Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Álmatlanság (Insomnia) -2002-

2012.01.24

Álmos ébrenlét


Talán kevesen tudják, de ez a film egy remake, méghozzá egy 1997-es svéd (azonos nevű) alkotásé. Talán érdekes lesz, amit most írok, de Nolan talán "leggyengébb" filmjével van dolgunk, ami még így is kiemelkedik a tucat thrillerek táborából. Az ok vélhetően pont az, hogy a Memento készítője, azúttal "csak" a direktori székben foglalt helyet, míg az összes többi filmjében íróként, sőt olykor producerként is kivette a részét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy beállt volna a "hálivúdi" iparosok sorába, de nem ám! A stílusa így is süt a moziról, egyedivé téve azt.
A történet egy alaszkai porfészekbe kalauzol el bennünket, ahová egy gyilkossági ügyhöz "menő" nyomozó párost küldenek.

 

insomnia-2002.jpg

 

Al Pacino laza "macsó" stílusa természetesen tökéletesen hiteles, igazi profi, aki öntörvényű, ugyanakkor higgadt és briliáns elméjű. Ellenpólusa Robin Williams saját maga harcolta ki, hogy ő legyen a negatív figura a filmben, ami látszik is a végeredényen. Méltó párja a másik színész legendának, kettejük közös jelenetei pedig magasan a film legélvezetesebb pontjai, viszont az kicsit bántó, hogy az első találkozásukra (ahogy RW első megjelenésére is) elég sokat kell várnunk és picit több teret kapnak számomra kevésbé érdekes mellék szálak.
Hilary Swank a kis izgága helyi rendőr szerepében szintén jó választás volt. A szereplők mellett a táj is roppant fontos szerepet tölt be, mivel a város olyan időszakában játszódik a történet, amikor nem megy le a Nap, éjszaka sem, ezáltal Dormer nyomozót nem csak a zord hideg hátráltatja a nyomozásban, hanem az áltamatlanság is. Christpoher Nolan állandó operatőre Wally Pfister, ahogy mindig, most is zseniális képeket tár elénk, a hegyek elszigetelnek, a ködös utcákat és a nyírkos levegőt pedig szinte érezzük.
Picit ugyan lassan indul be a cselekmény, de a krimi szál végig fenntartja az érdeklődést, mivel sejteni lehet, hogy akár megeletés is lehet a végén, szóval a végéig van miért izgulni.

Értékelés: 7 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fm@gmail.com

(filmnéző, 2012.05.27 20:46)

Talán sok a szóismétlés a kritikában, talán nem.

Re: fm@gmail.com

(Boka10, 2013.08.10 18:40)

Talán. :))