Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Még drágább az életed (Die Hard 2) -1990-

2010.09.03

  Ismét egy "békés" Karácsony McLane módra

 


A legenda folytatódik:

Kép

 

1988-ban nemcsak én láttam meg a napvilágot, de egy olyan hőst is kapott a világ, akit azonnal a szívébe zárt. A siker egyszerre volt pénzügyileg kiváló, és szakma által elismert is. Természetesen ezek után nyilvánvaló volt, hogy McLane kalandjait folytatni kell. A rendezői székben egy akkoriban bontakozó, ambiciózus fiatalember vette át McTernian helyét (aki azért természetesen figyelte a produkció elkészülését), Renny Harlin élete feladata előtt állt tehát. A feladatot olyan szinten teljesítette, hogy a "legdárkosabb" Die Hard részt sikerült összeraknia.

A történet:

Kép

 

A sztori szerint pontosan 1 év telt el a Nakatomi toronyban történt McLane akciózás után, szóval ismét beköszöntött a Karácsony.
A Los Angeles-i felhőkarcolót ezúttal egy washingtoni repülőtér váltotta fel. Mrs. McLane egy repülőgépen tart szeretett férje felé, hogy együtt töltsék az ünnepeket, de mint tudjuk ebben a családban ez soha sem ilyen egyszerű. Az ítéletidő miatt aggódó reptéri irányítók hamarosan rájönnek, hogy nem az időjárás az egyetlen külső tényező, amelyet nem tudnak befolyásolni és kordában tartani. Egy elit zsoltosokból álló csapat ugyanis úgy döntött, hogy átveszik az irányítást a toronytól és kimenekítenek egy bukott diktátort, akit éppen egy rabszállító repülőn tart végzete felé. Ekkorra aztán a mi zsarunk, úgy dönt, hogy kezébe veszi az ügyet és elkezdi a hajszát.

 

A főgonosz:
Eredetileg 2 antihős bontakozik ki a szemünk láttára, mivel az egyik ki szeretné szabadítani a példaképét. Az igazi gonosz, akivel a végén fizikailag is meggyűlik a baja a New York-i rendőrünknek, az Stuart ezredes karaktere.
Kép Willian Sadler, bár nem emelkedett azóta Alan Rickman-i magasságokba, de őrá is itt figyelt fel igazán a szakma (hogy aztán később a Remény rabjaiban és a Halálsoronban is bizonyítsa, hogy remek karakterszínész az epizódszerepekben). Az egykoron sokszorosan kitüntetett és félelmetes harci technikával rendelkező harcost alakít, akit senki sem tántoríthat el a céljaitól (persze John McLane-el senki nem számol ugyebár).

Az első számú segítő és fontosabb mellékszereplők:
A filmnek ismét kiváló és fordulatos a forgatókönyve, így sokszor meglepődhet a néző, hogy akit barátnak hitt, az ellenséggé, akit ártónak vélt, az baráttá válhat.
Bonnie Bedeline, ismét belebújt Holly McLane bőrébe, egy külön szálat futtat a levegőben, melyben nem kevés humorforrás és kitekintés az első rész felé is található. Kapunk még egy jó pár "elit" alakulatot is, hol rendőrökből állót, hol egy különleges erőkből állót, utóbbit Grant parancsok vezetésével, akivel könnyű párhuzamot vonni McLane irányába. Alapvető, hogy nem mehetek el szó nélkül Franco Nero jelenléte mellett sem (nem is akarok persze), aki Esperansa generálist formálja meg hibátlanul.

Kép

Az én személyes kedvencem azonban mégsem ő a filmben, hanem egy pöffeszkedő, kövér tetű, aki jelen esetben éppen a repülőtér biztonsági vezetője, azaz Lorenzo kapitány. Denniz Franz szinte lubickol a szerepében, hol a hülyét játssza, hol a sértődöttet, hol az irritáló okostojást, vagy akár a hozzáértő szakembert, mindet zseniálisan tölti fel színészileg, minden szempillantását elhittem.

John McLane és a humor:
Fentebb már említettem, hogy ezúttal nemcsak a jó öreg "véresattlétás" szórja a sziporkákat, hanem a felesége is odafentről, mosolyogtató jelenetek sorával. Ettől függetlenül természetesen most is John tolja a legnagyobb dumákat, a Yippikajee bevetése mellett most is tucatszámra jönnek a frappáns egysorosok és a hosszabb poénba torkolló monológok is. A legemlékezetesebb ebben a témában, amikor McLane Lorenzoval vív szópárbaj az irodában, KATARZIS szerű élmény.

Technikai megvalósítás:
Kép Mivel ez a rész a legsötétebb hangulatú, ezáltal (és a még mindig behatárolt terület miatt) még a borult időjárás is beáll, amolyan "háttérszereplőnek" és fontos tényezőként játszik közre. Harlin szakértelme megkérdőjelezhetetlen, nyomott atmoszférát teremtett, profi akciókkal, benne lövöldözéssekkel, verekedésekkel, robbanásokkal, motorosszán üldözéssel stb,stb... és mind látványos és kreatív megoldásokkal operál.

Összegzés:

A Die Hard 2 új rendezővel, de továbbra is óriási tempóval és izgalmakkal zúzza végig a közel 2 órás játékidőt. Bruce Willis lazasága sosem kopik, csak csiszolódik, ezúttal is kap annyit az ellenségtől, ami egy hadseregnek is elég lenne, de ő naná, hogy nem adja fel, és harcol most is, az utolsó leheletéig, hogy aztán a végén ismét valami brutálisat toljon az arcunkba. Mer' nehogymá' a mi tökös akcióhősünk hagyja, hogy holmi, jöttment, "csóró pánkok" beárnyékolják a Szeretet Ünnepét...olyan nincs! :)

Kép

Értékelés: 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.