, ugyanis a film eleje és vége nagyon jó, de a közepén akkora lyukak tátonganak, hogy a férj/feleség viszony kibontakozása sem tudja összetartani. 
A mellékszereplők támogatása kicsit kevés a filmben, mert bár a Ponyvaregény után újra együtt szerepel Willis és Ving Rhames, valamint társnak megkapja Randha Mitchell-t és feleségnek Posamund Pike-ot, ők mégis csak langyos átlagos szinten mozognak, kivétel ezek alól a tolószékes feltalálót alakító James Cromwell, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta a epizodisták közül. És igazából ez nem elsősorban a színészek/színésznők hibája, hanem a film rövidsége miatt történhetett meg, ugyanis egy ilyen elgondolkodtató és tényleg érdekes történetnek jóval több időt kellett volna adni az egyes kérdések megválaszolására és a problémák bemutatására.Kép  Itt viszont kapunk egy "alig" másfél órás rohanást egy olyan világba ,ami teli s tele van ötlettel és kérdésekkel, de a válaszokra már nem jutott idő, valahogy mintha siettek volna az írók a befejezéssel. Kár érte, ugyanis úgy érzem ha (mondjuk) 10 percnyi "hasonmás elmélkedés" és 10 percnyi "Bruce Willis-es akció" még lett volna egy szavunk sem lehetne, így viszont úgy érzi az ember, hogy jó alkotással van dolga, mely ebben a sajátos világban sok nagy ziccert kihagyott és hamar lezárult. Így sajnos nem sikerült "naggyá" válnia a Hasonmásnak és megismételni a hasonló témájú Én, a Robot című mozi sikerét, cserébe viszont ismét láthatjuk, hogy Willis még mindig kisujjból kiráz egy világ megmentést. És azért ez sem rossz dolog ám!
:)

Értékelés: 7 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Surrugates

(Boka Gábor, 2009.10.12 19:36)

Szerintem nézd meg moziban, nem bánod meg! :))

Hasonmás

(Che Guevara, 2009.10.12 19:14)

Na mostmár jó volna megnézni a filmet. :D