Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredet (Inception) -2010-

2011.04.25

 Ordítottál már hang nélkül ?


Gyakori visszatérő álmom volt, hogy bármilyen bajba is kerültem, és odáig fajult a dolog, hogy segítséget akartam kérni, ordítottam torkom szakadtából, csakhogy, volt egy kis gubanc...ugyanis egy kanyi hang sem jött ki a számon, újra megpróbáltam, és semmi, természetesen a pánik ilyenkor mindig úrrá lett rajtam. Riadtan felébredve az első dolog az volt, hogy kipróbáltam mindig, hogy van-e hangom, szerencsére ekkor rájöttem, hogy már nincs baj, a biztonságos, éber valóságban vagyok, és a rémálomnak vége. Cristopher Nolan valószínűleg szintén sokat álmodhatott már élete során, mert eljátszadozott azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha az álmokat nem csak megélnénk, majd irányítanánk, hanem onnan akár lophatnánk is. Ugye, hogy érdekesen hangzik?
A Sötét Lovag sikere nem csak azért jött jól, mert szakmailag a legnagyobb rendezők közé emelte a brit filmest, hanem, mert ezután nem lett volna olyan stúdió, amelyik ne ömlesszen az ölébe annyi pénzt, amennyit csak kér, csak forgasson és ráadásul teljesen szabad kezet kapjon bármihez, amit megálmod.
Nolan pedig, mert nagyot álmodni, sőt hatalmasat álmodott. A sztorit már régóta kitalálta, de most állt össze minden, hogy az Eredetet vászonra vigye, úgy, ahogyan elképzelte.
inception-movie-image-6.jpgAz Inception története egy afféle kémsztoriba kevert rablós mozi, melyben keverednek többek közt a Mátrix, a Dark City és az eXistenZ filmek elemei is. Sok vizuális megjelenés alapját ezek a filmek ihlették, de ettől függetelnül nem lehet ráfogni, hogy a film pusztán másolt volna, ugyanis vannak benne lélegzetelállító újítások is, melyekből több is ezután szintén hivatkozási alapként szolgálhat. Van itt francia város tetszés szerinti ide-oda hajtogatása, és a személyes kedvencem, amikor egy szálloda folyosója "kel életre", és a gravitáció állandó váltakozása egy tökéletesen megkomponált akciójelent által kápráztatja el az embert. És, hogy mindezt ne követhetetlenül tudjuk figyelemmel kísérni, Wally Pfister zseniális fényképezése tárja elénk a csodát, jutalma Oscar-díj lett. (A tökéletes technikai kivitelezés szintén hozott a filmnek egy a Vizuális effektusokért járó szobrocskát.)

(A film előzetese, alatta a zseniális muszikával.)

A film tehát elsősorban álmokban játszódik, melyek közül egyesekből, akár egy ipari kémkedés során adatokat kell kilopni, majd az utolsó meló által, oda elültetni valamit. Nolan a csavarok terén is próbál hű maradni eddig filmjeihez. Ebben természetesen ezúttal is nagyszerű színészek segítik a munkáját.

eredet_04.jpg

Leonadro DiCaprio az elmúlt években az egyik legjobb színészéve vált, minden szerepével erősödik a karizmája, most is kiválóan formálja meg a családját szerető apát, és a vérprofi tolvajt, akinek a gondolatai sokszor tisztázatlanok. Itt viszont érzek némi hiányosságot, méghozzá, hogy rajta kívül egyedül az ifjabbik Fischer karakterét ábrázolja mélyen Nolan, akit Cillian Murphy kelt életre nagyszerűen, a többieket viszont csak vázlatosan ábrázolja és mutatja be nekünk. Ettől függetlenül lehet drukkolni a mellékalakoknak is, a személyes kedvenc arcom, az Eames bőrébe bújó Tom Hardy volt, akitól sokat várok a továbbiakban. Nem lehet elmenni természetesen a két kiváló női alakítás mellett sem, Ellen Page jó, az Oscar-díjas Marion Cottilard pedig lélegzetelállító és sugárzó. (Itt jegyezném meg, hogy Piaf gyönyörű zenéje révén remélem többen is asszociáltatok a francia színésznő "Kis Veréb" féle mesteri alakítására.) A szokásos Nolan - Michael Caine kapcsolat ezúttal is létrejött, és a kevés szerepében is tud pluszt adni a filmhez az angol színészlegenda. Ken Watanabe és Joseph Gordon-Levitt pedig a könnyedséget, humort és szerethető karaktert hoznak, nagyon jól.
A látvány, rendezés, történetmesélés mellett a zene is nagyon pöpecre sikeredett, de Hanz Zimmertől nem is értük volna be kevesebbel, viszont azt sajnálom, hogy a Zeck Hemsey által komponált 'Mind Heist' című track nem került bele a filmbe egy az egybe.

 

0.jpg


Számomra nem kérdés, hogy nem ez Christopher Nolan legjobb filmje, mert a Sötét Lovagnak közelébe sem ér, de a Sci/fi akció műfajban egyértelműen az elmúlt évtized egyik legjobb darabja. Többsíkú álomrendszerével, intelligens karaktereivel és (egzotikus?) gondolkodásra késztetésével, nagyszerű szórakozást nyújt.

Értékelés: 10/9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

eredeti

(Mrs. Eastwood, 2012.02.17 20:20)

szép munka, egyetértünk, szinte szó szerint.. gratu :-)

Re: eredeti

(Boka Gábor, 2013.10.07 08:40)

Köszönöm szépen hölgyem. :)

Válasz Tamásnak

(Boka Gábor, 2011.06.30 13:11)

És mi az amiben csalódtál Tomi?
A 6 pont az ugye nagyjából egy közepes kategória, tehát láttál benne negatív és pozitív dolgokat egyaránt.
A véleményedet pedig tiszteletben tartom és örülök, hogy megosztottad velünk.

Ez hatalmas csalódás volt

(Kapusi Tamás, 2011.06.30 01:16)

Az Eredet című mozit én nagyon vártam, de végül hatalmas csalódás lett belőle. Valahogy engem sem a történet, sem a látványvilág nem fogott. én 10-ből, hat pontot adnék rá. Ez persze csak az én véleményem.

ketam@pr.hu

(Angelus, 2011.06.28 12:43)

Irgalmatlan kevés esetben sikerül jól egy mozifilm magyar szinkronja, de ennél a filmnél szerintem remek lett. Különösen az "incepció" szótalálmánynak örültem benne.
A sötét lovag szinkronja kafferbivalyszar volt.

Inception

(Cartman8, 2011.06.28 12:24)

Remek kritika után mi mást írhatnék?:)
Remek történet,faja karakterek és egy jó rendező munkája az Eredet:)