Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) -2007-

2009.09.01

Még szerencse, hogy nem szeretem a pitét


Tim Burton az egyik legkreatívabb és legegyedibb látásmóddal bíró rendező a világon. Ezt jelen esetben a Sweeney Toddnál is ékesen bizonyította. Egy mindentől eltérő musical/thrillert készített, mely teljesen megérdemelten megnyerte a Legjobb musicalnek járó Golden Globe-ot 2008-ban. A film jelmez tervezése jelölt volt, míg látványterve be is zsebelte az Oscar díjjat. Bizony London ábrázolása nem piskóta. (Erről majd később.)

Kép

Természetesen most is a kedvenc színésze volt a főszereplő, azaz Johhny Depp, aki iszonyatos erővel sajátította el Sweeney Todd karakterét. Jutalma egy Oscar jelölés és egy Golden Globe díj volt. Volt hogy a mozdulat nélküli arcán több borongás volt, mint bármi máson, hol pedig agressziót, máskor teljes tébolyt ábrázolt tökéletesen. Társa (a Halott mennyasszony után ismét) Helena Bonham Carter volt ,aki méltó pertene volt Deppnek és bizonyos értelemben kiegészítette a borbélyt. 
A film musical révén többnyire zenékből és dalokból áll, kb 80-20 % arányban mozog a filmben a muzsika és a szöveg. A kevés beszélgetés is többnyire átvezető jelleget ölt 2 jelenet, illetve dal között.
Tim Burton ezúttal egy angol muscial történetét vitte a vászonra az ő képzelőerejével megspékelve. A sztory szerint visszatér Londonba egy borbély, hogy bosszútáljon az őt és családját tönkretevő Turpin bírón és segítőjén. Őket Alan Rickman és Timothy Spell alakított ,mondanom semm kell kifogástalanúl. 
Kép És külön piros pont Sacha Baron Cohennek is ,aki egy csaló olasz borbély szerepében színesíti a művet. Az egykori Ali G-t öröm volt dalra fakadva látni. :)
A sötét és borongós Lonon ábrázolásához ahhogy észrevettem Burton visszanyújt néhány régebbi fílmjéhez ,és mintha a Batman és az Ollókezű Edward világa lett volna megidézve és továbbfejlesztve. Ehhez volt egy szintén borzalmasan hozzáértő operatőre Darius Wolski, aki a Hollót is fényképezte, most is egyedi és hangulatos képeket tárt elénk. A város zűlött, mocskos, sötét. Ezeket a nagyszerű sötétzöld és sötétszűrke tónusokkal még mélyebbé fokozták.
Már csak 1 dolog tárgyalása maradt hátra, de ez az egyik legfontosabb. Természetesen a dalokról van szó. Mivel ezt anélkül, hogy hallotta volna az ember ugyebár nehéz elképzelni. Azt tudom mondani ,hogy egyediek a zenék, dehát ez nagyon szubjektív dolog ,mindenki el tudja dönteni ,hogy neki bejönnek-e vagy sem. A magam részéről elégedett vagyok velük, sőt.
A film első megnézésekor voltak amelyeket nem tetszettek és inkább csak mosolyogtam rajtuk, ám minnél többször láttam annál jobban megtetszett mind. Azóta úgy megszerettem a  zenéit, hogy külön is hallgatom a film zenei albumát. A dallamok sokszínüek, néhányuk ismétlődik. A kedvencemet megosztanám veletek. Véleményem szerint a Depp - Rickman féle dal a legjobb. Tehát a zene profi, dehát egy Oscar-díjas dalszerzőtől elvárható, bár Stephen Sodheim a Sweeney Todd előtt 12 évig nem "praktizált".
Visszatérve a történet jellegéhez még annyit, hogy, bár a fő szál a bosszúállás körűl forog, mégis több szálon és karakteren halad előre, kifejezetten jól összerakott forgatókönyvvel van dolgunk. 
Kép A film ugyebár egy gyilkolászó borbélyról szól, mégis 50 percig nem ölnek meg benne senkit, ezt egy kicsit sajnáltam ,hamarabb is elkezdhette volna a "munkáját". De amikor elkezdi ,akkor aztán használja a pengéket, régi jó barátait, dúrván. Vágják a torkokat ipari mennyiségben. Burton valósághúen és roppant véresen ábrázolja a "félresikerűlt" borotválkozásokat. A vége felé kicsit gyorsabbak az események, de bizonyos részeket érzésem szerint túl gyorsan bemutatnak illetve lezárnak. A film befejezése zseniális, elgondolkodtató és érzelemdús egyszerre. Tehát egy igazi "rétegfilmmel" van dolgunk (ha van ilyen egyáltalán). Szóval aki nem bánja, ha egy történetet dalokkal mesélnek el, bírja a vért és a groteszk ábrázolásokat melyeket kiváló színészek elóadásában tálalnak elé az nem fog csalódni ebben a roppant egyedi és vérbeli Tim Burton filmben.

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.