Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gran Torino -2008-

2010.06.22

Egy legendás cowboy hattyúdala


Clint Eastwood sosem tartozott a kedvenc színészeim közzé, de mindig is elismertem, sőt jó pár filmjét amellett, hogy (méltán) etalonnak illik nevezni, jómagam is nagyon szeretem.
A kor előrehaladtával egyre több területen kipróbálta magát, és bizony a rendezői székben is beváltotta a hozzá fűzött (nem éppen kis) reményeket. Ott volt a jappó-amcsi háborús "duplex", a Millió dolláros bébi és talán a legjobb munkája a Titokzatos folyó (az Űrcowboyok című mozit inkább feledném, ott csak mint színészi legendaként venném számon). Szóval haladt előrefelé, talán pont egy olyan irányba mely bemutatja, hogyan is él egy cowboy, ha nincs több tehén, akit kergetni lehetne. Bizony a Gran Torinoban megmutatja, hogyan is néz ez ki amolyan 21. századi westernesen.
Senkit ne tévesszen meg, nem egy vadnyugati filmről van szó, de valahol a dráma nézése közben mindig előkerül az a fajta hangulat, és a marcona tehenész karaktere (ezt persze nem bánjuk).
Kép A történetben megismerünk valakit, aki egyedül maradt a világon, és már szinte csak 2 dolog maradt számára, az egyik egy kocsi, egy Ford, egy Gran Torino, mely a fényes múltját jelenti számára, mert nem volt ő mindig ilyen komoly, volt ám egy csodálatos felesége, akivel olykor minden bizonnyal a világ legboldogabb emberének érezhette magát, nem ma volt már...de tudja jól ezt ő is, ahogy az autó is, csak többnyire egyhelyben áll, várja, hogy a gazdája néha lemossa és nosztalgiázzon vele. A másik dolog a családja...lehetne, csakhogy őket nem érti meg, és ez fordítva is igaz, teljesen elvesztették a kötelékeket és tudja jól, hogy ebben ő is hibás, és azt is tudja, hogy ezt már nem lehet helyrehozni, de legalább egy szintén öreg kutyus kitart vele, akárcsak az autója, vagyis a múltja, melyre nem büszke, de legalább érti és az övé.
Ez az ember közel áll hozzám, valahogy bele tudom képzelni magam, hogy ilyen leszek én is öreg koromra (és a barátaim szintén, mert tudják, hogy elég erős akarítú vagyok, és utálom a nyávogást, de ha kell számíthatnak rám), de ez persze igen valószínűtlen. 
Walt (Eastwood karaktere) igazi hazafi, aki megjárta a háborút, elveszítette a feleségét, és egy kertvárosban él, ahová egyre több etnikum költözik, amit ő nem néz éppen jó szemmel. Kapcsolata egy "homong" családdal megváltoztatja az életet, és végre egy kicsit elvonja a figyelmét a múltról és ismét kezd a jelenben élni. Kép Fokozatosan megnyílik, barátkozik, persze a saját maga stílusában, és ha kell egyik pillanatról a másikra válik ismét kőkemény harcossá. A színészi játék kiváló, nemcsak az öreg cowboy, de a "sárgák" is méltóképpen tették a dolgukat a rendezőjüknek. A történek elgondolkodtató és nem tűnik hatásvadásznak (bár talán egy picit azért az), próbáljuk megérteni ki és mit miért tesz, valamit sikerül valamit nem, és ez nem a mi hibánk, hiszen más emberek, embercsoportok vagyunk, mások a szokások, de ugyanúgy van közöttünk jó és rossz, vagyis inkább "átlagos", mely mindkettőt ötvözi. Eastwood itt búszúzott el a színészi pályafutásától, melyet a film végén nyekergő hangon énekelve még a fülünkbe súg "Itt a vége, a múltban találkozunk", nagyjából ezt jelentette nekem a "Gran Torino dal", mely briliánssá és méltóvá tette egy legenda megkoronázást.


Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

-

(Che Guevara, 2010.07.25 19:57)

Még nem láttam a filmet, de igen jónak tűnik. Az írás roppant jó lett, kedvet csinál a filmhez.

hard.gamer.1988@gmail.com

(hard.gamer.1988, 2010.07.03 00:28)

Szevasz!Jó az oldalad!Csodálom hogy van még olyan oldal ahol nem raknak fel tömve illegális letöltő linkeket.Ja és kifelejtettél egy filmet a "Zseniális"menüpont alól:Katonák voltunk
Nézd meg az én oldalamat is:
www.hardgamer1988.atw.hu
www.hardgamer1988.fw.hu
www.hardgamer1988.uw.hu
www.hardgamer1988.5mp.eu
Üdv,és jó írogatást!

várom:-)

(Mrs. Eastwood, 2010.06.22 21:25)

Ó, már a "helyezés" is mutatja, ez egy remek írás lesz, nagyon várom:-))