Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harley Davidson és a Marlboro Man (Harley Davidson & the Marlboro Man) -1991-

2009.08.11

Motor, cigi, szabadság !


Vannak a kiváló filmek, vannak a klasszikusok, vannak a "év nagy slágerei" és vannak filmek, mint jelen esetben a Harley Davidson és a Marlboro Man, amelyek óriásit buknak, majd évekkel később szépen lassan kultfilmmé válnak, hogy miért, erre kerestem a választ.
1991-et írunk 2 "állóvízben" lévő nagy név úgy gondolja, hogy most nagyot robbantanak, hát bizony annyira nem jött össze, hogy emiatt a filmjük miatt jó pár évre el is ásták magukat a nagyobb szerepektől.

Kép Pedig nagyszerű filmről beszélünk, melynek nincs zseniális története, a színészek teljesítménye sem Oscar jelölt kategória, az akciók és a látvány a maga idejében sem számított kimagaslónak, de élvezhetőek az tény.

Hát akkor miért lesz egy ilyen "középszerű" filmből igazi kultmozi? A válasz egyértelmű: a HANGULATA, mert aki fogékony rá és ha bejön neki, akkor egy életen át nem ereszti. A magam példájából tudom, hogy gyermek korom óta a kedvenc filmjeim között tartom számon, és ha azt kérdeznék mennyire szeretem, akkor 100%-ot adnék, persze az irreális lenne ezért próbálok valamelyest objektív maradni, hogy miért? Mert a film nem mindenkinek való.
A feeling amolyan jóféle 80-as évek végéről megmaradt szabadságérzetre épül nagyon erősen. Inkább a lazább srácoknak ajánlanám, nem az a film amelyet csajjal érdemes nézni, mert bizony, itt ők csak amolyan "kielégítő" eszközök. A motor(ozás) a szabadság jelképe, persze a márka amerekiai, ahogy a cigaretta is. Van itt utalás arra, hogy ami más az szar, lásd: szétlő Marlboro benne egy japán típusú motort, mert ócska.
A történet szerint Harley Davidson visszatért Las Vegasba, hogy összejöjjön ismét a régi bandával, majd miután kiderült, hogy a bár ahol "felnőttek" hatalmas tartozásban van, elhatározzák, hogy Marlboro Man, a legjobb barát segítségével a srácok kirámolnak egy "pénzszállító" kocsit, de az nem azt szállítja, amire ők számítottak, hanem kőkemény drogot.
Innentől elindulnak a leszámolások, menekülések, bujkálások, bosszúk stb...

Kép A 2 főszereplő Mickey Rourke és Don Johnson közül számomra egyértelműen Harley tűnt erősebbnek, látszott, hogy élvezte amit csinál, persze Marlboro sem lógott ki. Mellettük megfordulnak még szebbnél szebb színésznők a filmben, többek között Chelsea Field, Tie Carrere és Vanessa Villiams. Bizony a lányok nem sok vizet zavarnak a filmben, talán csak Chelsea karaktere nevezhető fontosnak.
A gonoszaknál is vannak jó nevű színészek, példáúl Tom Sizemore és Daniel Baldwin, játékuk erős átlagosnak mondható.
A rendezés sem nevezhető kiemelkedőnek, jóféle iparos munka, 1-2 kreatív akció persze van benne ,és a látványtervezőket sem lehet lehordani, költségvetésből kihozták a maximumot.
A zenék viszont abszolúte nagyszerűek, nagyon jó feelinget adnak az amúgy is laza és "leszarós" érzéshez.
A minőség tehát mindenben megfelelő, de sehol sem kiemelkedő, kivétel ha valaki beleéli magát és elragadja az élmény, mert akkor nagyszerű kikapcsolódást nyújt.
A laza mozdulatok, verekedések és hatalmas beszólások, elmélkedések, beszélgetések, mind mind nagyon jók. A barátság ereje és a becsület fontossága pedig valamiféle üzenettel is szolgál a nézők elé.

Értékelés: 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lord.boo@freemail.hu

(Boo_Malk, 2009.11.09 00:12)

Kiskorom óta imádom, ezért volt nagyon fájó, hogy újraszinkronizálták, ezáltal jelentősen csökkentve a film hangulatát. Azóta is keresem régi szinkronnal, sikertelenül. Régi szinkronnal én 101%ot adnék, csak mert szívemszottya :) amugy, a mostani kivitelben... sajnos maxi 75%... nagyon kár érte