Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Halál a Ragadozó ellen 2. (Alien vs. Predator: Requiem) -2007-

2012.06.17

A gyilkológépek visszatértek


De minek?? Teszem fel hozzá egyből a kérdést, mert ennek itt kérem szépen, már szinte semmi köze nincs a 2 legendás karakter valós értelmezéséhez. Előre szólok az iromány nyomokban SPOILERT tartalmaz (főleg 1-2 jelenet kiemelése, amiktől égnek állt a hajam).
Szóval a történet ott folytatódik, ahol az első (még úgy-ahogy értékelhető) rész befejeződött, azaz kikel a Predatorok űrhajóján az a borzalmas fenevad: a 'Predalien', ő pedig nem, csak, hogy szinte azonnal felnő, hanem le is aprít egy jó pár képzett Predatort a saját hajójukon...hát hogyne! Majd a Földbe csapódik a hajó, ahol az akváriumukból kiszabadult alienek azonnal áldozatok után néznek, a fő gonoszunk pedig elmegy valamerre és jó ideig se híre se hamva. 

aliens-vs-predator-requiem-20071026024328164.jpg

Logikailag már 5 perc alatt megbukott a film, de legalább izgalmas bevezetéssel szolgált, amiből még nem lehet sejteni, hogy szinte totális csődbe és unalomba fog fulladni, pedig pontosan ez fog történni. A film következő 20-30 percében nagyjából egy Barátok közt és Kisváros kombójának az amerikai tini változatát láthatjuk. A fontosabb karakterek tesznek-vesznek, tini problémákkal küzdenek, pont most szabadulnak a börtönből, pont most jönnek haza a frontról, pont most szakítanak a pasijukkal, szóval minden pont most történik és megy az idegesítőbbnél idegesítőbb párbeszédek végeláthatatlan sorozata. Csak az ízelítő kedvéért: a jó csaj most is bunkó tesis sráccal jár(persze nem bírja és szakítani akar vele, de miért jött össze vele egyáltalán?), a jó gyerek pizzafutárkodik, a bátyja most jött a sittről és jó útra tér, egy törvénytisztelő sheriff próbál rendet tartani ebben a kis porfészekben, ahol mindenki ismer mindenkit...ugye milyen eredeti az egész.
Úgy is mondhatnám, hogy ez a film legfélelmetesebb és legelborzasztóbb része, pedig még a névadó szörnyetegeket se nagyon látjuk, de már hányingerünk van a sok baromságtól, amit a szánkba próbálnak tuszkolni. A színészi alakítások mondanom sem kell nem nagyon segítenek a forgatókönyv hiányosságainak szépítésében.


(Az AvP 2 meglepően jó előzetese)


A Strause fivéreknek, akik eddig látványmesterekként (Aeon Flux) tették a dolgukat első rendezésük gyanánt egyből sikerült porrá alázniuk a lények renoméját, vagyis inkább saját magukat első sorban.
Szóval a gagyi történet mellett legalább elvárnánk, hogy, ha már effekt szakemberekről van szó, hogy legalább olyan szintű akciókat láthassunk, mint az első AvP-ben, és ez olykor tényleg megvalósul, de a legtöbb esetben nem látunk semmit, a szó szoros értelmében semmit (a sötétségen kívül...azt is homályosan). A film legnagyobb hibája is ez érzésem szerint, hogy nem bízhattak magukban a készítők, mert nem merik mutatni, hogy mi is történik. Az akciók közben a fényképezés egy trágya, össze-vissza forog a kamera, és, ha néha meg is állapodik 1-1 fájton, akkor azt is hunyorogva próbáljuk kivenni, hogy mi a rák is történhet most épp előttünk. Pedig ahogy említettem egy pár feelingesebb és ötletesebb halálnem és jelenet azért akad benne, ahogy a Predator egyszerre 2 Alient szecskázik szét a csatorna vízében és felemelkedik belőle az elég cool, vagy, ahogy a szöszi csajt a szuper "lunáris prizmájával" (nevezhetjük dobócsillag félének is) felbassza a falra. Ami még pozitívum, hogy a John McTernian-féle klasszikusból a zenei alapot többször is bejátsszák, de ez nem volt éppen nehéz feladat a készítőknek lássuk be.
aliens_vs_predator_requiem_movie_image_s.jpgAz emberi bugyutaság és veszekedés folyamatos a film végén is, persze kapunk "felsőbb" beleszólást is és egy pici "hatalom dönt" megidézést is, de ez már nem nagyon segít a mozin, ahogy az is mindössze egy pici mosolyt csal a lények korábbi filmjeinek rajongóinak (nekem is speciel) az arcára, hogy a jövőbeli vállalat egyik tulajdonosa és vezetője megjelenik egy pár másodperc erejéig.
Ezek után pedig nem csoda, hogy nem kértek folytatást a bőszen kalimpáló rendező testvérpártól.

Értékelés: 3 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.