Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) -2003-

2009.08.07

Ne feledjék a napot, amelyen megismerték Jack Sparrow kapitányt!


2003 -mat írunk , a kalózfilm, mint olyan - halott(!), aztán egy jónevű producer, Jerry Bruckheimer úgy gondolta mégiscsak belevág egy nagy kaland elkészítésébe, a bukás kockázata ellenére, óriásit kaszált vele, tehát a nézők továbbra is igénylik a műfajt, ha az megfelelően van tálalva.
Bizony a profizmusra és minőségre egy szavunk sem lehet ,bizonyítja ezt egy iszonyatosan erős színészi gárda és stáb. Jelzi ezt az 5 Oscar jelölés is .Sokan elégedetlenek voltak vele ,hogy nem kapta meg érte Depp a főszereplői alkotásáért járó szobrocskát. (2004-ben egyébként Sean Penn kapta helyette.)

Kép A film története teljes mértékben a kreativitáson és a színészek alakítására volt formálva. 
A főszereplő Jack Sparrow egy minden hájjal megkent és elveteműlt kalózkapitány (de mégis roppant humoros és szerethető) csak éppen hajó nélkül, amit Jack ellensége Barbossa kobozott el annak reményében, hogy felszabadítja magát és a legénységet egy régi átok alól, melyet még Will apja szórt rájuk. Will kénytelen segíteni, mert a szerelmét Elizabethetet Barbossa elrabolta és bizony érte az életét is odaadná. Az esélyemények úgy követik egymást ,hogy tökéletes átfedésben vannak egymással. Johnny Depp nagyszerű, Orlando Bloom és Keira Knightley sem rosszak ,és van mégegy nagyágyú méghozzá a gonosz kapitány szerepében Geoffrey Rush, briliáns. A mellékszereplők is mind mind jól játszanak ,köztük Jack Devanporttal ,a 2 szerencsétlen kalózzal ,a kormányzóval ,a részeges Gibbs-el és így tovább.
A film látványa is iszonyatosan szép, a kameraállások, a felvételek, mind-mind hiba nélküliek. A maszkok és effektek is tökéletesen, Oscar jelölés a jutalmuk.
A zene "Zimmeri" behatású, minden ízében briliánsnak nevezhető, kellően pörgősek ha kell ,fűlbemászó dallamokkal teli és roppant hangulatosak.
A történet folyamán kiderült ki-kit ver át, vagy akar átverni, láthatjuk, hogy Jack minden helyzetből kivágja(beszéli) magát. A poénok sem hiányoznak elvégre ez egy erősen családi szórakoztatású Walt Disney film, ami nagyon jót tett neki. Sok-sok emlékezetes beszólás, komikus helyzet ,csodálatos arcjáték társul az akciók minőségéhez.
Verbinski nem feledkezik meg a legandák megfelelő bemutatásáról sem. A Karib filmekben a legtöbbet (az én egyik kedvenc karakterem) a Kevin McNally által megformált Gibbs tud róluk, valamint a "béna kalózpáros" kövérebbik tagja, többnyire ők mesnek  és elmélkednek arról, hogy mi miért is van.
A film végi harc is nagyszerűen megvan korreografálva és a befejezés is minden igényt kielégítő. 
Kép Ezek után lehetett tudni, hogy ekkora sikert folytatni kell és azóta már trilógiává is bővítették(sőt már mégtovább értünk) nem kell hozzá nagy bátorság kijelenteni, hogy klasszikus filmeposszal gazdagodtunk, mivel minden bizonnyal több évtized múlva is elő lehetlesz venni a polcról és sokadik megnézése után sem fog csalódást okozni. Kijelenthetjük tehát, hogy Jack Sparrow a Karib-tenger valaha volt egyik legnagyobb (filmes)kalózlegendájává vált.

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

...

(Rena, 2009.11.27 12:05)

Várom! :)
És még van egy-két film, aminél számíthatsz rám..vagyis a kommentemre!
Csak ügyesen!

Válasz Renának

(Boka Gábor, 2009.11.27 11:58)

Köszönöm a szavaidat! Örülök ,hogy tetszik ,igyekszem pótolni a hiányzó kritikát.

Komment, ahogy ígértem! :)

(Rena, 2009.11.27 10:23)

Szia!
Először is had gratuláljak az oldalhoz, nagyon igényes, jó munkát hozzá! :)
Ami pedig a filmet illeti, nálam is a kiváló alkotások között szerepel, és maximálisan egyet kell, hogy értsek a kritikáddal.
A képek gyönyörűek, a történetvezetés izgalmas, a szereplők pedig tökéletes választás volták. Számomra Jonny Depp a legnagyobb telitalálat ebben a filmben, és minden negatív tulajdonsága ellenére, valóban szerethetővé tette a Sparrow-t!
Az én kedvenc jelenetem az, amikor Elizabeth előtt a legénység tagjai felfedik igazi valójukat: nagyon aprólékos és jól kidolgozott látványterv, és baromira élethű. No meg félelmetes, mikor a hús-vér emberekből holdfény alatt csontvázak lesznek. :)
A második rész annyira nem vésődött be, mint az első, igaz csak egyszer láttam, moziban...
Nagyon várom a Halálsoron kritikáját!
További jó munkát!