Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Árnyék nélkül (Hollow Man) -2000-

2012.06.05

Ha azt hiszed, hogy egyedül vagy...gondold újra!


Paul Verhoeven egyszerűen képtelen átlagos filmet készíteni, és ezért nagyon tisztelem a holland rendezőt. Mer kockázatot vállalni, amibe olykor pénzügyileg bele is törik a bicskája, de ő akkor sem hódol be senki előtt. Ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, egy igazán stílusos és olykor brutális mozit dobott össze.
ez.jpgKellett mindehhez persze egy nagyszerű színészekből álló gárda is, akik messze jobbak a hasonló témájú filmekben megszokottaknál. A főszereplőt (Sebastian Caine) alakító Kevin Bacon (Ahová lépek szörny terem, Apollo 13, Halálos ítélet) az egyik legemlékezetesebb alakításával kápráztat el minket, még akkor is, amikor nem is látjuk. Ez a nagyszerű karakterszínész képes átvedleni a film során, ahogy bemutatja, hogyan bomlik meg lassan az elméje és válik szörnyeteggé. A társait is dicséret illeti, például azt a színésznőt, akibe kiskorom bele voltam zúgva :) Elisabeth Shue (Egy bébiszitter kalandjai, Las Vegas, végállomás) alakítja a női főszereplőt (Isabelle Goodrow) pazarul. És itt van még Josh Brolin (Mimic, Nem vénnek való vidék, A félszemű) is, akit picit elhomályosítanak az előbb említett nevek. A többi mellékszereplő is hozza amit kell.

 


(Már az előzetesből is látszik, hogy feszültségekkel teli és látványos film az Árnyék nélkül)


A történet egy kutatócsoport körül bonyolódik, akik rájöttek, hogyan lehet valakit láthatatlanná tenni. A gond, csak az, hogy visszafelé már nem igazán működik a dolog, így nem kis bajba kerülnek, ami egy hajszába is átcsap idővel. A Robotzsaru rendezője nagyon ügyesen építi fel a moziját. Először egy igazi sci-fi-t kapunk, majd egy kapcsolati "drámába"(mondjuk ez azért enyhe túlzás a részemről) is belekóstolunk, hogy utána átmenjen egy vérbeli thrillerbe (horror elemekkel fűszerezve) a film. Az is nagyon jó ötlet volt, hogy Bacont (legalábbis vonalaiban) több módszerrel is "elérhetővé" tették, többek között víz, füst, hőkamerák és vér(!) segítségével is. Az arányok rendben vannak, mindenből annyit kapunk, amennyi pont elég a nagyszerű élményhez.
Az Árnyék nélkül vizuális effektusai még ma is lélegzet elállítóak, annak idején pedig szinte egyedülállóak voltak (a film elején lévő gorilla "láthatóvá tétele" egyszerűen felejthetetlen). Tehát egy nagyon szórakoztató, izgalmas és olykor kifejezetten véres mozival gazdagította a repertoárját Verhoeven, ami tény, hogy nem lesz hivatkozási alap, mint több korábbi munkája, de, hogy pazar, ahhoz kétség sem fér.

Értékelés: 9 pont