Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vasember (Iron Man) -2008-

2011.11.18

Csillogjon, csörögjön!


Jon Favreau első nagyszabású akciófilmje (amelyben azért saját maga is feltűnik egy kisebb szerepben) meglepően erősre sikeredett a Marvel univerzumban. Pedig...pedig bizony a Vasember karaktere sosem számított a legnagyobb húzónevek közzé, de azért legalább képregény és rajzfilm formában azért jól be volt járatva.
vasember--17481.jpgA főhős karaktere nagyon erős és sokoldalú, Tony Start egy milliárdos cég tulajdonosa (és arca), emellett playboy, némiképp alkoholista, szarkasztikus, arrogáns, de jó érzésű hazafi is egyben.
Robert Downey jr. lubickol a szerepében, és kihozza belőle a maximumot, nagyszerű látni a vásznon és nem, csak akkor, amikor a bádog csillog rajta, hanem, amikor "szimplán" Tony Starként poénkodik, akkor is.
A film forgatókönyve is korrektnek mondható, sőt, a főhős karakterének kellő időt hagy a kibontakozásra, ezért nagyjából a film első fele azzal is telik, hogy egyáltalán hogyan jön létre a legendás Vasember. Ennek a bemutatása legalább olyan izgalmas, mint amikor a levegőben parádézik, vagy szitává lő mindent. A kohézió még jobban működik, ha Downey mellett ott feszít Gwyneth Paltrow is, aki nem, csak gyönyörű, de színészi kvalitásban is felveszi a versenyt bárkivel a moziban. Jeff Bridges pedig mindig is általam nagyra tartott és kedvelt színészóriás volt, itt is hozza, mint egy kiváló popcorn akciófilm megkíván tőle. A sztoriban egyedül a végső ütközet felvezetését éreztem picit összecsapottnak, de ez igazából apró kisiklás csupán.
ironman_still_h1_l.jpgA látvány pedig, amiért az ember ugyebár első sorban kíváncsi egy ilyen produkcióra kifogástalan. Az akciók dinamikusak, pörgősek és ötletesek és sokszor poénosak is. Az effektek hangi és képi megvalósításai is káprázatosak és vérprofik. A zene szintén jónak mondható. Amit még feltétlenül meg kell említenem, hogy a film bármikor újranézhető, nem válik unalmassá, sőt 1-1 aranyköpés megtanulása szinte kötelező, aki szereti a képregény filmeket. :)

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.