Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Watchmen - Az őrzők (Watchmen) -2009-

2009.08.11

Mindenkit figyel valaki


Ismét egy szuperhősős képregény adaptáció, gondolhatnánk elsőre, de  amit Zack Snyderék letettek az asztalra az sokkal több ennél.
A 300 és a Holtak Hajnala rendezője nagyon ráfeküdt a témára és 3 évig nem is készített más filmet. 2009-t írunk és az eredmény elképesztő lett.
A történet szerint egy alternatív 1985-ben járunk és egy éppen készülő atomháborút próbálnak megakadályozni néhányan a megmaradt őrzők közül. A támadást egy jelképes atomóra jelzi melyen már csak "percek" maradtak a végzetes csapásig.

Kép 1985.- New York. Éjszaka megölnek egy komédiást, a világ söpredékének, társadalmának, lelkének a paródiáját. Innentől kezdve egy Rorschach nevű ma is aktív őrző a fejébe veszi, hogy kideríti ki áll a gyilkosság hátterében.

A sztori nagyon szövevényes és szerteágazó szinte már nem is képregény filmbéli, hanem krimi szerű. De nem kell aggódni akciót is kapunk méghozzá olyan látványosan, ahogy azt Snyder filmjeiben már megszokhattuk. Különleges effektek lassítások és briliáns fénymozgás minden mennyiségben. A vizuális élmény a világ egyik legjobbja amit valaha láttam. Néha fenségesnek ha,t sokszor pedig rideg, realisztikus és durva. A vér alkalmazása mindig is közel állt Snyderhez. Most is kapunk bőven "felnőtteknek szóló jelenteket": erotika, halál, fájdalom...mind nagyszerűen és nyersen tálalva.
A színészek korrektül alakítják karaktereiket. Különösen Patrik Wilson okozott kellemes meglepetést a kiváló alakításával. A Rorschachot megformáló Jackie Earle Haley szintén nagyon jó ,a többiek jó átalogosak,kivéve még valakit, a személyes kedvencemet (bár szerintem nem vagyok vele egyedül), ez pedig nem más, mint a komédiás, akit Jeffrey Dean Morgan  alakít. Bevallom eddig csak 1-2 filmből emlékeztem az arcára, hát itt valami irtózatosan coolra vette a figurát. Pusztít, élvez, rombol és ami a legszörnyűbb, hogy jól látja a világ dolgait, és többnyire igaza is van. Jelenléte rányomja a filmre a bélyegét, óriási hangulatot biztosít minden egyes jelenete.

Kép

A film a közepén egy kicsit leül, ami nem feltétlen baj, de a filozofálás -főleg Dr Manhattan elmélkedései miatt, a lassulás elkerülhetetlen, bár tény, hogy a végére nemcsak, hogy felpörög, hanem nagyszerű fordulatokat és hátborzongató meglátásokat tár elénk.
És amitől a film ennyire hangulatos, az nemcsak a látványnak köszönhető, hanem annak a borzalmasan erős soundtrack-nek, amelynek a sokadik meghallgatása után is feláll a szőr az ember hátán. (Néhány példa: Bob Dylan: The Times they are a changin, Nena: 99 luftballons, valamint egy Valkyre feldolgozás a Budapesti szimfonikus zenekar előadásában.)
Mindent egybevéve a Watchmen a történetével, karaktereivel(melyek közül sokaknak nagyszerű aranyköpéseik vannak), zenéivel, látványorgiájával és sajnos néhol hosszúra nyújt elmélkedéseivel egy nagyszerű egésszé állt össze és így elhozták nekünk a 2009-es év egyik legizmosabb, legösszetettebb és legjobb moziját.


Értékelés: 10/9 pont


)

 

Rendezte: Zack Snyder

 

Forgatókönyv: David Hayter, Alex Tse


Operatőr: Larry Fong

Zene: Tyler Bates

 

Szereplők: Patrick Wilson, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Billy Crudup

 

Készült: 130 millió $

 

Bevétel: 185 millió $

 

Játékidő: 150 perc

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

boka_gabor@freemail.hu

(Boka Gábor, 2009.08.13 16:12)

Amint látod őt is kiemeltem külön. :)
Bizony nagyszerűen játszott ,a hangjával is.

Re: boka_gabor@freemail.hu

(vajó peti, 2011.03.21 09:43)

Nekem igazából ez a Watchman film nem tetszik a tartalma alapján,ezért én meg se néztem ezt a filmet.Igazából nekem ennél a filmnél sokkal jobban tetszett a Batman of The Future című rajzfilmsorozat(igaz,arra csak 3 csillagnál többet nem adnék).Ami meg érdekes ebben a filmben az az,hogy a 80-as években játszódik,és nem a jövőben,aminek semmi értelmét nem látom(jó Batman képregényeim vannak a 80-as évek világából).

Ennek ellenére nagyra értékelem ezt a Watchman filmet még látatlanban is...

Re: Re: boka_gabor@freemail.hu

(Boka Gábor, 2011.03.22 15:05)

85-ben játszódik, csak, hogy nem a "mi" időnkben, ez egy alternatív 1985-ös Világ.

Re: Re: Re: boka_gabor@freemail.hu

(vajó peti, 2011.03.24 21:07)

Köszönöm a választ.Tudom hogy ez egy alternatív 85-ös világ,nem is ezzel van a bajom,a film képei is elég jók,(lehet hogy nem akartak koppintani a Batman of The Future-ről,akkor meg ez nem volt rossz döntés).Szerintem.
Az én Batman képregényeimben is vannak amolyan alternatív világot sejtető történetek,én csak ezt akartam megemlíteni...

Watchmen

(Watchmen, 2009.08.13 11:53)

Tény és való a komédiás nagyon jól játszotta szerepét, de aki szerintem még jobb volt az Walter már csak a hangja miatt is.