Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pokolba taszítva (Drag Me to Hell) -2009-

2009.10.30

"Magyar" átok elől nincs menekvés!

 

Sam Raimi a Pókember(egyelőre) trilógia leforgatása után vissza akart térni a gyökerekhez, ehhez fogta a megszokott stábját, akik közül többekkel már több, mint 20 éve dolgozik együtt és gondolta megmutatja ő miként is képzel el egy horrorfilmet 2009-ben. Bizony Raimi szíve csücske mindig is a félelem központú témák voltak ,nem hazúdtolja meg önmagát most sem.
Kép Persze a horror önmagában talán nem fedi elég jól az ő stílusát ,ugyanis ,aki ismeri a rendező első filmjeit ,azaz a Gonosz halott 1-2-t (The Evil Dead 1-2), valamint a Sötétség seregét az tudja, hogy nála a humor (főleg a fekete komédia) fontos szerepet játszik mindíg.
Mostani filmjében egy csinos és ambiciózus lányt kapunk a főszerepre, aki elutasít egy hitelkérelmet, de később kiderűl, hogy ez volt élete legrosszabb döntése, ugyanis az idős asszony ,akit döntésével kitessékel saját otthonából bosszúból megátkozza ,méghozzá magyar szöveggel(!) ,bár mivel itt éppen a cigányság szinonímája nehéz nyelvünk, nem biztos, hogy mindenki örűlni fog ennek. Innentől kezdve a megátkozott lányt elkezdi kísérteni a gonosz démon. A film legerősebb jelenetei minden bizonnyal azok amelyekben a lányt különböző módokon kínozza. A paletta elég sokszínű, de ennek egy jó részét láttuk már korábban is más művekben. Viszont vannak nagyon egyedi és gusztustalan jelenetek is amikor az ember egyszerre undorodik és nevet, ami valjuk be elég ritka dolog. Hányások hadát kapjuk, tehát ,aki nem bírja az ilyesmit ,inkább hanyagolják a film megtekintését. 
Kép A banyával való "harcok" valami iszonyat poénosak ,amivel a rendező megalapozza a kellő hangulatot, később azért jelzi, hogy nem csak kacagtatni hivatott eme alkotásával, hanem komolyan veszi a feszűltségkeltést és az izgalom fokozását is. Alison Lohman meglepően jól alakít ,Justin Long pedig amolyan "szűrke átlagos" mellette ,a cigányasszonyt alakító Lorna Raver pedig szerintem telitalálat volt a szerepre.
A film alaptörténete kicsit talán bárgyúnak tűnhet ,dehát ebben a műfajban nem feltétlen hátrány, ha kapunk egy "egyszerű" konfliktusból induló poénokkal operáló horrorfilmet ,igazi Sam Raimi-s megvalósításban. A technikai megvalósítás igen látványos, a zene megfelelő, a hangulat kicsit ingadozó, szóval semmi váratlan újítást nem hordoz ,viszont roppant egyedi stílusa miatt mégis magával ragadja a műfaj kedvelőit ,mivel sokszor groteszk és gusztustalan mivolta mellett számos izgalmas pillanatot biztosít számunkra.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.