Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pillangó-hatás (Butterfly Effect) -2004-

2009.10.13

Agyszörfözés ezerrel


A Végső állomás 2 forgatókönyvének írópárosa Eric Bress és J. Mackye Gruber összefogtak és az írás mellett ezúttal a rendezést is magukra vállalták (elsőrendezősök lettek). A főszereplő az akkor éppen felfutóban lévő Ashton Kutcher lett, aki talán először a pályafutásában jó színészi alakítással rukkolt elő. Maga mellé kapta a gyönyörű és tehetséges Amy Smartot is, aki hol szexi, hol pedig dármai alakítások között ingázott a filmben. 

Kép

A forgatókönyv nagyszerű, egy "pillangó-effektel" született gyerek rögös utját mutatja be, aki egy olyan képességgel lett megáldva, ami lehetővé teszi számára, hogy visszautazzon az időben és a saját múltját más mederbe terelje és ezzel megváltoztatja a jövőjét és másokét. Mellékhatása, hogy memóriazavarjai támadnak és az agya egyre csak zsúfolódik a megszerzett "adatoktól". A sci/fi - dráma elég ritkán látható páros a filmművészetekben, ezúttal egy maradandó dolgot sikerült létrehozniuk ebben a műfajban. A történet vezetése kiválóan felépített, izgalmas és szinte kiszámíthatatlan. A cselekmény telis tele van nem várt bonyodalmakkalm feszültségekkel és borzalmakkal egyaránt. A főszereplő vívódása roppant sokszínű, melyben végre mutatott valamit színészi vénájából Ashton Kutcher is. A mellékszereplők szintén jók és kellően eltérő karakterűek. 
Kép A boldogság keresése, emberi sorsok, barátok, családtagok és ellenségek szemével bemutatva. Sok kérdést felvet a film egy emberi sors mennyit is ér, jobban mondva meddig mehet el egy ember, aki képes megváltoztatni a múltat és vele az ő és környezete jelenét. A bizonytalanság és örlődés szinte idegtépő és elszomorító is egyben. A boldogság és szenvedés között a határvonal szinte hajszálnyi is lehet. A Holtak hajnala és a Halálosabb iramban operatőre ezúttal is jó munkát végzett a Godzilla és a Sárkányszív vágójával együtt. Talán csak a zenei rásegítés lehetne erősebb, valamint 1-2 nevesebb epizódista sem ártott volna, talán a befejezés stádiuma lehetett volna terjedelmesebben is kifejtve, de így is megteszi, főleg a vége miatt, ami passzol a mű egészéhez. (Az alternatív befejezést is ajánlom megtekintésre, az is roppant eredeti és szívszaggató.)


Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.