Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter és a Halál Ereklyéi 1. rész (H.P. and the Deathly Hallows: Part 1)

2011.07.25

Elhúzták a mézesmadzagot


Ez a rész is, ahogy a többi, a muglik világában indul, majd felvezetik és lelövik az összecsapásra vonatkozó poénokat, hogy még véletlenül se tudjunk meglepődni semmin, még úgy sem, hogy ezt a részt már nem olvastam el regény formában. A látvány terén most sem lehet panasz, különösen a repülős és az átváltozós részek sikeredtek igen pöpecre. A zene talán a leggyengébb az egész szériában. A mellékszereplők minősége változatlan, Billy Nightyt nyúlfarknyi szerepében is jó volt látni, ahogy Ralph Fiennest is, aki sajnos ismét kihasználatlanul maradt. 

harry-potter-es-a-halal-ereklyei-1-resz--27611.jpg

A fő karakterek közül, a Harryt alakító Daniel Radcliffe továbbra is hozza azt amit kell, Emma Watson, mint Hermione nem csak csinos nővé érett, de a tehetségét is kibontokaztotta, a Ront megformáló Rupert Grint viszont eddigi leggyengébb alakításával "örvendeztette" meg a nagyérdeműt. Azt pedig külön ki kell(?) emelnem, hogy a Ginny Weasley szerepét játszó Bonnie Wrigth olyan szinten ocsmány és undorító csaj(?), hogy a hányinger kerülgetne vélhetően, ha élőben meglátnám.
David Yates, David Yates...mit műveltél te? A forgatókönyvet állítólag nem a Warner miatt bontották 2 részre, hanem mert az írók és a rendező annyi mindent be akart mutatni, hogy azt mondták, muszály lesz az utolsó részt ketté szedni, a látottak után én feltenném a kérdést: MINEK ?? Mi volt ennek a célja ? Áhh, már tudom! Felkészíteni a rajongókat a végső epizódra azzal, hogy előtte elkészítik a Harry Potter történet filmváltozatának LEGUNALMASABB részét, melyben több pofázással körbejárják ugyanazokat a köröket. Én úgy látom, hogy ennek a résznek a szétszedésének ilyen formában nem lett volna szabad megvalósúlnia. Nem mondom, hogy értelmetlen és ne lenne valamilyen létjogosultsága, de azért legyünk őszinték...vajmi kevés.
harry-potter-es-a-halal-ereklyei-1-resz--27618.jpgPersze a történet megy(döcög) előrefelé, sőt, olykor 1-2 kellemes thriller szerű rész is megelevenedik előttünk, aminek kifejezetten örültem.
Amit még Yates nem tud az nem más, mint a drámai ábrázolás. A Hermione féle nyitójelenetet, annyira silányan vitte vászonra, hogy maximum a legnagyobb rajongók hatódhattak meg rajta, amúgy senki más. Mindezek ellenére mégsem bánom, hogy megszületett ez a rész, mivel, ha ez azt szolgállja, hogy az összes sallang szerű eseményt itt mutatták be az utolsó könyvből, akkor a HP 7/2-nek már tényleg mutatnia kell valamit abból a nagy varázslatból Harry Potternek és társainak. Így üres járatok nélküli izgalmakkal kell, hogy befejezzék a Voldemort elleni befejező ütközetet.

Értékelés: 5 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

borzalmas

(Mordak, 2011.08.18 23:35)

Hello.

Szerintem ritka egy rossz rész lett. Az összes többi izgalmasabb, érdekesebb mint ez a rész. Én egyet értek ezzel a kritikával... A név adott volt, minek erőlködni, hogy tényleg jó mozit hozzunk össze érzés keringett bennem is végig.
Mindenkitől, minden H.P. FUN-tól azt hallottam, meg a TV-ben, a csapon is az folyt, hogy milyen izgalmas, durva rész lett. Hát izgalom az volt, csak más okból, alig vártam, hogy végre kiérjek a moziból. Ez ritka sz*r film volt, és ha utólag kéne fizetni, én kérnék pénzt amiért végig néztem! ( a párom is ezt mondja, aki minden filmet eddig 10x látott, és a könyveket is talán már visszafelé is elolvasta.) Minden részt láttam, a tűz serlege nagyon bejött például.
Nem, nem olvastam a könyveket. Talán soha nem is fogom, inkább maradok R.A. Salvatore regényeknél.

Látvány: 2
Történet: 2
Izgalom: -1

Válasz Mordaknak

(Boka 10, 2011.08.19 18:01)

Igen, ahogy látod, szerintem is ez a HP leggyengébb része, de azzal nem értek egyet, hogy 5/2-őt adnál a látványra, mivel szerintem azzal nem volt baj, sőt jól néztek ki az effektek

vélemény

(benne de kelek, 2011.08.14 14:13)

Megpróbáltam úgy megnézni a filmet,
hogy elvonatkoztatok a könyvtől.

Ezzel még nem is volt túl sok probléma,
de, ha mint önálló alkotást nézem,
ez nagyon amatőr munka.

Kivéve a CGI jeleneteket és azokat a részeket, ahol egyébként is kiváló színészek szerepelnek, akik még gyenge forgatókönyv+rendező mellett is ki tudják hozni magukból a maximumot.

De ezen kívül értékelhetetlen,
ahogy a forgatókönyv is,
vagy a rendezés, nem tudom, mennyire hagyatkozott a scriptre,
de nagyon egyenetlen.
Gyakorlatilag felesleges részeket hagytak benne,
például George levágott füléhez a poént a könyvből átvenni tök fölösleges volt.
Utána meg mintha teljesen súlytalan lenne, hogy a rend egyik tagja meghalt, "hm, na és?", kábé ilyen szintű volt, hogy mintha semmit nem reagáltak volna rá, csak álltak ott bambán.

És hol van az elejéről Hermione hisztérikus reakciója, ami nagyon szépen ellensúlyozhatta volna Harry külsőleg nyugodt reagálását az eseményekre?
Ebből sem vittek át semmit a filmbe, pedig nem kért volna plusz kenyeret ezt szépen kivitelezni.

Én elhiszem, hogy egy az egybe nem lehet mindent filmre vinni,
nem is várom el.
Kapásból két könyvadaptációt tudok mondani, ahol igen radikálisan eltértek az írott alapanyagtól és mégis minőségi eredmény lett belőle.
Az ördög pradát viselnél még az eredeti hangulatot is megváltoztatták, mégis egyaránt tetszik a film és a könyv is.
A Szergej Ljukanyenko féle Őrség sorozatból elég keveset vittek filmre,
és meglehetősen nagy változtatásokkal,
de mégis sikerült az eredeti hangulatát visszaadni.

A HP-nak az a nagy hátránya azt hiszem, hogy az egésze történetet nagyobb részben viszik előre a karakterek mint a cselekmény,
ezért sokkal inkább kellemetlen, hogy miközben érezhetően izzadva próbálnak ragaszkodni a könyvhöz, ez a harmadik filmtől kezdve nagyon nem sikerül,
mert sok az eltérés és mivel nem várták meg a könyvsorozat utolsó kötetének végét a filmekkel, feltűnően nem tudták, hogy mely karakterek lesznek fontosak később és kiket kellene inkább kiemelni, kiket lehetne helyettesíteni.

Ennél a résznél még az erőfeszítést sem éreztem sok helyen,
annyira meg van már alapozva, hogy milliárdos bevételt hozzon,
végül is akkor minek törjék magukat, hogy tényleg minőséget készítsenek...

Válasz benne de keleknek

(Boka 10, 2011.08.14 17:50)

Jogos amit írsz, én is a béna rendezőre fogom a legfőbb elcsúszását a filmnek, nem tud érzelmeket kellően ábrázolni.

Vélemény véleményezése :D

(cantri, 2011.08.03 20:39)

Írtál, hogy nézzek rá a legújabb HP-s alkotásodra, nos itt vagyok. :P Nem tagadom egy kicsit csalódtam, mert úgy érzem ebbe a részbe jóval kevésbé lehet belekötni, mint a korábbi kettő Yates munkába (ezt a filmkritikai világ egyöntetű elismerése is mutatja). Ha emlékszel, azoknál meg is említettem, hogy sajnos nem kevés dologban egyet kell értenem a negatív kritikákat illetően. De itt úgy érzem végre belejött a dologba az angol rendező. Pl. nagyon nem értek egyet az elején felbukkanó emléktörős jelenettel, igencsak jó lett az, remek kezdet, mely mutatja, hogy ez a rész minden lesz, csak nem vicces.
Dinamikailag is egységes a film, nem pörög 200-as fordulatszámon, de ez soha nem is volt jellemző egyetlen Harry Potter filmre sem. A sátorozós jelenetek valóban megdöntik a tempót valamelyest, de azokat sem lehett csak úgy kivágni. De hogy helyrepofozzák a lendületet, van itt Minisztérium-betörős jelenet, kígyós-thilleres jelenet, horcrux-elpusztítós-látványos jelenet ja és az elején volt egy remekbeszabott légicsata is. Szóval az unalmas jelzőt tényleg nem értem, volt itt tartalom bőven, és még ott az animációs betét is, mely úgyszint kitűnő lett.
Hogy megérte kettévágni, az a második epizód után bizonyosodott be, hiszen itt fel lett vázolva a történet a második felében pedig megkapunk mindent, amit egy ingadozó minőségű, de összességben remek kult-franchise-tól méltán várunk el. A két film együtt majd 4 és fél óra, amit ugyebár nem lehetett egyben leadni, és nem is érzek felesleget egyik felében sem, mert a nem éppen legizgalmasabb részek is fontos részét képezik a nagy egésznek.
Apropó fél! Bár mivel külön lett szedve, így különálló darabként is lehet értékelni, de igazi erejét a második felével nyerni el, így összejött a széria egyik legkiválóbb epizódja, melynek bizonyott lesz (van?) a fantasy legjobbjai között a helye, egy-két korábbi Potter filmmel egyetemben.
A zenét illetően valóban visszafogottabb, komorabb dallamvilágot hozott magával Desplat, de ez tökéletesen illik a film hasonlóan komor atmoszférájához. A vezető magyar filmzenés oldalon 80%-ot adtak a francia kompozíciójára, ami lássuk be nem gyenge.

Szóval, ha ez sem tetszett, akkor ezek szerint tényleg nincs affinitásod a Harry Potter filmekkel, mert ez egy igen jól sikerült darab lett, tartalommal, egész jó alakításokkal (a trió végre összeszedte magát), pompás hangulattal, remek látvánnyal és szemet kápráztató fotózással.

Húha, jó sokat írtam, abba is hagyom mindjárt. :D Csak annyit írnék még, hogy szerintem próbáld meg levetkőzni az előítéleteidet Potterel kapcsolatban, mert úgy érzem ez alaposan visszafogja a film élvezeti értékét. És jó szórakozást a záró epizódhoz, ami tényleg kiválóra sikeredett, szóval az hátha elnyeri a tetszésedet. ;)

Válasz Cantrinak

(Boka Gábor, 2011.08.03 20:48)

Nehéz lenyugodva írni erre te ÁRTÁNY! Miaz, hogy előítélet meg ilyenek ??
Sosem volt ilyen, sőt vártam, hogy mikor lesz már egyre jobb, és ha esetleg emlékszem a 2. részt kifejezetten korrekt mozinak tartom.
Az meg, hogy hol mennyit kap egy film, az tudod, hogy engem sosem érdekelt.
Az affinitást pedig nekik kellene, hogy meghozzák azzal, hogy olyan filmet készítenek, amivel elégedett vagyok, elvégre csak elolvastam én az első 3 könyvet, szóval NINCS JOGOD rámkenni, hogy negatívan áltam volna bármelyik résszel kapcsolatban, sőt, mint ahogy már írtam mindig benne volt a "következő tuti jobb lesz" érzés.
Desplat zenéje szerintem gyér, de ez szubjekít ugyebár, és ez az én blogom, szóval kimondtam, ez van.

Annyira ismerhetnél már, hogy nem írsz nekem ilyen botorságokat, ettől függetlenül elfogadom, hogy neked tetszik a film, ezért is kértelek meg, hogy lássak ellenvéleményt is, de a filmre gondoltam, nem rólam.

Re: Válasz Cantrinak

(cantri, 2011.08.03 21:18)

Még véletlenül sem szántam személyeskedésnek a dolgot, ha nincs semmi előítélet, akkor teljesen ok a dolog, ezt csakis te tudhatod, nekem úgy jött át, de ha te mondod, hogy nincs akkor én elhiszem neked.
Az affinitás dolgot azért írtam, mert minden tag, akinek a véleményére adok a filmkaton (szamuráj, csernakakos, citi225, Valentino...stb) elismerik és tetszenek nekik a filmek (csakhogy nálam objektívebb, és értőbb embereket említsek) szóval nem biztos, hogy az adott filmben van a baj. Semmi probléma nincs ezzel, nem tetszhet mindenkinek minden film, ez így van rendjén, nekem is van olyan film, műfaj (pl. karatézós-kínais filmek), melyhez egész egyszerűen nincs affinitásom.

És nem rólad írtam véleményt, azt hiszem elég sok érvet sikerült felsorakoztatnom, elég nagy baj, hogy pont azt az utolsó két sort sikerült kiemelned, ami nem a filmről szól, hanem csupán egy megérzés.

No mind1 én továbbra is bírlak, nem is értem min húztad fel magad, mert egyáltalán nem ellened irányult a véleményem.

Harry Potter

(Cartman8, 2011.08.02 18:00)

Nagyon nem értek egyet a kritikával,és a film értékelésével!!
Talán ez volt az a rész ami hű maradt a könyvhöz /legalább is én így tudom,mert nem olvastam még!/
A rendező az 5/6résszel egy kicsit elbánt mert nem hozta azt a szintet/színvonalt mint az első 4,de a 7/1-2 már minden igényt kielégített!
Minimum 10/8 ez a film!!!

Válasz Cartmannek

(Boka 10, 2011.08.02 19:08)

Minden igényt?! Az igényeimet annyira nem elégítette ki, hogy szerintem ez a leggyengébb rész az összes HP közül.

Harry Potter

(Cartman8, 2011.08.03 15:23)

Akkor mi mást néztünk:)

nem jó

(nem jó, 2011.08.02 19:02)

sok véleményed olvastam már, de ez most nagyon gyenge lett. azt hittem, hogy te vevő vagy a komolyabb filmekre is ahol nem csak a zúzás megy. most itt van egy komoly film, amiben a szép dialógusok vannak, szépen kibontva a szálakat, karakterisztikával meg mindennel. az egyik legjobb rész lett a szériában ezt illene látni.

Válasz nemjónak

(Boka 10, 2011.08.02 19:09)

Persze lehet az írást is hibáztatni, mikor olyan filmet fikázok, ami neked adott esetben tetszik, ez természetes reakció, ha pedig olvastál tőlem drámai filmekről való írást tudhatod, hogy nem az ackiót várom én, hanem a dinamikát és izgalmat egy kalandfilm esetében, itt viszont laposság volt, és a dialógusok önmagukat ismételték.