Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halálhajó (Event Horizon) -1997-

2011.01.19

Picinyem, hol voltál ?!


Anderson ebben a filmjében igazán megmutatta, hogy nagyon is kreatív, ha engedik az elépzeléseit megvalósítani. Műfajához képest sok minőségi színészzel forgathatta le a filmjét.
A sci-fi/horror alkotások mindig is közel álltak hozzám, de lenyűgözniük éppen ezért nagyon nehéz engem bármelyiknek is, mert sokkal nagyobbak az elvárásaim általában ezekkel a filmekkel szemben. A Halálhajó azonban igencsak elnyerte a tetszésemet. A film nagyon sok klasszikustól lopkod, de teszi ezt stílusosan és valahol tisztelegve is a műfaj nagy elődei felé.
A történet központjában egy mentőakció áll, amiben egy csapatnak egy 7 év után előkerülő rejtélyes űrhajót kelle megkeresnie, és kimenteni a túlélőket, ha vannak persze. A karakterek a politikai korrektség jegyében (szó szerint) sokszínűek, és férfi, nő egyaránt merül el a különös kalandban. Fishburne, mint a mentőhajó kapitánya meggyőző, eszes, és kellően felkészült (szinte) bármilyen helyzetre, alakítása kifogástalan, a helyettesét Kathleen Quinlan formálja meg szintén hatásosan.
Kép A filmet mégis más valaki teszi emlékezetessé, aki nem más, mint a mindig meggyőző Sam Neill. Igazából, ő nem is csak eljátsza a folyamatosan formálódó karakterét, hanem ő maga volt Dr Wier, aki megtervezte a "Halálhajót" (filmben Event Horizont a neve). A doktort gyötrik a felesége visszatérő szellemképei, a hajó felemészti a lelkét, ahogy a szemünk előtt torzul el és válik a "gyermekét visszakapó" aggódó apukává, akinek elméje megbomlott és részévé vált a hajónak, egyszerűen zseniális.
A film bitang látványos, az effektek, robbanások, látomások, egytől egyig nagy vizuális élménnyel szolgállnak, ahogy a hangok és a zene is hozzáteszi a magájét a műhöz.
A filmben a vége felé van egy kis törés, amikor úgy érzi az ember, hogy túl gyorsan ugrunk el a film befejezéséig, mert bizony a játékidő épp, hogy csak súrolja a másfél órát, ami egy ilyen komplett, lélektanra ható filmnél bizony szerintem kevés, ettől függetelnül nagyon jó és hatásos mozival van dolgunk, mely sosem lesz hivatkozási alap, de Sem Neill figurájára míg élek emlékezni fogok.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.