Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012 -2009-

2010.01.31

Emmerich KO-ra vágja a Földet !


Az elmúlt években bizony igencsak el voltak hanyagolva a katasztrófa filmek kedvelői. Egy két közepes hajós remake-t leszámítva az utolsó igazán jó film a műfajban az pont Emmerich nevéhez fűződik, mikor 2004-ben az ő rendezésében megjelent Holnapután aratott sikereket. 
A német rendező immáron meglehetős tőkével és írói ambícióval ismét nekilátott, hogy egy még nagyobb, akár világraszóló szenzációt alkosson, a 2012-vel. Egyet máris leszögezhetünk… pénzügyileg bejött a számítása és kasszasiker lett és messze a rendező/író/producer legsikeresebb filmjévé vált.
Sajnos azonban a műről azt, hogy világraszóló lenne, már közel sem lehet elmondani. Az ötlet persze egyszerű, de figyelemfelkeltő, mert ki nem akarná látni, hogyan pusztul el a Földünk pár nap alatt ?!? Én bizony felkaptam a fejem, mikor megtudtam, hogy a(z) A függetlenség napja alkotója egy profi és hozzáértő háttérmunkásokkal szét akarja szabdalni a világot, nem tagadom, bírom az ilyen dolgokat.
Kép A történet igazából 2 főszereplő szemszögéből viszi az eseményeket, az egyik egy (kevésbé sikeres) író, akit John Cusack alakít, ő a családjával menekül, egyik helyről a másikra. A másik fő karakter egy fekete tudós, aki az emberiséget próbálja megmenteni, Chiwetel Ejiofur megformálásában. A színészek igazából semmi extrát nem nyújtanak, rutinból lehozzák a dolgot egy átlagos szintre, persze akad egy-kettő, akik gyengébbek, és akiket jobban meg lehet dicsérni. Előbbi kategóriába tartozik a mellékszereplők közül Amanda Peet és sajnos azt kell mondanom, hogy a jó öreg Danny Glover is inkább volt unott, mint hiteles, utóbbi kategóriában pedig Woddy Harrelson viszi a prímet, alakítása briliáns az őrült szólásszabadság és természetvédő figurájában, aki azonban a legközelebb állt az én általam ebben a helyzetben elképzelt karakterek közül, az a megalkuvást nem tűrő elnöki fő-háttérember, akit Oliver Platt alakított nagyszerű átéléssel.
Kép A filmmel igazából az a bibi, hogy nem tudja eldönteni, hogy a katasztrófa most öncélú és látványorientált legyen, vagy próbáljon áthajlani a drámába is. Kijelenthetem az áthajlás megbukott, mert bár a látvány olykor tényleg lenyűgöző, a párbeszédek és a jelenetek ”életszagúsága” több mint megkérdőjelezhető, olykor pedig kifejezetten idegesítő. A komolytalansága miatt, az ember egy picit sem érzi át, hogy most a Föld véglet kicsúszik alóla és lehet, hogy nem lesz holnap (pláne nem Holnapután xD ). Visszatérve a látványra, bizony azzal nem sokat lehet vitatkozni, hogy kiváló megoldásokat és érdekes effekteket láthatunk a film közel 2,5 órájában, de azért megjegyezném, hogy korszakalkotó dolgot senki ne várjon és azért hibák is akadtak néha a grafikai megvalósításban, de csak minimális. A fényképezés nekem tetszett, de egy Oscar díjas operatőrtől mit is lehetne elvárni, a vágások is egész jók voltak, amit viszont ismét kicsit laposnak éreztem az a zene, nem mondom, hogy rossz, de jóindulattal is átlagosnak nevezném.
Tehát, aki mélyenszántó gondolatokat akar látni, messze kerülje el a filmet, aki viszont ismeri Emmerich Godzilla című filmét, és a korhoz megfelelően egy látványos rombolásra kihegyezett filmet szeretne látni, az nyugodtan bevállalhatja ezt is. A csavarokat el lehet felejteni, drukkolni persze lehet a karaktereknek, akik közül vannak szerethető és utálhatóak egyaránt. És amit még megjegyeznék, hogy a film utolsó mondata olyan szinten felidegesített, hogy azt még egy szirupos ”mellveregetős” amcsi filmtől sem vártam volna, gyerekes volt és buta.


Értékelés: 6 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Urgent de-flea lacerations, cysts, intention sac gels.

(oowuqqi, 2019.03.10 21:07)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

A misnomer, everted avulses considered.

(oxanofoxusvu, 2019.03.10 19:30)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

alexter@freemail.hu

(Rovar, 2012.01.14 16:37)

Katasztrófafilm mániás vagyok!!!

Ezt a filmet vártam szinte a legjobban, mert itt tényleg a Világ végéről van szó.
Beülök a moziba, és elindul...
Sajnos ekkorát még egyetlen filmben sem csalódtam, mint EZ!

Ez olyan ritka gyenge volt mint az atom.
Nem tudtam, hogy viccesre akarják venni a dolgot, vagy csak ennyire béna, de hogy egy pillanatig nem rémültem meg, vagy tudtam magam beleélni a helyzetbe az 100.

Ennél sokkal drámaibb és akciódúsabb, átélhetőbb filmek is vannak (Dante Pokla, Deep Impact, Armageddon)

Egyedül a trükkök és az effeftek kapnak tőlem 9/10-et, mert azok totál élethűek.
De a film az jó indulattal is 3/10-et kap.
Az effekteket leszámítva sajnos nagyon gyenge a film szerintem.