Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Szökevény (The Fugitive) -1993-

2009.08.02

Mutasd meg, hogy igazad van!

Szökevény, aki a saját igazát akarja bizonyítani, mivel ártatlanul akarják elítélni. A történet nem bonyolult, viszont olyan hihetetlen és pergő forgatókönyv társul eme remek műhöz, amelyet csak a legnagyobbak esetében láthattam.
Dr. Richard Kimble karaktere igazán kiforrott, annak ellenére, hogy eleinte nem sokat tudunk róla, mindössze, hogy intelligens ember, szereti a feleségét és nagyszerű sebész, de hát ez sem kevés gondolhatnánk, viszont később fény derül rá, hogy mennyire leleményes és ha kell bármit tűrő és elviselő férfi is egyben.
Kép Harrison Ford félelmetesen jól alakította a roppant érzelem dús karakterét, minden rezdülését elhiszi a néző, sajnáltam, hogy ezért az alakításért nem kapott Oscart, dehát néha az Akadémia is tévedhet ugyebár.
Nem tévedett ellenben, hogy a Samuel Gerard rendőrbírót alakító Tommy Lee Jones-nak adta a legjobb férfi epizódszereplőnek járó díjat, maximálisan megérdemelte, mivel ő (is) zseniálisan hozta a figurát. Tulajdonképpen a színészek közül mindenki jól alakított, nehéz lenne bennük hibát találni, a "félkarú-gyilkost" alakító színész, a nyomozó segédei, mind-mind kiváló és profi munkát végeztek.
Igazából a profizmus ami annyira naggyá tette ezt a krimit, persze jó adag izgalommal és akcióval vegyítve. Úgyis mondhatnám, hogy (számomra) ez minden idők legjobb krimi/akció filmje.
A fényképezés és vágás mind mint tökéletesek, a hangok és hangeffektek pedig nálam szintén Oscart kaptak volna, persze a jelölés így is megvolt, az is nagy szó ugyebár.
És persze ott van James Newton Howard briliáns zenéje, ami csak tovább fokozta a film amúgy is magával ragadó hangulatát.
A legnagyobb erénye a rendezőnek, hogy látszott rajta, hogy mennyire lehetetlen helyzetbe akarta hozni a menekülő, és igazságot kutató sebészt, ami annyira élethű, hogy a nézőt egy percre sem ereszti, mindig izgulunk és szurkolunk Fordnak, hogy minden helyzetet ússzon meg valahogyan. És bizony nem véletlenül használtam ezt a szót, aki látta(remélem mindenki így van vele, aki nem sürgősen pótolja) tudja miről beszélek, egy filmtörténeti klasszikus született abban a bizonyos "csatornás-zuhatagos" jelenetben, mely örökre beírta magát a "legnagyobb" jelentek sorába.
De a 2 színészóriás összes találkozása élményszámba megy, ahogy az egész film is.
Egyszóval kifejezve: ALAPFILM!

 

 

Értékelés: 10/ 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

....

(........., 2009.09.01 21:29)

Egyetértek veled Delpiero:)!! Ez egy nem 100%-os, hanem 101%-os film! Ford hozta zseniális alakítást! Lee Jones helyett inkább neki adtam volna Oscart, de nem én zsűriztem!