Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Coraline és a titkos ajtó (Coraline) -2009-

2009.08.12

Gyere a mamához aranyom!


1993-ban Henry Selick letett egy lassan klasszikusnak számító Karácsonyi lidércnyomást az asztalra, amely érdekes hibrid volt a műfajban.
Most nemcsak rendező volt, de Neil Gaiman irományát alapul véve megírta a forgatókönyvet és producerkedett is. Azaz teljesen a magáénak akarta érezni a művet, ami látszik is a végeredményen.
A film nagyon különleges technológiával készült (a pontos megfogalmazást költsönvettem egy nagy filmes koponyától):
A Coraline az első nagy felbontású, három dimenziós stop-trükk technikával felvett animációs film. A jeleneteket mozdulatról-mozdulatra bábukkal, valódi díszletek között készítették el, majd számítógépes technikával finomították a látványt ,elképesztő hatást elérve mindezzel.
Bizony ez hatalmas munka lehetett a készítőktől, nemcsak időben gondolom, hanem óriási pontossággal, türelemmel, kézügyességgel és látásmóddal kellett kezelni a munkálatokat.
Az eredmény bizony az ,hogy nagyszerű és ötletes látványvilágot kapunk ,ami végig magával ragadja az ember.

Kép

A történet is kifejezetten erősnek mondható, egy Coraline (és nem Caroline!) nevű kislány és családja új házba (kastélyfélébe) költöznek. A lány felfedez egy titkos ajtót mely, mint később kiderül átjáró egy másik világba ahol minden mókás és izgalmas, de mint megmondták régen nekünk a hupikék törtpikékben is: az élet nem csak játék és mese....csak éppen itt nem hókuszpók a gonosz, hanem egy "szeretetéhes" mostoha(másik) anya. Az utazások között néhol kicsit ellaposodik a történet és több felesleges résszel is próbálták színesíteni, ami nekem inkább csak zavaró volt.
Közben kalandok sora követi egymást, amolyan mesés elemek. Én kicsivel jobb hangeffekteket, vagy zenei betéteket vártam volna az izgalmasabb részekhez, de lehet csak én vagyok telhetetlen. Néhol kifejezetten dárkos és ijesztő próbál lenni a film, persze mindezt csak finoman és kitűnően tálalva.

Kép A Coraline tehát megfelel az elvárásnak ,és ráadásul sorstársaitól eltérően ez nem ér véget 75 - 80 perc után, hanem másfél óráig tartó szórakozást garantál. Személy szerint a Tim Burton-féle Halott menyasszony nekem jobban tetszett, de ezt is jó alkotásnak tartom, a készítők büszkék lehetnek magukra.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hát...

(Csenge, 2012.03.07 20:36)

Hát én nem mondanám hogy 10 ból 8 mert ez jobb mint a halott menyasszony én ezt a mesét mármint ahogy gondolom király és nem láttam ennél gyerek horrorabb mese filmet. Úgyhogy erröl ennyit.ÉN jobbra értékeltem volna ja és én az anyját a párhuzam világban lévőt szeretem!

AL:CSENGE OLDALA www.coraline.eoldal.hu nézz be


:D :) :D :) :D :) :D