Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elrabolva (Taken) -2008-

2009.08.25

Mire jó, ha nyugdíjas ügynök egy tinilány apja?

Luc Besson az egyik legnagyobb francia filmzseni bebizonyította, hogy (viszonylag) kis pénzből is lehet profi akciófilmet készíteni. Az 5. Elem és a Leon, a profi (többek között persze) rendezője ezúttal, mint író és producer hozta össze a stábot és megbízta a többnyire operatőri munkákkal foglalkozó Pierre Morelt az Elrabolva dirigálásával. Így az A szállító első része ,az A nyakörv, a B 13 és a Szerelem és egyéb katasztrófák után ismét együtt dolgozhattak. Tehát a filmre szánt pénz elköltése biztos kezekben volt.
A film viszont annak ellenére, hogy francia ,nemzetközinek számít, ugyanis Franciaország mellett a film másik helyszíne az USA, ahogy a történet központjában is egy amerikai "család" áll.
Kép Annak ellenére, hogy a film játékideje nem éri el a másfél órát sem, ennek ellenére nagyszerű felvezetésben van részünk. Az első 20 percben (bár van egy kisebb akció) a fő téma, hogy megismerjük a karaktereket. A forgatókönyv aprólékos és pont annyit közöl és mutat a szereplőkből amennyit kell.
Az elvált szülők fasírtban vannak, az apa feladta ügynöki karrierjét ,hogy a lánya közelében lehessen, de természetesen még mindig a legjobb a szakmájában. Liam Neeson érzésem szerint tökéletes választás volt a szerepre, mivel az akció jelentek mellett színészkedni is a legmagasabb fokon tud.
A történet szerint a lánya elutazik Párizsba az egyik barátnőjével nyaralni. Maggie Grace fiatal színésznő nagyon aranyos és szemrevaló teremtés és nem utolsó sorban nem rossz az alakítása sem. 
De a nyaralás már a legelején balul sül el és Kim szeme láttára rabolják el a barátnőjét, majd az apját hívja segítségért, aki közli saját lányával, hogy el fogják rabolni. Érdemes megnézni Liam arckifejezését miközben közli a rideg dolgokat a szeretett kincséval, briliáns.

Kép

Majd egy igazi akár "szállóigének" is tekinthető fenyegetést és beszámolót tart az elrablónak telefonon. A mondatok olyan voltak nekem (hatalmas akciófannak), mint egy kisgyereknek a legfinomabb vattacukor. :)
Az ex-ügynök tehát felkerekedik, előveszi régi kapcsolatait és szerte szétszedi Párizs egyik nagy alvilági bűnszövetkezetét és csoportosulásait. A film 25 perc után szinte a végéig megállás nélkül pörög. De még hogy! Neeson olyan erővel, gyorsasággal és leleményességgel írtja a gonoszokat, hogy szinte csorgott a nyálam. Nincs számára túl sok ellenség, vagy megoldhatatlan szituáció, mindenre van terve és az improvizálásban is a legjobb.
Természetesen mindenféle akcióból kapunk amire a műfajban szükség van, lövöldözés(mint állat), autósüldözés látványosan, verekedés, kínzás, szabadulás fogságból és hasonlók. És ami a film egyik legerősebb pontja, hogy mindet nagyszerű kamerakezelésből tekinthetjük meg. Az operatőr nagyszerű munkát végzett (persze látszik, hogy a rendező is operatőrködik általában) végre nem kapkodó a kép, és minden akciót maximálisan ki tudunk élvezni, mindent látunk és mégis pörgős marad, olykor a remegés bevetése is nagyszerűen hatott. A zene talán az egyedüli amire nem tudok "nagyszerű" és hasonló jelzőket adni, mert bár amikor szól a zene akkor korrekt és szintén pörgős, de úgy érzem néhol túl későn kapcsolódik be az események sűrűjébe. Egy-egy akciólavina kezdetén szinte csak a "környezetet" és hangeffekteket lehet hallani(persze ezek is tökéletesek) és csak utána érkezik az egyébként azért jó kis muzsika. A látvány mindenhol megfelelő, profi és ami nagyon fontos szinte nincs is benne számítógépes effekt, aminek én nagyon örültem. Tehát a hangulata nagyon erős a filmnek, amolyan régi vágású "bosszút állok, mint egy egyszemélyes hadsereg", amivel manapság nagyon ritkán találkozunk (sajnos). Nyilvánvalóan hatással volt a filmre a reformot hozó Bourne széria és John McLane 4. "bevetése" is, kiderül mire képes egy nyugállományos ügynök, ha az ő lányát rabolják el.

 


Még annyit tennék hozzá az eddig leírtakhoz, hogy szerintem nem készült jobb akciófilm 2008-ban ennél, és csak azt sajnálom, hogy a film kicsit rövid lett, pedig én még elnéztem volna egy darabig ezt a retrő érzést keltő vérbeli akciómozit.

Értékelés: 10/ 9 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Taken

(8éves, 2010.03.28 19:50)

Remek alkotás egy jó story,és persze egy nagyszerü Liam Neeson,80% film..

-

(Che Guevara, 2010.01.12 01:06)

f@sza vélemény.. Sokat mondó. Különben tényleg kiváló alkotás, igazi régi vonalú akció, a régi idők embereinek akik igazi aprításra vágynak mellébeszélés nélkül. Nálam ez a film talán még többet is ér mint 90%

elrabolva

(almasy gyula, 2009.10.02 18:56)

jó ez a filmet