Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spíler (RocknRolla) -2008-

2009.10.17

Új banda és semmi "blöff", vagy mégis ?

Guy Ritchie vissza akart térni a gyökerekhez és egy vérbeli angol gengszterfilmet letenni az asztalra. Örültem, ugyanis a Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső író/rendezője bizony ért ehhez a pikáns témának az ábrázolásához. Lássuk Londonban ezúttal mi is a "vita" tárgya.

Kép

A történetben ismét nagyon sok és sokszínű karaktert kapunk, akik mind-mind egyedi stílussal rendelkeznek. A cselekmény vezetésében olykor az ember eszébe juthat a zseniális Blöff, de mivel a téma is hasonlít, így ez részben hiba ,részben semmi gond nincs vele. Kapunk orosz milliárdos üzletembert, homokos bűnözőt, a várost a "kezében tartó" maffiafőnököt, egy ex-rokkert, menedzsereket, nagydarab "észkombájnt", egy vad gengszterbandát akiket elsősorban Gerard Butler (mint Mr one-two) képvisel, aztán van itt még egy háttérből előlépő "kőkemény spíler" és egy könyvelőnő, aki ahogy ezt a "neme" megkívánja kiszámíthatatlan és csak a baj van vele.
Szóval van itt karakter és bonyodalom bőven, üzletek, akciók, kapcsolatépítések és ehhez hasonló nyalánkságok formájában. Természetesen most is a pénz körül forog az alapkoncepció, de később nem lesz ilyen "szimpla" a képlet és igencsak pörögnek a durvábbnál durvább szituk. Mindez nagyon könnyedén és poénosan van elénk tálalva, valahogy mindig az motoszkál az emberben, hogy akit megkedvelt az ússza meg valahogy, hát ez valakinél bejön valakinél nem (attól függően kivel szimpatizál az ember). 
Kép Nekem a kedvencem Archie személye volt ,akit Mark Strong alakított, véleményem szerint zseniálisan. Őt éreztem a legjobbnak a filmben, de Tom Wilkinson se nagyon marad el mögötte. A spílerünk(rock énekes) Toby Kebbel és a Vad Banda 3 fő tagja olyanok amilyennek lenniük kell, lazák és ennyi(Butlernek jól állt ez a macsógenszter szerep az tény). És bizony a pörgés abból is adódik, hogy a vágások, akciók és fényképezés, mind szépen össze vannak hangolva. Ezeket pedig egy briliáns soundtrack köti és fűzi össze. Minden szám ami felcsendül kiváló, a rock'n roll stílusban jártasak bizonyára ismerősnek fogják majd találni jó néhányukat. (Nekem személy szerint a 'BankRobber' a kedvencem.) Egyedül az orosz rapp nem tetszett benne, de az nagyon, viszont ezt inkább a nyelvi okok miatt fordulhatott elő, ugyanis nem találom különösképpen "dallamosnak" a vodkázók országának a nyelvét. Természetesen nagy beszólásokból és poénokból is kapunk bőven ,nem "akkorákat" persze, mint a már említett Blöffben, de mindenképpen viccesek és emlékezetesek a Rock'nRolla aranyköpései és szituációi is.

Kép

Összességében egy teljesen mértékben jellegzetes Guy Ritchie filmet kapunk, ami olykor túlzottan is visszanyúlt a gyökerekhez, ezáltal nem lesz korszakalkotóan eredeti, de még így is egy kellemes gengsztermókát kapunk tőle, zseniális zenékkel megspékelve.

Értékelés: 10/8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.