Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képlet (Knowing) -2009-

2009.10.23

200 + 9 = Világvége ?!

 

Alex Proyas, aki az Én, a Robot óta nem forgatott filmet visszatért és elemi erővel vetette magát bele egy olyan témákat taglaló műbe, ami hozzá mindig is közel állt.
Kép A színészi játékra nem igazán térnék ki, mert nincs benne semmi extra, de gyengének sem mondható, tehát erősen átlagosak a karaktereket alakító színészek és színésznők, köztük Nicholas Cage és Rose Byrne is.
A film fő irányvonala a motívumokon és a nézetek különbözőségén alapszik. A Holló egykori rendezője briliáns képsorokkal ajándékoz meg minket szinte minden egyes jelenetben. A téma komoly és roppant ellentétes gondolatokat állít egymással szembe, a vállás és tudomány, mint tudjuk olykor igencsak "haragszanak" egymásra, ahogy teszi azt a filmben a Cage által megformált egyetemi tanár(+tudós) és édesapja is, aki lelkész. A világnézetük a kapcsolatukat is megfertőzte és szinte beszélni is alig beszélnek egymással, pedig kérdem én: miért nem férhet meg egymás mellett mindkettő ? A válasz sajnos az lenne amit a film szintén feszeget ,mert sajnos gyarló az ember és többségében nem tud és nem is akar komprumisszumot kötni. Ha általánosságba vesszük ezért vannak a háborúk ,a tisztelet hiánya ,amit nemcsak egymásnak nem adunk meg ,hanem a minket élettel ellátó és körűlvevő környezetünknek (ha tetszik a Földnek) sem. Az ember viszont gondolkodó lény ,és mivel ezeket egy bizonyos réteg (sőt elég nagy réteg) be is tudja látni a kérdés csak az tesz is ellene valamit, vagy sem. Ha eldobsz egy csokispapírt az semmi ? Persze hiszen csak egy kis papirocska, mi baja lehetne belőle ennek a bazi nagy golyónak (geoid egyébként) ? Sajnos az embereknek a hozzáállása legyen az vallálos, vagy a tudásban "hívő" színes, vagy fehér bőrű, nő vagy férfi szinte képtelen (vagy csak nagyon nehezen hajlandó) a változtatásra, amíg...Nah igen és itt jön be az a dolog, ami a filmben elkerűlhetetlen, azaz amíg egyszercsak tőlünk sokkal nagyobb erő (vagy mi saját magunk is akár) el nem pusztítja a mi kis kék "otthonunkat".
És mivel az egyedüli ember, aki talán megmenthetné a Földet (természetesen) Bruce Willis nem ér rá, így sajnos az utolsó remény is oda, jön az amire egy mai ember biztosan rávágná, hogy az még nagyon-nagyon sokára fog bekövetkezni, a VilágVége.
Sokféle teóriája van ennek is, vallási és tudományos egyaránt, de fontos üzenet, hogyha már tudod, hogy nincs menekvés, akkor ezek már mit se számítanak, a lényeg, hogy próbálj megbékélni magaddal és a szeretteiddel együtt legyél, amikor üt az utolsó óra.
A filmet egy bizonyos Képlet szálai kezdik el mozgatni, amelyeket egy kislány ír még 1959-ben és amelyet 50 évvel később a "sors" vagy a "véletlen" (döntse el mindenki maga) eljuttat valakihez, aki képes átlátni az összefüggéseit és próbálja megakadályozni a megállíthatatlan kataszrófákat. Feleség elvesztésének kérdése, emberek haláltusájának látványa, alkoholizmus, mind kihat Cage-re. A gyerekek kiválasztása és "megkísértése" már-már thrilleresen dark-os olykor. A dallamokat az egyik kedvenc zeneszerzőm Marco Beltrami (Die Hard 4.0) szerezte, mondanom sem kell roppant hangulatosak. 

           Kép

A katasztrófák látványa lenyűgöző, a repülőgép lezuhanása (gondolom nemcsak nállam) mindent visz, tökéletesen megkomponált jelenet (szájtátós). Kisebb logikátlanságok persze akadnak (elvégre az élet nemcsak játék és mese) ,a legidegesítőbb, hogy a mi jó öreg Nicholas-unk szinte bemászik egy jelentnél a méteres lángokba és még csak melege sem lesz ,nemhogy még a ruhája begyúlna, vagy a bőre megégne, ááá dehogy(!) szépen kisétál belőle, ahogy befelé is tette. Persze a "maradék" katasztrófák naná, hogy mind a környékén történnek (még jó ,hogy Magyarország mindig biztonságban van :D ), Manhattan pedig igazi "hálivúdi" húzás, dehát kell a népnek valami ilyesmi is odakinn.
Mindent összevetve egy roppant érdekes és elgondolkodtató filmet kapunk, mely mögött a kikerűlhetetlen vég, és az élet értéke mind taglalva van. A végén a még "tiszta" gyerekek "Ádám és Éva a Paradicsomban" feelinget idéznek, melyre a "titkozatos idegenek" által találnak rá, hogy ezek kik is valójában, ismét csak nyitott kérdés (ufók, angyalok, Istenek, vagy a jövőből jött segítők), mindenki fantáziájára bízom. Egy dolog azonban biztos: nívós és egyáltalán nem hétköznapi élménnyel gazdagodik, aki kedveli az ilyesfajta "agyalós" katasztrófa mozikat.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cantri@freemail.hu

(cantri, 2009.11.29 16:22)

Számomra ez a film 2009 legnagyobb pozitív meglepetése!