Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halálos iram (Fast and Furious) -2009-

2009.08.22

Újra füstöl a gumi, és újra a "régiekkel".


2001-ben Rob Cohen egy akkor a műfajában és stílusában korszakalkotó Halálos iramban című filmmel elindította az autós/motoros akció filmek új hullámát. Sok "klón" készült azóta (csak motoros példákkal élve: SzarVas öhmm, akarom mondani a Vas, ami szar  vagy akár a Vad motorosok ...) ezen a vonalon, de egyik sem ért fel Vin Dieselék első tuningolásával.
Majd jöttek a folytatások, a közepes 2. rész, ahol már Vinnek nyoma sincs, majd az űberkínos Tokiói hajsza, ahol pedig már Paul Walkerrel sem találkozhatunk (bár fél perce itt ismét feltűnik Vin). Tehát a rendezés és a forgatókönyv hanyatlott. Rob csak az első részt készítette, a Halálosabb iramban-t John Singletonnak köszönhetjük, a japán kiruccanást pedig Justin Linnek, bizony ott már nem sok pozitívum marad a megtépázott szériából, ennek ellenére és a nagy elvárásokat is figyelembe véve ismét ő rendezhette 2009-ben az ismét "A" team-mel előrukkoló Halálos iramot. Hogy vajon sikerült -e ismét a régi fényébe felhozni a sorozatot az most kiderül.
Tehát mint már említettem visszatért a "csodacsapat", azaz nemcsak Vin Dieselt és Paul Walkert csodálhatjuk meg újra miközben nyomják a gázpedált, hanem ismét láthatjuk a még mindig nagyon szexi Michelle Rodrigezt és az egyre vonzóbb Jordana Brewster kisasszonyokat is.

Kép

A film nagyon hangulatosan és pörgősen kezdődik(itt jegyezném meg ,hogy Vin Diesel koreografálta meg a nyitójelenetsort) ,és bár nagyon jó nézni az akciókat, már itt nagy hibákat követett el a rendező, olyan eseményeket rakott elém, amitől olyan érzésem támadt, mintha egy videójátékkal játszanék (NFS...gondolom beugrott másnak is), tehát már itt kicsit (nagyon) elrugaszkodtunk a valóságtól, bár ez is a filmhez tartozik, azért az első részben ilyen amatőr hibák és effektek nem voltak.
És ami a másik nagy "érdekesség, hogy Letty-t, azaz Michelle Rodrigez karakterét már 12 perc után el is felejthetjük (hogy miért arra nem nehéz rájönni :(  ). És bár a történet előrehaladását ez elősegítette és úgymond nem is rossz a sztori, de én személy szerint nagyon sajnáltam és kicsit ki is akadtam, hogy mindössze ennyiért belerakták a színésznőt, pedig amolyan főszereplőként tért volna vissza elvileg, persze reklámfogának nem rossz, ezt elismerem.
Ezektől eltekintve tehát a megfelelő hangulatban halad a film cselekménye előre, hogy aztán a közepén akkora űr tátongjon, mint a Grand kanyon. Jönnek - mennek a merengések, a Vin féle szúrós tekintetek, a Paul-féle magyarázkodások és néhány kisebb autós móka. 
A "versenyek" és hasonló autós űldözések és akciók viszont látványosak (bár számomra a jegjobb jelenetsor a filmben az, amikor Paul Walker üldöz egy "latint" ,pedig itt egy darab autó sem volt) ,nagyon feelingesek, a pörgős (többnyire spanyol ajkú) zenék pedig még izgalmasabbá teszik ezeket a jeleneteket.
A bosszú válik Vin Diesel egyetlen céljává a filmben ,szinte emlékezetes beszólására, vagy jelenetére Paul Walkerrel nem is nagyon emlékszem, talán csak mikor a "góré" diszkójában nyomulnak együtt. Persze néha a jó csajok látávnya is segít a jó kedv megteremtésében.
Aztán miután kicsit felrázódik a laposságból a film, jön 1-2 csavar, amik bár nem Hetedik szintűek, a műfajhoz képest korrektek. És a végén lévő 10 perces finálé az ami igazán azt hozza amit vártunk, üldözés ezerrel, lövöldözés, csakhogy itt is van egy kis szépséghiba, ismét szuper lehetetlen száguldozást látunk a vásznon. Értem én, hogy ők a "vagányak" és főhősök, de attól még...nah mindegy. Agykikapcsolásnak végül is jó és bár néhol ellaposodik, de 1-2 elemében emlékeztet a nagyszerű első epizódra.
De ez elsősorban a visszatérő szereplőknek köszönhető, nélkülük ez sem lenne sokkal jobb a másodiknál. 
Tehát nálam (visszatérve a kritikám elején feltett kérdésre) ez a széria(eddigi) második legjobb darabja, mert bár az első rész trónja közel sem forgott veszélyben, ismét kaptunk egy tökös és olykor látványosan pörgős autós akciófilmet, amiben azért szép számmal vannak mellényúlások és hibák is.

Értékelés: 7 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Halálos iram

(Boka Gábor, 2009.08.29 22:19)

Bár a 3. részben azért feltűnt fél percre benne a tar színész. :)
De egyébként egyetértek.

Fast and Furious

(8éves, 2009.08.27 20:47)

Az első rész után ez sikeredett a legjobbra,Vin Diesel nélkül nem volt az igazi a 2-3 rész,ennyi..

Boka Gábor

(Del Piero, 2009.08.24 20:34)

Csakhogy látszik rajtuk ,hogy géppel ügyeskedték össze, az első Rob Cohen miatt sokkal profibb volt.

-

(Che Guevara, 2009.08.24 20:23)

Szerintem egész pofás kis film lett ez. Mindenképpen jobb mint az ezt megelőző 2 tagja a sorozatnak. Az autós jeleneteket nem kell ott bántani, nem sokkal hajmeresztőbek azok mint az első részben látott egy-két figura, és egyébként is bármikor utánnuk csinálom :P