Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


22 évente sötétség (Pitch Black) -2000-

2012.04.14

Féltek a sötétben?


Adott egy mindenféle rasszt képviselő emberekből álló űrhajó, mely lezuhan egy a túlélők számára teljesen ismeretlen bolygón, ahol aztán több Nap is süt egyszerre. A szitu nem egyszerű, de nem is sejtik, hogy messze nem a legrosszabb, ami velük történhet. A bolygón ugyanis 22 évente teljes sötétség üti fel a fejét, és előtörnek a mélyből a mindenkit lemészárló "őslakos" szörnyek. A történet nem tartalmaz sok újdonságot, de nagyszerűen van megoldva a történetmesélés, így végig izgalmas marad számunkra.

pitch-black-002.png

A legfontosabb láncszem természetesen a fő karakter, akit sikerült nagyon jól megálmodnia a készítőknek. Vin Diesel, mint tökéletes gyilkológép, aki felé a többieknek nyitniuk kell, mert olyan különleges képességei vannak, amik nélkül biztosan odaveszne mindenki.  A tar színész "ősellenségét" alakító Cole Hauser is jó választás volt a szerepére. A karakterfejlődés és kapcsolatok alakulása különösen Vin Diesel és Randha Mitchell között a legérdekesebb. Nem tudni igazán mi is lesz végül velük, így folyamatosan ébren tartják a nézők figyelmét. A dialógusok meglepően jók egy horroros sci/fi-hez képest és pár aranyköpés is belefér, ahogy illik.

pitchbl2.jpg

A látvány, bár egyáltalán nem rossz, de azért látszik rajta, hogy a költségvetés nem volt éppen gigászi (hogy enyhén fogalmazzak), így néha azért gyengébb minőségű CGi-s effektek is "besikerültek", de nem vészes, sőt olykor a helyszínek igazán ütősen néztek ki, és az űr ábrázolása is ötletes. A zenét én személy szerint külön is nagyon meg kell, hogy dicsérjem, ugyanis Greame Revell (Sin City, A holló) fülbemászó és kifejezetten sejtelmes dallamokat írt a filmhez. A fő zenei témát gyakran meg is szoktam hallgatni. Az akciók dinamikusak, a 'dárkos' ábrázolás és  "játék" a különféle fényforrásokkal pedig emlékezetes pillanatokat garantálnak folyamatosan. Nincs megállás, az adrenalin adagunk megfelelően termelődik, miközben megismerünk egy egyedi filmes karaktert (akit tökéletesen hoz Diesel), valamint kapunk sokféle embertípust, akiknek a véréből is folyik elég, és ez nekem éppen elég.

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.