Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse (Pirates of the Caribbean: Dead Mans Chest) -2006-

2009.08.10

Vigyázat, lejárt az idő!


Mindenki kedvenc kalóza visszatért, nem is csoda a Gyöngy sikere után. A 2. részt egyszerre forgatták le a 3. epizóddal, ami az idő szempontjából szerencsés lépés, minőségileg a 3. megsínylette (de erről majd ott). Szóval 2006-ban megérkezett Jack Sparrow és társai következő kalandja. Nagyobb költségvetés - Nagyobb kaland ?? Erre a kérdésre próbálom megadni a szubjektív válaszomat.

Tehát a Holtak kincse szinte ott folytatódik ahol az első rész befejeződött ,de már az első képkockákból kiderül, hogy itt már nem minden a napsütésről és mókáról szól majd.
Kép Elizabeth menyasszonyi ruhában megtörten ül az esőben, nagyszerű és hangulatteremtő képsorok ezek. Esküvő azonban nem jön össze ugyanis Will Turnert a Kelet-Indiai Társaság vezetője Lord Beckett elfogatja és kalózsegítés vádjával halálra ítéli.

Ezután cselszövéses alkuk indulnak, hogy mindenki mentse magát, szerelmét, apját, vagy éppen leányát. A bonyodalom középpontjába persze mindig valahogy Jack kerül oda. A Fekete Gyöngy kapitányát ezúttal a Bolgyó hollandi rettegett kapitánya üldözi. Davy Jones és félig ember félig tengeri lényekké alakult legénysége igencsak félelmetes ellenfél, de akkor még nem is beszéltünk a hírhedt Cracenről, melyet Davy Jones szabadít rá arra akit el akar pusztítani. Szóval mindenki menekül valaki elől, vagy épp keres valamit, valakit. 

Kép Itt ki kell térnem a zseniális látványvilágra mellyel kiérdemelte a 2007-es Oscaron, a Legjobb vizuális effektusokért járó díjat. Az ember szája tátva marad a hajókon, a polipkalózokon, az akciókon, a dzsungelen és mindenen amit a vásznon (tv-n) lát.
Verbinski továbbra is jól kézben tartotta a legénységét és profizmusa az operatőrökre és az egész stábra átragadt. Látszik rajtuk, hogy élvezték, hogy ismét együtt dolgozhatnak a színészekkel. 
Bár Barbossa, azaz Geoffry Rush csak fél perc erejéig látható a film végén, ami nagy veszteség ,de így is itt maradt neki a Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley főhős triumvirátus, ami még mindig nem rossz. És, hogy az űrt kitöltsük, sok mellékszereplő egyre több szerepet kapott, ami nagyon jót tett a filmnek, a 2 "béna" kalóz. Gibbs és Backett mind mind színesítik a filmet. Külön öröm, hogy Jack Davenport is fontos szereplővé lépett elő, mint James Norrington. 
Tehát a színészi teljesítményre most sem lehet panaszunk. A látványvilág még jobb lett, és véleményem szerint ez a kicsit sötétett (darkosabb) hangulat még egy lapáttal rátett a filmélményre. A poénok továbbra is ülnek, hol finoman megmosolyogtatóak, hol  pedig iszonyat viccesek.
Kép A szigeten lévő kannibálosdi messze a trilógia legviccesebb jeleneteit szolgáltatják. Több az akció, a kaland és az izgalom is. A sok keverés nem zavaró, inkább érdekessé teszi a cselekmény előrehaladását és felcsigázza az embert. Vajon, hogy ússza ezt meg Jack kérdésre pedig a film vége csattanó választ ad, ami nekem nagyon bejött, mindent meg lehet úszni, vagy valamit mégsem ??

(Bizony a kérdésre a választ a 3. részre hagyták ,tehát ezzel majd ott foglalkozom.)

A zene ha lehet még nagyszerűbb, ismerős dallamok, frissítések és dárkos hangeffektek. 
Megjegyezném, hogy itt is visszatér egy kalandos kerekes párbaj, az elsőben Jack és Will között ezúttal kettejük közzé Norrington is beszáll. Bevallom nekem ez a kedvenc kardpárbajom a 3 rész közül.

Mint már bizonyára rájöttetek nekem ez a kedvenc részem Karib-tener kalózai trilógiából. (Ha gondoljátok a kommentek közzé írjátok meg, hogy nektek melyik a kedvencetek, vagy ha nem értetek egyet a véleményemmel). Mindenesetre a klasszikus széria második darabja az egyik kedvenc kalandfilmemmé vált.

Értékelés: 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cantri@freemail.hu

(cantri, 2010.01.28 20:22)

Nekem a Fekete Gyöngy átka a kedvencem, mert ott csak minimális hiányosságokat, hibákat vélek felfedezni. A Holtak kincse is még nagyszerű film, de többször úgy érzem, hogy nem a legmegfelelőbben vannak a dolgok. A Világ végén pedig már több sebből is vérzik, de attól még az is a jó kategóriába sorolható!