Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Batman - A denevérember (Batman) -1989-

2009.08.23

Csak nem egy denevér van az égen ?


Kis történelmi áttekintés a film(ek) előtt:

Az első Batman képregényt a DC Comisc adta ki 1939-ben. A karaktert Bob Kane és Bill Finger álmodták és alkották meg. A 60-as években nagy tömegeket mozgatott meg az azonos című sorozat, mely hatását még sok évig érzékelni lehetett a rajongók között, később Frank Miller 86'os The Dark Kight Returns minisorozata teljesítette ki a figurát(ismerős a cím igaz).

Kép Na de most már térjünk rá a 89'-es Tim Burton-féle Denevéremberre. Kezdeném azzal, hogy bár jó színésznek tartom Michael Keaton-t, de nekem már gyermekkoromban sem ő számított a kedvenc bőregeremnek. Jól hozza a figura mindkét arcát az biztos, de valahogy az alkata sosem győzött meg, mint akcióhős. Jack Nicholsonnak, szerintem hírtelen 10 olyan filmet tudnék mondani amiben zseniálisabban alakít ennél, szerintem egy átesett a giccsesség határán, de valahogy ez pont passzolt a film hangulatához, tehát ismét respect Joker bácsinak, akinek egyébként egy Golden-jelölést azért ért ezt is a háromszoros Oscar-díjas színészóriásnak.

Kép

Kim Basinger szerintem az egyik legjobb női szereplő a mai napig kiadott összes Batman közül.
A történet követi a képregény vonalát, megölik Wayne családját, a tettes pedig Gotham fő gonoszává avanzsálódik (részben a fekete ruhás hősünknek köszönhetően). Bosszút akar állni és ezért furfangos dolgokat és cseleket vet be. Tehát a történet kifejezetten élvezhető.

Kép A látvány Burton agyszüleménye, néha mintha álmodnánk a festőien dárkos környezetet, az biztos, hogy egyedi világot alkottak a készítők.
A zene Prince "kezenyomát" dicséri, ma is jól csengő dallamok és fülbemászó a muzsika. A járművekkel és néhol a giccsesség határát feszegető dolgokkal nem voltam csupán megelégedve egyébként nagyszerű Batman filmnek tartom.

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Batman - A denevérember

(8éves, 2009.08.27 19:39)

Messze a legjobb rész,Tim Burton féle Batmant nem lehet felülmúlni mivel egyedi látásmodja és a filmjei hangulata plusz a szereplők teszik felülmulhatattlanná az első-második részt..

Re: Batman - A denevérember

(Sötét lovag, 2014.03.07 18:09)

Nem messze a legjobb rész.Nolan Batmanjei fényéveket vernek rá(és ezt nem a látvány miatt mondom)

Batman

(Boka Gábor, 2009.08.29 21:41)

Az új Batmanoknak is teljesen egyedi a látásmódjuk Nolanék miatt, de a "régi" szériából nekem is ez a kedvencem, viszont a folytatást nagyon nem csípem.