Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajnali mentőakció (Rescue Dawn) -2006-

2009.08.06

Soha ne add fel!


Kép Werner Herzog viszonylag kis pénzből készítette el ezt a nagyszerű kalandos/életrajzi drámát. A film elején lélegzetelállító felvételeket kapunk, amelyek egyszerre gyönyörűek és borzalmasak. Bemutatják, hogy 1 gombnyomással ki lehet írta egy egész falut. Az égés, a repülő szemszögéből lenyűgöző.
A történet egy Németországban született Dieter Dengler nevű pilóta életének legmegrázóbb szakaszát mutatja be. A főhős kisgyermekként beleszeretett a repülőgépekbe és az álmát, hogy pilóta legyen Amerikában megvalósíthatta.
Egy titkos küldetésen vesz részt, mely balul sül el és lezuhan a repülője ellenséges területen. A vietkong fogságába esik és megismerkedik a többi fogvatartottal. A képek sokszor sokkolóak és nagyon realisztikusak. Herzog stílusjegyei felismerhetőek. A főhőst korunk egyik legnagyobb színészóriása Christian Bale alakítja, valami irtózatos beleéléssel. Steve Zahn és Jeremy Davies pedig annyira jó, hogy 1 percig sem kételkedtem, hogy ők nem évek óta vannak a táborban. Érzelmi mélypontok és magaslatok ritkán vannak. 
A  filmet nagyon sokszor és jól feldobja a humor, ahogy az életben is. Olyan dolgon mosolyog és nevet néha az ember amin általában sírni kellene, de ilyen az emberi természet.
Az embertelen bánásmód mellett Dieterben sosem törik meg a reményt, hogy ő márpedig ki fog szabadulni. A őrök között is felfedezhető igazi fasiszta típus, de bűnbánó és segítőkész is.
A kreativitás és leleményesség hajtja előre a "nagy szökés" tervét.
Ekkorra már az éhhség és elmezavar állapota mindenkiben fellelhető. A zenék jól passzolnak a tájképekhez és az "akciókhoz" is.
KépA dzsungeben való menekülés, míg várják a megmentést tovább erősíti a 2 főhős kapcsolatát és igazi barátokká válnak. Bale soha nem engedi, hogy Zahn feladja a küzdelmet, mert ő mindig optimistán áll a dolgokhoz.

A mű felépítése lassú szerkezetű, de nagyon igényes. (Nem is lett sikeres a pénztáraknál.) Van benne brutalitás, kalandozás, elveszettség, kétségbeesés, remény, érthetetlen mészárlás és fájdalom. A film végén mégis kellemes szájízzel áll fel az ember. A megható befejezés tökéletesen illik ebbe a remek alkotásba.

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

-

(Norbert90, 2012.05.16 11:04)

Ez így igaz, a film egy remekmű, csak egyetérteni tudok a cikk írójával. A zene, a környezet, a szereplők mind nagyszerű. Aki a háború valóságos oldalt akarja megérteni, az nézze meg ezt a filmet, mindenki másnak ott vannak azok a szuperhősök, akik egyedül egy késsel meg fegyverrel kiirtják az egész vietkongot