Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tébolyultak (The Crazies) -2010-

2011.08.18

A szomszéd kaszával...hm, mit akarhat ez(?), hajnali háromkor?!


George A. Romero korábbi filmjének a feldolgozása igen sok dologban eltér a "zombieatya" saját korábbi elképzeléseitől. Az ő mozija sem volt éppen kiemelkedő alkotás, ahogy az új sem, viszont mind a kettő nagyon jó szórakozást nyújt, teljesen más értékelvek alapján.
e1.jpgBreck Eisner itt elsősorban az izgalomra helyezte a hangsúlyt, ami persze nem jelenti azt, hogy társadalomkritikát ne kapnánk, csak éppen olyat nem mond a mozi, amit ne tudtunk volna már amúgy is. A forgatókönyv egészen szépen lavírozik végig a nyugalomtól, a meglepődöttségen át, az őrületig, igaz teszi ezt mind abszolút lineáris ösvényen haladva. Kevés a váratlan húzás, de igazából egy horror film esetében nem feltétlen baj az, ha a kötelező borzogánst megkapod, ebben pedig teljes mértékben üt a film. A szokásos amcsi kisváros képe, ahol mindenki mezőgazdaságból él, köcsög a polgármester, a sheriff jófej, a neje orvos (mi már is lehetne a főszereplő csaja egy hálivodi horrorfilmben?), és ráadásúl még az első gyerekük is éppen érkezőben van. Szóval minden adott, hogy legyen kikért izgulni és kik ellen aprítást kívánni. Kapunk jó pár nagyon látványos öldöklést(külön kiemelném, hogy a maszkok zseniálisak), hol lelkizéssel, hol anélkül.

(A Tébolyultak előzetese, az alatta duruzsoló  Mad World-Gary Julestól is megér egy misét.)

A város eddigi békés lakói, úgy tűnik, hogy indok nélkül "megzápulnak" és mindenkit meg akarnak ölni (később persze egy klissé szerű választ kapunk a miértekre). Majd megérkezik az USA ARMY is, ami tovább bonyolítja a helyzetet, főhőseink ugyanis, így már két tűz közé szorulva kell, hogy mentsék az irhájukat. Nagyszerű akciókat, és hangulatos bujkálások sorát vonultatja fel a mozi, Timothy Olyphanttól pedig végre, mint "jófiú" is kapunk egy kellemes alakítást. A kétségbeesés filmje ez, mely a korhoz hűen a látványra is sokat ad, de maga az atmoszféra és a szereplők szimpatikus mivolta viszi el elsősorban a Tébolyultakat.
/Utóirat: A vasvillás jelenet pedig több, mint hátborzongató./

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

alexter@freemail.hu

(Rovar, 2012.01.14 16:31)

Ez az a fajta horror, amit kimondottan szeretek, és a trailer-ek alapján várom is hogy mielőbb láthassam.
Előbb láttam ezt a remake-et, az eredetijét csak utána.
Egészen más a kettő.
A 2010-es Tébolyultak jól sikerült szerintem, Radha Mitchellt és Timothy Olyphantet is bírom, a történet kb. a 2/3-ig nagyon aztán már "csak jó":)
Jók a gyilok jelenetek, és a végén a bumm is elég színvonalas minőségű.
7/10-et adok rá:)

Re: alexter@freemail.hu

(Boka 10, 2012.01.14 17:45)

Köszi, hogy megosztottad a véleményedet, csak így tovább. ;)