Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Batman: Kezdődik! (Batman Begins) -2005-

2010.01.07

- Miért pont a denevér ? - Mert félek tőle, féljenek tőle az ellenségeink is.


Christopher Nolan igen egyedi stílussal rendelkező és megalkuvást nem ismerő író/rendező. A Mementoval és az Álmatlansággal már megmutatta, hogy bizony benne nagyon sok lehetőség rejlik. A stáb tagjainak a nagy része most is ugyanaz volt, mint első két filmje esetében.

Kép

Ezúttal fejébe vette, hogy megreformálja az egyik legnépszerűbb képregényhős figuráját, és egy teljesen új Batmant mutat meg nekünk. A filmben ahogyan csak tudta kerülte a CGI-s effektek alkalmazását, próbálta minél élethűbben ábrázolni a Denevérember arculatát.
Ez a hős, nem az a hős, amit mindenki ismert eddig, bemutatja, hogyan is vált azzá ami, sokkal inkább sebezhető, mint bármelyik eddig "szuperhős".
Kép A színészek nagyszerűen hozzák a szerepüket, Christian Bale alakítása tökéletes, a mellékszereplői gárda pedig ritkán látott sok nagy névvel természetesen tuti befutó. Michael Caine az eddigi legjobb Alfred, Gary Oldman és Morgan Freeman a segítők oldalán roppant jó ötlet volt Nolanék részéről. A gonosz karakterek szintén nem vallanak szégyent, Liam Neeson, Cillian Murhpy és Rutger Hauer egyaránt színt vittek a filmbe, és itt van még az én egyik személyes kedvencem is, Tom Wilkinson, aki soha nem tud hibázni, most is szinte libabőrös voltam, minden jelenete láttán.
Az egyedüli mellényúlás a női főszereplő alakításánál jött elő, Katie Holmes nagyon kilógott a többiek mögött, kissé éretlen "színészkedése" picit zavaróan hatott az összképre.
Kép A történet újszerű, izgalommal teli és roppant sötét. Kiválóan ábrázolták Gotham lepusztult és bűntől elárasztott régióit. A forgatókönyv szépen kibontja a kérdésekre a válaszokat és megmutatja, hogyan is lett a világ egyik leggazdagabb emberéből, azaz Bruce Wayneből Gotham álarcos lovagja, akinek eltökélt szándéka, hogy megmentse szeretett városát a teljesen káosztól.
Az akciókra szintén nem lehet panasz, pörgőek, látványosak és nagyon realisztikusan vannak ábrázolva, a fényképezés pedig egyenesen pazar, Oscar jelölés nem véletlen Wally Pfister úrnak. A díszlet és speciális effektek szintén profi kidolgozásúak, a vágás pedig végre kicsit letisztultabb, és kevésbé drasztikus, mint mostanában sok akció orientált film esetében.
Amit még mindképpen meg kell említenem az a pazar zene, melyet Hanz Zimmer mellett James Newton Howard jegyez, ha kell sejtelmes, ha kell pörgős, ha kell thrilleres beütésű és sokszor nagyon "dárkos" a dallamvilág. Nolan egy régi hősből egy teljesen más felfogású teremtményt kreált, sokszínűen és stílusosanl. Nagyszerű 'Start' volt ez egy új széria első darabjaként.

 

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nincs cím

(Allektó, 2010.02.06 07:53)

Szia Del.

Egy tuti filmről tuti kis leírás. Köszike. :-)

Re: nincs cím

(Boka Gábor, 2013.09.30 08:20)

Köszi szépen, igazán nincs mit. :D

Batman: Kezdődik!

(8éves, 2010.03.28 21:04)

Stilusában merőben más mint a Burton féle Batman,és ez meg is látszik a filmen,abszolut 80% film..
Igaz jobban sikerült mint a második rész..

Re: Batman: Kezdődik!

(Boka Gábor, 2011.06.30 13:19)

Dehogy sikerült, a Sötét Lovag minden idők legjobb képregényadaptációja, sőt mér ennél is több.

:-)

(Clint Eastwood, 2010.03.21 23:25)

Korrekt vélemény, teljesen egyetértek.:-)

Személy szerint egy régi Batman filmet sem tudtam még végignézni /megkövetem a rajongókat, de nekem nagyon nem, sorry/, és sokáig halogattam ezt a verziót, de annyira rábeszéltek..és valóban, EZ a Batman A Batman, telitalálat.
Energikus, mély, humor, kaland, kisugárzás, dráma.. teljesen jól adagolva.

Válasz Allektónak

(DelPiero, 2010.02.06 14:07)

Köszi szépen, és üdv nállam, írj észrevételeket kedvedre. CIAO