Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Grind House -Halálbiztos- (Grindhouse -Death Proof-) -2007-

2009.09.25

A Halál az biztos, a szórakozás már kevésbé


Kedvelem Tarantinot és a filmjeit, szinte kivétel nélkül szeretem is őket. Itt viszont bepalizott engem a csávó ,én jó öreg "oldschool" horrorfilmre számítattam, de valami teljesen mást kaptam. Az természetes, hogy továbbra is 100%-osan Tarantinos lett az alkotás, de valami mégsem stimmelt a számomra.
A jó öreg Quentin most is többféle szerepkörben tündölökt, a rendezés és írás mellett ezúttal saját maga volt az operatőr is ,ja és persze egy kisebb szerepet most is adott magának a filmjében.
A mű teljesen úgy van beállítva, mintha egy 70-es évek beli alkotást látnánk. A kép minősége, a vágások, a cikázó foltok és egyéb zavaró tényezők a képernyőn ,mind-mind az próbálják sugalni, hogy a film bizony nagyon régen készűlhetett. Igazi kuriózum ilyen szempontból. Van olyan, hogy a kép és a hang megakad, újraindúl, hírtelen elvágja a jelenetet és teljesen másik helyszínen bukkan fel és hasonló roppant feelinges megoldások.
Tehát ezzel nincs is baj, viszont amivel van az maga a cselekményvezetés. A Ponyvaregény rendezője mindig is értett és szerett a párbeszédek köré építeni a filmjeiben és bár itt is megvan benne a kreativitás, de meglátásom szerint iszonyatosan átesett annak a bizonyos lónak a másik oldalára.
Kép A csajok nagyon dögösen néznek ki, ezt a kemera többször is hangsúlyba helyezi, de a szövegek amit nyomnak egyrészt borzalmasan trágár, ami nem lenne baj, ha nem ismétlődének a szavak minden mondtatban, másrészt, ami még tovább rontja az összképet, hogy borzasztó hosszúra nyúltak a diskurálások, miközben semmi poént, vagy hasonlót nem kapunk. Viszont a színésznők egytől egyik nagyon jól játszanak, dicséret illeti mindőjüket. Na jó néha 1-2 jó zene is felcsendül, dehát az unatkozástól ez sem menti meg a filmet. Bizony azt kell mondanom, hogy elég sokszor untam, rossz ezt leírni, mert egyik kedvencem ez a Tarantino pali, de, hogy ezt, hogy gondolta az már énsem tudom. Pedig a beszédközpontú és ércelődő sítlusa mindig is közel állt hozzám, kivétel most. 
Kurt Russell, mint Kaszkadőt Mike roppant érdekes figura, de itt is előlép egy nagy hiba, mégpedig, hogy keveset van benne (főleg ahhoz képest, hogy ő a főszereplő). A film első 25 percében például még benne sincs, majd amikor benne van negyed óráig akkor jónak mondható a film (köszönhetően hiteles alakításának is), aztán megint eltűnik közel fél órára....nagy kár érte.
Ami miatt néhol kellemes nosztalgia fog el az természetesen a rendező korábbi filmjeire való utalások tömkelege. Van itt Kill Bill csengőhangos mobil, Daryl Hannan düblőr és persze a mindig bunkó seriff, Earl McGraw is visszatér stb...
Tehát annyi mindentől jó lehetne ez a film, de mégsem az. Ennek az túl hosszúra nyúlt "sehová" sem tartó jelenetek mellett a legnagyobb baja, hogy egyáltalán nem lett horror, de még egy akció/thrillerhez képest is alig van benne számottevő esemény.
Kép Kurt Russell karatere ugyebár a film gyilkosát képezi ,aki mindössze kétszer lép "akcióba", ami valjuk be, igen kevés. Azt viszont el kell ismerni, hogy az első frontális ütközés megvalósítása zseniálisra sikeredett. A lányok egyenkénti halálának bemutatása különböző kameraszögekből és lassításokkal nagyon pöpecre sikeredett. A film vége húzza még fel a filmet egy szintettel feljebb, ugyanis egy közel negyedórás autósüldözéses mókával gazdagodik, aki kibírja odáig. 

Kép

Bizony itt legalább minden klappol, a feszültség pedig tényleg érezhető. Mindent összevetve azt megállípíthatjuk, hogy Tarantino bár nem hazudtolta meg önmagát, minket egy kicsit igen. Megkaptuk amit tőle mindig megkapunk, de ezúttal semmi többet. Sok körítés mellett kevés az a plusz, ami a rá jellemző módon, mindig hordoz magával valami váratlant és meglepőt.
Évekkel később mikor a karrierjéről beszélt bevalotta, hogy szerinte is ez a leggyengébb alkotása, de azért vállalható. Én pontosan egyértelek vele...ennnyi simán belefért főleg, hogy később ki is küszübölte ezt a csorbát olyan alkotásokkal többek közt, mint a Django elszabad, vagy a Becstelen Brigantyk.

Értékelés: 5 pont

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.