Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drágán add az életed! (Die Hard) -1988-

2009.09.24

 Yippi kay-yay

 
A legenda születése:

 

Bizony még a készítők közzűl sem sokan gondolhatták, mikor belekezdtek a film elkészítésébe, hogy egy új stílust teremtenek az akció filmek műfaján belűl. John McTernian a Ragadozó után a Die Harddal a legmagasabb fokára helyezte a műfajt. 
A Die Hard szinte minden addig megismert akciófilmes panellal és ideállal szakított. A tesztoszteronbomba kinézetű és mindent túlélő hősök helyett kapunk egy roppant laza, de nem konkrétan a "hősködéssel" foglakozó New York-i zsarut, akiről nem pattannak le a golyók, nem lő le 1 tárral 30 embert és tényleg sebezhető. Sebezhető, de természetesen legyőzhetetlen, mert a szóbanforgó illető soha nem adja fel!
Kép Egy név, ami összeforrt az akciófilm műfajjal, akit ha meghall az ember ,máris mosoly ül a arcára és várja a csodát. A csoda pedig 1988-ban elérkezett számunkra, és aki elhozta nekünk nem más, mint egy férj, egy apa, egy rendőr ... hölgyeim és uraim JOHN McLANE megérkezett!
A szerep amely által egy új világsztárt kapott a világ Bruce Willis személyben, méltán.


A történet:

Az alapsztori végső soron egyszerű dolgokra épül, de sok kérdést foglakoztat egy időben. A forgatókönyv roppant sokszínű és ami a legfontosabb félelmetesen izgalmas. 
John megérkezik Los Angelesbe, hogy együtt töltse a Karácsonyt, a jelenleg külön élő családjával. Míg a gyermekei otthon várják, hogy a szülők megérkezzenek, McLane elmegy a feleségéért a Nakatomi toronyházba, ahol már javában zajlik a partizás.
Hősünk nem igazán tud belemelegedni a buliba, mert rajta kívül minden vendéget és alkalmazottat túszul ejtenek egy terroristáknak hitt csoport tagjai. Később kiderül, hogy ők nem szolgálnak semmilyen etnikai tábort, szimplán ki akarják rabolni a toronyház széfjét, mely több, mint 600 millió $-t tartalmaz. Innentől kezdve a mi kis bujkáló fakabátunkra 2 feladat hárul, meg kell mentenie a feleségét és a túszokat, valamint meg kell szorongatnia a rossz arcúak tökeit is.

 

A főgonosz:

 

Kép

 

Hans Gruber minden szempontból méltó ellenfele a kissé kisiklott magánéletű rendőrünknek. Roppant intelligens, tökéletesen precíz, megfontolt és végtelenül higgadt.
Alan Rickman-t pedig rátette a figyelni érdemes színészek térképére. Játékának minden nüanssza zseniális, arcrezdülései pedig élményszámba mennek. Az embereit teljes mértékben kordában tartja, senki nem merne vele szembeszállni, tökéletes antihős, aki akárcsak McLane szintén nem szuperhős "csupán" a világ egyik legveszélyesebb gyilkosa, kinek az ereje leginkább a logikájában rejlik. Kettejük közös jelenetei pedig zseniálisan állítják szembe jó és a gonosz harcát.


Az elsőszámú segítő és fontosabb mellékszereplők:

Egy mackós, fekete helyi zsernyák próbál meg segíteni McLane-nek. Al Powell őrmester lelki vívódásából és emberi oldalából is kapunk ízelítőt. 2 aranyköpés között vele tartja a kapcsolatot Willis így információhoz jut a kinti, egyre színesedő helyi erők elképzeléseiről. A film végén még tőle is kapunk egy hathatós mentőövet főhősünk irányába.
 

Kép

A mellékszereplő gárda is szép egyensúlyban van. A Holly (Gennaro) McLane-t alakító színésznő Bonnie Bedelina, valamint a bűnözők legvadabb tagjait is hiteles alakítások tükrözik.

 

John Mclane és a humor:

Kép Bruce Willis fürdött a szerepben, a játéka amellett, hogy tökéletes sok esetben vicces is. A jelentek sokszor úgy vannak bemutatva, hogy a szenvedésén gyakorlatilag mosolyog az ember. Ilyen többek között a pucér lábbal üvegszilánkokon való futás, majd egy gyermekméretű terrorista cipő általi lehangolódás is.
És ami még nagyobb legendává avanzsálta őt, azok a bizonyos laza  iszonyat állatkirály aranyköpések, illetve beszólások. Még a legszorultabb helyzetekben is tud valami frappáns és odaillő poént lökni, amin aztán dőlhet az ember a nevetéstől.

A technikai megvalósítás:

A film látványvilága 88'-ban forradalmi és lélegzetelállító volt. És azóta is hibátlan élményt nyújt. Akciófilmek sokasága lopott később a filmből, akár az eseménydús akciókra, akár a karakterek felépítésére gondolunk.
A zene még egyedibbé teszi a filmet, jellegzetes dallamok színesítik, melyet egy filmekben kevésbé jártas ember is felismerhet. A vágások, a fényképezés mind-mind briliáns összképet alkotnak, a hanghatások kezelésétől pedig libabőrös leszek, annyira élethűek.
A filmet ezeken a területen 4 Oscar-díjra is jelölték 1989-ben...úgymint: Legjobb vágás, Legjobb hangeffektus vágás, Legjobb hang és Legjobb vizuális effektusok. (3 kategóriában is egy bizonyos Roger Nyúl a pácban című, szintén korszakalkotó film happolta el az orra elől a kis aranyszobrocskákat.)

Kép

Egy biztos: aki tökéletes és a végtelenségig egyedi, illetve vérre menő akciókat akar látni ezen a téren sem fog csalódni. Van itt helikopter felrobbanása, liftakna aprítás, tűzoltó csövön való mélybe ugrás, lövöldözés, verekedés és még sok egyéb szaftos nyalánkság a stílus kedvelőinek.

Összegzés:

 

Mára Rambo mellett talán a legnagyobb amerikai akcióikonná vált  John McLane. A véres atléta olyan a filmművészetnek, mint mondjuk a Terminátor napszemüvege, Indiana Jones kalapja és ostora, vagy éppen a Jedik fénykardja. A beszólásai szállóigévé váltak, hogy mást ne mondjak a "Jippikájé mádörfákör" olyan klasszikusok közé épült be többek között, mint az: "Én vagyok az apád", "Még visszatérek",  "Ez egy gyönyörű barátság kezdete", vagy éppen a "Fuss Forrest Fuss!"

Kép

 

John McTernian tehát Bruce Willis-szel karöltve megalkotta az akció műfaj új etalonját, mely tökéletes, zseniális, hibátlan és ÖRÖK! (Nem mellékesen a legnagyobb kedvencem. Roy Rogers 4 ever!)

Értékelés: 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

John McLane

(Boka G, 2009.09.29 10:10)

A lényeg ,hogy alapműnek tartod te is.
Olvasni nem kötelező senkinek! :)

Die Hard

(Che Guevara, 2009.09.28 22:02)

A brant se olvassa el ezt a hosszut! :D

Valóban remek film. Alapmű! 100%

Die Hard1

(8éves, 2009.09.25 19:20)

Most mit mondjak erről a filmről,egy igazi remekmű..
Talán a legjobb akciófilm amit valaha láttam,és a szereplőgárda is nagyszerű/Alan Rickman/remekűl hozza a karakterét,és a mellék szereplők is meggyőzőek..
110%film ami őrőkre beirta magát a filmtőrténelembe..
YIPIKÁJÉ::D