Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Perzsia hercege - Az idő homokja (PoP: The Sands of Time) -2010-

2012.02.19

"Szeretném a homokórát megállítani."


Záray Márta után szabadon a Disney is középpontba helyezett egy homokórát, mellyel az időt lehet manipulálni. Az ötlet persze már, csak azért sem nevezhető egyedinek, mivel az alapsztori az azonos nevű játékon alapul.
Igen gyakorlott gamerként "természetesen" többször is végijátszottam a The Sands of Time-ot, sőt az egyik kedvenc játékommá is vált (természetesen a többi részével együtt), ami nem is csoda, mivel minden idők egyik legjobb kalandjátékáról beszélünk.
Producermogullal a háta mögött, nagy költségvetéssel és egy rutinos rendezővel szinte biztos volt a siker...ami végül elmaradt és ezáltal vélhetően a történet trilógiává bővítése (ahogy a játékban is úgy vált teljessé a sztori) már (vélhetően) csak álom marad.
princeofpersia-jake-gyllenhaal-prince-dastan-nazim-ben-kingsley.jpgPedig én kellemes kalandmozinak tartom a herceg ugrabugrálását és az igazság keresését. A történetet persze "illene" lehúznom, mert sok részt adaptációhoz képest bután oldottak meg, és nagyon leegyszerűsítették.
A fő szerepet alakító Jake Gyllenhaal egyáltalán nem rossz, és igazán hihető Dastan szerepében (sajnos a filmben van konkrét neve a hercegnek...no mindegy), a főhős csaj viszont roppant gyérül szerepel. A mellékszereplőknél Alfred Molina hoz némi tréfás hangulatot, amivel jól elvoltam, Ben Kingsley viszont (valjuk be) nem éppen nevéhez méltó teljesítménnyel rukkolt elő, sajnos.
prince-of-persia.jpgA látvány helyenként lenyűgöző(1-2 CGi-s jelentnél azonban kilógott az a bizonyos lóláb azért), az akciók pörgősek, a cselekményvezetés pedig több helyszínt is megismeretet velünk (nagyon szép tájakat). A herceg akrobatikus mutatványai tetszetősek (a játék igazi 'lényegét' is a hihetetlen megoldások jelentik a falakon, csapdákon stb...), az Idő Tőrének használata pedig egyenesen pöpec a filmben (viszont nagy kár, hogy keveset látjuk a felhasználását). Ami viszont számomra a legbosszantóbb hibája a filmnek (és gondolom mindenkinek, aki ismeri a játékot), hogy túl meseszerű lett, mivel a Disney egy igazi "családi mókát" akart varázsolni a vászonra, így teljesen elfelejthetjük a homok által átalakult mutánzs-zombie szerű katonákat. Mindezek ellenére, mint egyszerű kikapcsolódásnak nagyon is megállja a helyét Mike Newell alkotása, mely tényleg a legerősebb pontjaként a dinamikát vonultatja fel, és így egy percig nem engem minket unatkozni, az már más dolog, hogy kevés maradandó jelenetet sikerült összehozniuk az alkotóknak, amíg viszont nézzük a herceg kalandjait a pörgés garantált.

Értékelés: 7 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.