Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ellenállók (Defiance) -2008-

2009.08.20

Vezess minket "Mózes" !


Az utolsó szamuráj és a Véres gyémánt rendezője újabb korszakot dolgozott fel és újabb háborús drámát készített. Ezúttal akárcsak a Tom Cruise-os film esetében most is forgatókönyvíróként is részt vett az alkotásban.
A történet a második világháború idején játszódik megtörtént eseményeket feldolgozva. A sztori fonala elsősorban 4 testvér köré épűl, akik mint menekülő zsidók a nácik elől az erdőben bújnak el. De nem egyszerű érzelmi drámával van dolgunk ,az emberek cselekedetei ,akármilyen vallású is teljesen kiszámíthatatlanok. Szépen lassan annyi ember csapódik hozzájuk, hogy kisebb fajta falunak is elmenne ,persze ez sok problémát is felvet. A főhős Tuvia Bielski folyamatosan csatározik a másik fontos karakterrel a legidősebb öccsével, Zus-sal, előbbit Daniel Craig, utóbbit Liev Schreiber alakítja pazarul.

Kép

A cselekményt folyamtosan "színesíti" (ha szabad így mondani egy ilyen témájú filmnél) akciók sora. Van kifejezetten borzongató bosszú, testvérrivalizálás, német katonák megtámadása és lemészárlása, menekülés, légi bombázás, szöktetés, tanktámadás és egyebek. Tehát egyáltalán nem fullad unalomba az amúgy is jó film. A mellékszereplők is egytől egyik jól alakítottak. Az akciók, harcok mind-mind profik és zseniálisan fényképezettek. Edward Zwick (most is) bebizonyította ,hogy nem kell nagy költségvetés az élethű háborús helyzetek bemutatásához. A puskák ,pisztolyok, gépfegyverek hangjai és viselkedésük egyaránt pazar volt.
Persze mégiscsak drámai filmről beszélünk, a zsidók "erdei közössége" roppant sokszínű, itt is vannak jó és rosz emberek, nem kell semmiféle túlkompilálás ennek boncolgatására. Craig karaktere afféle vezető "Mózesként" tevékenykedik ,és emiatt többször is összetűz a testvérével, és egyéb kétes alakokkal. A 2. legfiatalabb tesó pedig szinte a szemünk láttára válik harcossá és báttya helyett néha vezérré is.
A "faluban" a mindennapi élet nagyon nehéz és olykor dúrva is. De az érzelmek, betegápolás, gyermekáldás, a szerelem és a barátság kapcsolata az emberek szerves részét képezik mindenhol. A remény mindenhol ott csillog, hapedig valaki feladná mindig van aki fényt nyújtson az alagút végén.
És ami a fájdalmas jeleneteket még szívbemarkolóbbá teszi, az James Newton Howard brilliáns zenéje. A felcsendülő dallamok egyenesen az ember belsejébe hatolnak és mégmélyebbé teszik a látottakat.Kép
Egyetlen hibája a filmnek, talán a hossza, ami néhol unalmas 5 perceket eredményezm persze ez is szubjektív, mert valamelyik beszélgetés kifejezetten érdekes, valamelyik teljesen felesleges meglátásom szerint. Viszont az én agyam a lassabb részeknél is folyamatosan pörgött, hogy én vajon mit is tennék ebben vagy abban a helyzetben. A film nem az a fajta amin még napok múlva is elmélkedik az ember (már aki), de mint háborús témájú dráma nagyszerű élményt nyújt.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz Mrs. Eastwoodnak :)

(Boka Gábor, 2010.01.26 23:09)

Abba a kategóriába azért nem tenném be, de örülök, hogy mást is érdekelnek a háborús drámák. :D

Liev&Craig

(Clint Eastwood, 2010.01.26 22:58)

Korrekt leírás, bár nálam megér 90%-ot is:-)
Liev is, Craig is hozta, amit kell..