Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Toy Story 3 -2010-

2013.08.07

Játékok, amik a szívünkhöz nőttek


Woody, a sheriff, Buzz, az űrhajós és társai mára nem csak a filmtörténelem, de a mi életünk részei is lettek és sikerült felnőniük olyan klasszikusok közé, mint az Indana Jones és mondjuk a Star Wars filmek és azok szereplői. A ragaszkodás pedig előbb-utóbb sokaknál nosztalgiához vezet, és bevallom én is ebbe a csoportba tartozom, mert a Toy Story harmadik része számomra valami olyas valamit is elhozott, amit nehéz elmagyarázni, inkább csak érezni lehet és nagyon kevés alkotás képes ezt kiváltani.

 

20100618toystory34-1-.jpg


Jómagam hasonló korosztályba tartozom, amibe Andy is, a játékok gazdája, ezáltal én őket nézve nőttem fel. 7 éves voltam, mikor az első részt csodáltam a moziban, majd otthon rongyosra néztem, mígnem jött a második epizód és ugyanúgy folytatódott a rajongásom rendületlenül.
2010-ben pedig elérkeztünk a harmadik felvonáshoz, ami tökéletesen kerekké teszi a történetet és zseniális arányérzékkel bánik az újdonságokkal és a múltidézéssel is. A Toy Story 3 egyaránt kiváló élmény minden korosztálynak, valamint az is élvezheti, aki nem ismeri az előzményeket, persze, akik már megszerették a játékokat korábban, azok még jobban tudnak kötődni hozzájuk természetesen. Ugyanis ezeknek a karaktereknek személyiségük van, mindegyikük jellegzetes és egyedi.
20100618toystory32-1-.jpgA 3. részben, ahogy már említettem az újdonságoknak is fontos szerepe van, így aztán az önismétlést is sikeresen elkerülték a készítők, és most is izgalmas sztorit kanyarítottak össze, ami tele van meglepetéssel és váratlan eseményekkel. A legnagyobb erénye a csapatnak továbbra is a roppant sok ötlet megfelelő helyen és időben való elsütése. Elég csak a sok filmes kikacsintásra gondolni, amiből olyan sokat kapunk, hogy összeszámolni is nehéz, elsősorban továbbra is a sci/fi (abból is főleg a Star Wars) műfaj viszi a prímet.
A történet elérkezett oda, ami a legjobban foglalkoztatta már korábban is a közönséget, hogy mi lesz, akkor, ha Andy felnő? Bizony a fő bonyodalom elérkezett...a srác ugyanis elkezdi felsőoktatási tanulmányait és az otthon melegét kollégiumra váltja, és ezt nem csak a családja viseli nehezen, hanem az ő drága kis lényei is, akiknek nélküle egy teljesen új életre kell(ene) berendezkedniük.
Az események folytán egy óvodában találja magát a csapat, ahol a kezdeti lelkesedést komoly elnyomás veszi át, és már a fő gonosz személyének a kontrasztja is megérne egy mesét, mivel egy aranyos plüss jószágból csinálnak zsarnokot...hatalmas respect ismét a Lámpás srácoknak.
Sok sok akciót és még több poént szállít folyamatosan a cselekmény. Az izgulás és nevetés mellett pedig olykor még egy kis horroros beütés is színesíti a repertoárt.


Ahogy pedig mesél nekünk a Toy Story a barátságról és összetartásról, az a legnagyobb klasszikusok sorába emeli a mozit. Az új karakterek besimulása a társaságba, több régi eltűnése pedig jelzi, hogy az élet bizony erről szól. Az elveszített szeretteinket sosem felejtjük el, de az újakat is be lehet fogadni. Nagyjából Randy Newman Oscar-díjat nyert betétdala is arról szól, hogy tartsunk ki az igaz barátaink mellett, mégpedig örökre. Ez pedig tényleg az egyik legfontosabb dolog az életben, mert igaz barát kevés van, ám annál nagyobb kincset ér. Aki a legnagyobb bajban is mellettünk áll, és nem, csak akkor, mikor a napfényben sütkérezünk. Ilyenek egymásnak Woody, Buzz, Slinky, Jessie, Szemenagy, a Krumplifej házaspár, Rex és a többiek. Egy család ők, akik, ha olykor összetűzésbe is keverednek, a fontos dolgokban mindig számíthatnak egymásra.
A film több érzelmi tetőpontot is tartogat, az egyik annyira szívfacsaró és magható, hogy bizony ember legyen a talpán, aki kibírja könnycseppek nélkül (jelzem nekem nem sikerült...többszöri megnézés közben sem!).
Kötelességem még megemlíteni a technikai megvalósítást is, de igazából, ha a Pixar nevet említem, akkor már szerintem mindenki sejti, hogy itt probléma nem lehet, és nincs is. Olyan lenyűgöző és lélegzetelállítóan kidolgozott minden az utolsó részletig, hogy nem győz az ember betelni gyönyörű látvánnyal, amit elé tárnak az alkotók.
A tökéletes szó használatát az ilyen alkotásokért érdemes használni. Örök élmény, amit bármikor elő lehet venni, mert sosem fogod megunni, ami csak a legnagyobb filmek erénye, ez pedig kétség kívül azok közé tartozik.

20100618toystory35-1-.jpg


Woody és társai pedig úgy a szívünkhöz nőnek, ahogy a mi saját gyerekjátékaink, amikkel anno együtt aludtunk, játszottunk, és foggal körömmel ragaszkodtunk. Hol vagy poros G.I. Joe katonám és drága Gombi macim?

Értékelés: 10 pont