Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Karib-tenger kalózai - Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) -2011-

2014.01.06

Azt vártam Johnny Depp mikor fakad dalra


Nem véletlen a cím amit adtam, ugyanis az előző 3 rész (trilógia, ha úgy tetszik) rendezőjét Gore Verbinskit egy olyan direktor váltott, aki szinte kizárólag musicalekkel foglalkozott korábban. Ám, ami Rob Marshallnak megy, arra itt egyáltalán nincs szükség, amire pedig lenne, ahhoz nem ért.

 

penelope-cruz-14560.jpg


A legnagyobb baj (a forgatókönyv lapossága mellett) pedig pont az, hogy a Chicago alkotója (rendezés mellett a koreográfia is az ő nevéhez fűződött) teljesen életidegen módon dirigálta le a 4. kalózkalandot. Hiányzik belőle a dinamika, az izgalom és az a könnyedség, ami eddig végig ott volt a szériában. Pedig még azt sem lehet mondani, hogy ne lennének dinamikus és akrobatikus jelenetsorok, csak éppen olyan semmilyenek. Persze azt nem állítom, hogy nincs benne 1-2 tényleg jól eltalált és emlékezetes akció(a szirének támadása eszméletlenül hangulatosra és hátborzongatóra sikerült), de valahogy összességében ebből nagyon kevés van.

 

mermaidactressesgroupphoto.jpg


Akiket azonban most is dicséret illet, azok a színészek. Johnny Depp most is eggyé vált Sparrow kapitány figurájával és a szokásos grimaszokat és stílusjegyeket szállítja is legnagyobb örömünkre. Geoffry Rush jelenléte és karizmája semmit sem kopott. Orlando Bloom és Keira Knightley helyett megkapjuk Pénelopé Cruz báját és Ian McShane rutinját. Előbbi jó ötlet és működik a filmben, különösen Deppel való temperamentumos évődésüket jó nézni és mosolyogni rajta, utóbbi viszont az eddigi legkevésbé félelmetes ellenfél, a zseniális brit színész adottságait így nem sikerült kihasználni. A fiatalabb szereplők pedig nem említhetők egy lapon a neves kollégáikkal.

 

pirates-of-the-caribbean-4-blackbeard1.jpg


A képekért továbbra is Dariusz Wolski felelt, és kiváló munkát végzett ezúttal is. Az egzotikus tájak szenzációsan vannak fényképezve, öröm bennük elmerülni. Ami a zenét illeti Zimmer alibizett egy nagyot, néhány régi taktust megtartott, a többit meg összecsapta.
Feketeszakáll nem vette fel méltón a versenyt a korábbi ellenlábasokkal, ahogy az Ismeretlen vizeken sem képes még csak meg sem közelíteni az előző 3 epizód bármelyikét.

 

Értékelés: 5/10 pont


Rendezte: Rob Marshall

Forgatókönyv: Ted Elliott, Terry Rossio

Operatőr: Dariusz Wolski

 Zene: Hans Zimmer

SzereplőkJohnny DeppGeoffry RushPenelope Cruz, Ian McShane, Kevin McNally, Sam Claflin

Filmhossz: 130 perc