Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Grind House -Terrorbolygó- (Grindhouse -Planet Terror-) -2007-

2009.09.25

"A gusztustalanság úgy jó, ha lucsog!" (by Boka)

Robert Rodrigez  gondolt egy merészet és "féltestvérével" megalkották a GrindHouse "2 az 1-ben élményt", hát bizony Tarantinoval ellentétben, tőle azt kaptam amit vártam, szerencsére.
Azt mindíg is tudtuk, hogy Rodrigez egy roppant kreatív figura, aki a filmkészítés minden elemében otthonosan mozog. A rendezés és írás mellett ő vágta a filmet, ő fényképezte és még a zenét is saját maga paszírozta bele ebbe a trash gyöngyszembe.
A film története akár 0-val is lehetne egyenlő, ha ilyen a végeredmény, de ez sem teljesen igaz, ugyanis horror/vígjáték-hoz képest simán elmegy a sztory is.
Kép Én mindig is szerettem a jó zombis filmeket, akár régiekről, akár maiakról beszélünk. Bizony a Desperado rendezője ezúttal szándékosan visszavisz minket az időben, hogy felelevenítse milyenek is voltak azok a vérben tocsogó és belekben fűrdő 70-es és 80-as évek. 
A Terrorbolygó "minősége" tökéletesen lett "leroncsolva". Akárcsak a Halálbiztosnál, most is kapunk cikázó és zavaró képhibákat a "vetítés" során, vágásokat ,melyek félbehagyott jelenetet hagynak maguk után ,hogy aztán mondjuk 5-10 perccel később ismét felvegyék a fonalat és mi meg jóízüen bosszankodhatunk, hogy nem tudjuk mi és főleg, hogy hogyan is történhetett. :) 
Ötletből tehát nincs hiány, néhol egy picit túl érzelgősnek éreztem a filmet és bár a párbeszédek direkt voltak "lebutítottak" nekem így is kínosak voltak néhol.
A karakterek nagyszerűek, van szerethető és ellenszenves is egyaránt. Rose McGowan alakítása még tűl is lő a célon egy ilyen filmhez képest ,túl jól játszott ,ha van ilyen. :D
Josh Brolin szerepe torz és kiszámíthatatlan (és gusztustalan), Freddy Rodrigez kifigurázása az igazi "macsó akcióhősöknek". Kapunk egy nagyon dögös szőke dokinőt ,akiről kiderűlt ,hogy a Tarantino filmek állandó seriffje az apja, aki szintén feltűnik, hogy ismét beszarjunk rajta a nevetéstől. Továbbá a Michael Biehn-Jeff Fahey páros, Fergie, Tarantino és a "hereőrült" Lost-os srác is üde színfoltja a filmnek és még mindig van egy nagy bónusz a tarsolyban...aki nem más, mint Bruce Willis, aki a Jól áll neki a Halál című film után szinte ismét önmaga paródiájaként is felfogható, egyszerre briliáns és gyomorforgató.Kép
Mint már bizonyára ti is tájöttetek a film központjában 2 dolog áll elsősorban. Az egyik az a régi zombis filmek megidézése (Romero és hasonlók) ,gyomorforgatás és szaftos "dzsuva" kíséretében. A másik a groteszt és fekete humor nagyon erős hansúlyozása. Szinte minden brutális és undorító jelenetben van valami erősen hihetetlen és vicces egyszerre. Van itt sztriptíz táncosnőből géppuskakezű...khmm akarom mondani géppuskalábúvá váló gyilkológép, mutálódó katonák, felrőzött kórház, lebénult kezek, gennyes kelések ezerszámra. Egy kisfiú pedig olyat csinál egy kocsiban, ami érzésem szerintem igencsak kultgyanús és "haláli" poén. Néhol pár percnyi szusszanás közben a párbeszédek gyermetegsége mellett talán még az olykor kevesebb izgalom róható fel, mert bár sorban halnak meg a "jó" oldalon is az emberek, úgy igazából a nyomorék táncosnőn kívűl másért nem izgul úgy az ember, persze a nőknek ott lehet Wray karaktere. (Mondjuk személyes kedvencem Willis most is a legtökösebb nekem és mint mindig, most is neki szorítottam xD ).

Kép

Összességében egy kevésbé drámai, de irtózatosan pörgő és mocskosul mindenféle zsigerben tocsogó fasza kikapcsolódást kapunk, hamisítatlan Rodrigez sítlusban. Viszont az biztos, hogy nem érzékeny lelkűeknek készült alkotásról van szó, tehát akinek nem bírja a gyomra a durva és szaftos "dágványhegyeket" az nagyon messziről kerülje el a filmet.

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.