Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törvény gyilkosa (Righteous Kill) -2008-

2009.09.05

Mi történik, ha "Tony Montana" beül egy "taxisöfőr" mellé? Ez...


Tudhat valamit ez a Jon Avnet, mert bár a 97-es Vörös Sarok című film óta nem volt igazán nagy sikere rendezőként, mégis a 2007-es 88 perc után meg tudta győzni Al Pacinot, hogy 2008-ban ismét hozzanak össze egy krimi/akciót. A helyzet nagyjából ugyanaz, mint az előbb említett filmnél, csak itt még Robert De Niro is a rendelkezésére állt.

Kép

Minden idők legjobb színészóriásai közé tartozó 2 férfi ismét összeröffent egy filmben. Először a Keresztapa 2-ben játszottak együtt, de nem egyszerre, ugyanis 1 közös jelenetük sem volt a filmben, aztán a 90'-es évek egyik legjobb akciófilmjében a Szemtől szemben (Heat) című moziban alakítottak óriásit együt, (az éttermes jelenet filmtörténeti gyöngyszem) és majdnem 15 évet kellett várni, hogy ismét összejöjjön ez a 2 nagyágyú.
Előre leszögezném egyik filmhez sem méltó ennek az említése. És bár nem rossz krimi, sok hibát találunk benne.
A történet középpontjában 2 veterán New York-i nyomozó áll, akik mindenben kiállnak egymás mellett és kölcsönösen tisztelik a másikat.
Érdekes nyomozgatásokkal halad előre a cselekmény bár néhol kissé lassú, de a színészi játékok ezt könnyedén kompenzálják. Nem úgy a borzasztó rendezői mellényúlások. Eleinte, mintha akciófilmbe próbálna hajlani a film, majd a drámai vonal is megjelenik, de sajnos nagyon komótosan.
Még ezt is ki lehetne bírni, ha nem operálna olykor lebutított tv-filmes megoldásokkal a "direktor úr". A zene és a fényképezés semmi extrával nem bír, a Kísérlet egykori szép operatőri munkája itt csak erős átlagos Denis Le Noir-tól.
Kép A mellékszerepekben találkozhatunk 50 centtel, aki nem volt kihívás elé állítva, szinte önmagát alakíthatta, persze ezt meg is oldotta, tehát nem volt vele baj. Női helyszínelőként láthatjuk Carla Gugino-t, aki szintén korrektül hozta a figuráját. De ezt szinte minden színészről elmondhatom, mivel ezt a kissé átlagos krimit ők emelik egy szinttel feljebb, ha mások szerepeltek volna benne, akkor dvd polcon találta volna magát alapból a film. De szerencsére az említetteken kívűl van még itt a Fűrész 2-ből is ismert Donnie Wahlberg és a nemrégiben (az) Az esemény c. filmben feltűnő John Leguizamo is, akik színesítik a filmet.
De Niro és Al Pacino természetesen ha akarnának sem tudnának rosszul játszani, most is vérprofik és bár láttuk őket már hatásosabbnak is, most is pluszt adnak a látottakhoz. Az egykori "taxisofőrt" magam részéről erősebbnek éreztem, Pacino a maga laza stílusát hozta és igazából mindkettőre elmondható, hogy rutinmunkát végeztek.
A történetet én (sokakkal ellentétben) kifejezetten ötletesnek találtam, bár a film felétől lehet sejteni, hogy mire megy ki a játék, azért nem minden világos míg minden puzzle a helyére nem kerül. Az akciók nézhetőek voltak, de semmi egyediség nem volt bennük. A zárójelenet pedig gondolom annak, aki látta a Heat "végső párbaját" azt Deja Vű érzés fogta el.
Mindenestre egy kellemes és néhol kifejezetten agresszív kis krimivel van dolgunk, de az ember legerősebb érzése a filmről, hogy az egykori "maffiavezérek" (Vito és Michael Corleone ugyebár) többet érdemeltek volna ennél. Legendák egy erősen átlagos krimiben, amit míg az ember nézi, addig jól szórakozik, de semmi maradandót nem hordoz magában.

Értékelés: 6 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Törv.

(Boka Gábor, 2009.10.16 18:07)

Sorry ,nem bosszantásból elhiheted ,legközelebb figyelek majd rá ,de ezt már lusta vagyok átjavitgatni.
Azért köszi. :)

roooom@freemail.hu

(roooom, 2009.10.16 00:17)

Bocs, de piszok bosszantó, hogy a "FILM" szót módszeresen hosszú Í-vel írod!
Az rövid I.